Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Test: Dámské kalhoty Rafiki Etnia II

Katka Balcarová pro vás testuje naše produkty pravidelně - tentokrát se můžete těšit na recenzi dámských lezeckých kalhot Rafiki.


Obsah

I výběr lezeckých kalhot může být celkem oříšek. Zejména, pokud z jakéhokoli důvodu odmítáte legíny. Od lezeckých kalhot očekávám celkovou pružnost a to hlavně v pase a v rozkroku, při roznožení nesmí nikde tahat ani škrtit. Mezi další požadavky patří gumička na stažení na spodku nohavic, díky které vám pak širší nohavice nebudou překážet při lezení a kalhoty dle potřeby můžete snadno a rychle zkrátit. Po dlouhém výběru jsem nakonec i kvůli přívětivé ceně vybrala kalhoty Rafiki Etnia II.

Charakteristika

 

Název:

 

Etnia II

Výrobce: Rafiki
Určení: Dámské
Materiál: 97 % bavlna, 3 % elastan
Počet kapes: 4
Podle aktivit: turistické / lezecké

 

  • vylepšený široký a pružný úplet v pase
  • 4 kapsy 
  • volný střih
  • logo značky na stehně

Střih

Volnější střih byl základní podmínkou výběru lezeckých kalhot. Díky pružnému úpletu v pase kalhoty padnou různým typům postavy a jsou velmi pohodlné. Volnější střihy mají ten problém, že bývají vyrobeny z nepružného materiálu a při lezení vás pak limitují v pohybech. Tříprocentní elastan ovšem zajistí dostatečnou pružnost na všechny možné lezecké pohyby.

Kalhoty mají čtyři kapsy, dvě vpředu a dvě vzadu. Při lezení tuhle vymoženost příliš nevyužijete, při turistice a dalších běžných aktivitách to ale oceníte, kapsy jsou poměrně hluboké, dost velké na peněženku nebo telefon.

Test

Test probíhal 3 měsíce, kalhoty jsem používala při lezení na boulderovce 1 - 2krát týdně a občasně při turistice a volnočasových aktivitách.

Údržba

Zde se bohužel najdou i nějaké mouchy, naštěstí nemají vliv na funkčnost. Na kalhotách mi nejvíce vadí, že materiál je velmi chytlavý na zvířecí chlupy - máme psa. Z tohoto důvodu je nevyužiji doma a ze sušičky musí putovat rovnou do skříně.

Při natahování kalhot se mi také povedlo vzít je za pružný pás, čímž jsem zatížila šev natolik, že nevydržel a na pásu se udělala dírka. Proto si dávejte pozor a kalhoty při oblékání držte pod pásem, případně za kapsy.

Kalhoty peru každý týden dle údajů výrobce, běžně je i suším v sušičce. Obojí zvládají skvěle, nedošlo k vyblednutí barvy ani sražení, nežmolkovatí.

Další vlastnosti

Kalhoty jsou pružné a materiál se zdá být odolný vůči oděru a mechanickému zatížení na skalách. Při zmoknutí schnou stejně pomalu jako jiné bavlněné věci.

Hodnocení: 85 %

+

  • odolný materiál
  • pohodlný a elastický střih
  • pružný úplet v pase
  • snadná údržba
  • 4 hluboké kapsy

-

  • na kalhotách extrémně ulpívají zvířecí chlupy
  • nižší odolnost pružného pásu

Závěr

Kalhoty Rafiki Etnia II pro mě splňují základní požadavky na lezecké kalhoty volnějšího střihu. Skvělý je pas z pružného úpletu, gumičky na stažení nohavic a střih, který vás při lezení nikde neomezuje. Materiál působí velmi odolně vůči oděru o skálu. Pokud nemáte doma zvířata, nemusíte ani řešit přilnavost chlupů.

Užitečné odkazy

Další zajímavé články:

Autor: Kateřina Balcarová

Zdroje: archiv autora, pixabay.com

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

3 899  (37.96 %) 2 419 

Porovnat

Dámské kalhoty Zulu Pilis W

1 399  (50.04 %) 699 

Porovnat

2 399  (42.52 %) 1 379 

Porovnat

Dámské kalhoty Zulu Rodna W

1 999  (50.03 %) 999 

Porovnat

1 299  (64.67 %) 459 

Porovnat

Dámské kalhoty E9 Hit

1 990  (36.23 %) od 1 269 

Porovnat

5 099  (38.64 %) 3 129 

Porovnat

2 299  (64.81 %) od 809 

Porovnat