Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Lezecké hry nejen pro děti - na boulderu i s lanem

V dalším článku z Poradny jsme si pro vás připravili několik tipů, jak dětem udělat lezení ještě o něco zábavnější.


Obsah

 

 

 

Lezení je pro děti samo o sobě většinou zábava. Hry je vhodné ale i tak využívat, neboť rozvíjí pohybové dovednosti a zlepšují techniku lezení. Nutí totiž děti zkoušet nové kroky a pohyby. Všechny hry jsou využitelné na boulderu, některé z nich i při lezení s lanem. Všechny uvedené hry se mi osvědčily při vedení lezeckého kroužku. Nejmladší děti (cca 7leté) by klidně mohly mít poskládanou hodinu pouze z her, pro ty nejstarší (15-18 let) slouží už jen spíše jako tréninkové zpestření.

 

1. Hledání pokladu

Na stěně se umístí drahokamy (můžou to být kousky papíru, kamínky, cokoli). Děti lezou a bez spadnutí se snaží získat co nejvíce drahokamů. Vyhrál ten, kdo jich má nejvíce. 

 

2. Pavouk

Lezec má daný jeden chyt, za který se drží po celou dobu hry jednou rukou. Na nohy může využít libovolné stupy a ty během hry měnit. Druhou rukou se snaží dosáhnout na co největší počet chytů. Končí v momentě, kdy spadne nebo se dotkl již všech chytů, na které dosáhne. Komu se podaří dosáhnout na největší počet chytů, ten vyhrává.

 

 

     O autorce

Kateřina Balcarová

Katka je maminka dvou malých dětí. Po nástupu na rodičovskou dovolenou vyměnila skalní a vysokohorskou vášeň za vášeň běžeckou a zcela propadla ultramaratonským vzdálenostem. Kromě toho je instruktorkou lezení a ráda se s každým podělí o své lezecké, turistické, běžecké i outdoorovo-rodičovské zkušenosti.

 

 

3. Společné stavění cesty

Hru lze hrát pouze na boulderingové stěně a jsou k ní zapotřebí nejméně dva lezci. Začínající lezec provede tři kroky (za krok se počítá použitý chyt). Druhý lezec zopakuje dosavadní postup rukama (nohy může použít jakékoli) a přidá další tři kroky. Následující lezec opět leze dosavadní postup od začátku a přidá další tři kroky. Kdo při lezení spadne, ten vypadává a pokračují další hráči. Hra se točí stále dokola a vyhrává lezec, kterému se podaří jako jedinému nespadnout.

 

4. Stavěč cesty I

Hra se hraje ve dvojicích. Jeden lezec přeleze vlastní vymyšlenou cestu, druhý musí cestu zopakovat (má více pokusů, cílem je zkoušet nové lezecké kroky a pohyby). Sami určíte variantu, zda budete opakovat pouze pohyby rukama nebo i nohama. V dalším kole si lezci role vymění.

   

 

Lezení pro začátečníky

Co si pořídit, když se chcete pustit do lezení?

>>> ČÍST DÁL <<<

 

5. Stavěč cesty II

Hra se opět hraje ve dvojicích. Jeden lezec leze, druhý mu ukazuje chyty. Ideální je mít po ruce tyč, kterou bude stavěč ukazovat na chyty, slovní instrukce lezce ruší a nemůže se plně soustředit na lezení.

 

6. Lezení poslepu 

Lezci zavážeme oči šátkem. Můžeme, ale i nemusíme radit. Lezec více zapojuje při lezení ostatní smysly.

 

7. Beznohý

Při lezení používáme pouze jednu nohu. Variantou je, že můžeme používat obě nohy, ale nesmíme využívat žádných stupů. Nohy tedy využívají pouze struktury stěny, příp. je zatěžujeme tzv. na tření.

 

8. Tichošlápek

Velmi dobrá hra na zlepšení techniky nohou. Lezci musí lézt tak, aby nebyl při našlapování na stupy slyšet žádný zvuk. Nejlépe úkol splní tak, že před našlápnutím zastaví nad stupem nohu, pozorně se podívají na stup a nohu na něj zlehka, opatrně položí na špičku bez dotyku stěny a poté nohu zatíží a přenesou na ni váhu.

   

 

Děčínská ferrata – ideální místo na sobotní trénink

Ty jsi ještě nikdy nebyl na ferratě? Tak to pro tebe mám jeden super tip.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

9. Lezení na rychlost

Předem danou cestu stopujeme. Čas se počítá od zvednutí nohy od země po chycení topového chytu.

 

10. Sněžný muž

Hra vhodná pro větší skupinu dětí. Jeden z hráčů je sněžný muž. Když přichází sněžný muž ke stěně, všichni hráči se musí pověsit na stěnu. Sněžný muž pak určuje, jakými končetinami se hráči smějí držet. Např. (dvě ruce a pravá noha). Hráči musí splnit pokyn. Sněžný muž chvíli čeká a poté povel změní (např. levá ruka, levá noha nebo obě nohy a pravá ruka ve stropě apod.). Hráči přesně plní zadané pokyny a postupně, jak odchází síly, odpadávají. Poslední, kdo vydrží na stěně, vyhrává a pro příští kolo se stává sněžným mužem.

 

11. Ocásky

Dva hráči dostanou ocásky (co je po ruce, většinou využijete smyce nebo odsedky zastrčené do kalhot). Vylezou na stěnu a snaží se vzájemně si ukrást ocásek (tedy zatáhnout za smyci a vytáhnout jí z kalhot). Kdo získá ocásek toho druhého, je vítěz a hra končí.

 

12. Elektrika

Nahoru na stěnu připevníme lano, které vedeme v určité vzdálenosti od stěny. Protože lano vede elektřinu, lezci musí lano podlézt a nesmí se ho dotknout. Kdo se dotkne, vypadává. V momentě, kdy podlezou všichni lezci, se lano přiblíží blíže ke stěně a rozlézá se druhé kolo.

   

 

Jak vybrat lezecký úvazek

Začínáte s lezením a těžko se orientujete v široké nabídce? V dnešním článku vám poradíme, jak správně vybrat lezecký úvazek.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

13. Výměna pozic

Dva lezci si na stěně vymění pozice, aniž by se nohou dotkli země. Tzn. že lezec vpravo se dostane vlevo a naopak. Hra podporuje komunikaci mezi lezci a spolupráci.

Věříme, že díky těmto tipům si vaše příští lezení s dětmi užijete všichni zase o kousek víc.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Kateřina Balcarová

Zdroje: archiv autora, pixabay.com, unsplash.com

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

Dětská horolezecká helma Edelrid Kids Shield II

1 849 

Porovnat

480  (14.79 %) 409 

Porovnat

549 

Porovnat

1 299  (10.01 %) od 1 169 

Porovnat

(0.03 %) 3 379 

Porovnat

2 399  (27.93 %) od 1 729 

Porovnat

2 990  (10.07 %) od 2 689 

Porovnat