Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Jistící brzda Petzl GriGri+

Co nového přináší jistící brzda GriGri+ od firmy Petzl? Je vhodnou pomůckou pro začínající lezce? To vše se dočtete v naší recenzi od testerky Terezy Pavlíkové.

 

Obsah

 

Úvod

Firma Petzl představila první typ blokantu Grigri před více než 30 lety. Za ta léta jsme se mohli setkat s několika verzemi. Jakou z nich si ale pořídit, s čím novým přišel Grigri + a pro koho je vhodný?

Charakteristika


Název:

GriGri +
Výrobce: Petzl
Hmotnost (pár): 200 g
Barva: fialová

 

  • snadné použití
  • vhodná pro výuku a pohodlné spouštění
  • funkce Anti-panik pro zablokování lana
  • funkce pro jištění prvolezce
  • vysoká odolnost díky plátům z nerezové oceli

 

S čím novým přišel GriGri + ?

  • rukojeť s anti-panic systémem
  • ocelová vložka na přední desce
  • přepínací funkce pro prvolezce (Lead-mode) a Top-rope
  • výstupek pro správné vedení lana
  • větší kompatibilita s lany
  • prostor na jmenovku, návodné obrázky

Novinkou, se kterou přišel GriGri + v roce 2017 je tzv. anti-panic systém. Pokud zatáhnete za rukojeť prudce či příliš, lano se zablokuje a zamezí tak případnému neštěstí.

 

V místě zalomení lana, kde dochází k největšímu tření, je přidaný ocelový plát, čímž se výrazně zvyšuje celková životnost produktu. Předpokládá se, že začátečníci nebudou mít takový cit, a bude tak na tuto část vyvíjen vyšší tlak, proto by mohlo docházet k rychlejšímu opotřebení. Zkušení lezci si vystačí s klasickým GriGri. Pokud byste se chtěli vyhnout obměnám GriGriho pro vydřené prohlubně, u GriGri + vás jen tak tento problém trápit nebude. Nově byla přidána i vystouplá část na vnitřní straně, která zabrání lanu vyskočit kam nemá a bude držet na svém místě.

Pokud byste si náhodou nebyli jistí se správným umístěním lana, všude, kde je potřeba, jsou návodné obrázky. Krom těchto piktogramů je uvnitř prostor pro podpis, abyste si GriGriho s nikým nezaměnili.

 

Přepínání Top-rope a Lead-mode

GriGri + disponuje přepínačem (i s pojistkou), pro snadnější dobírání a povolování lana při jištění prvolezce či top-rope, a to jen jednoduchým přepínáním malé páčky. Nelekejte se, pokud vám nepůjde páčkou pootočit, nejprve je třeba stlačit pojistku, je malá a nenápadná v bílé barvě.

V Top-rope módu je trochu „chytlavětjší“, takže drží lépe lano, když dobíráte. A v Lead-mode je cítit znatelně hladší povolování.

 

Proč si pořídit GriGri + a ne jiný typ?

GriGri + přinesl mnohé vychytávky a vylepšení oproti předchozí verzi GriGri. Není divu, že z něho vychází nejnovější model The GriGri, alias GriGri 3 (převzal si z GriGri + celou platformu). Přesto se tyto verze liší.

GriGri + je dražší, ale disponuje bezpečnostními prvky, včetně rukojeti s anti-panic systémem – což znamená, že pokud rukojeť otevřete omylem, nebo se něčeho vylekáte, zpanikaříte, potom páka přeskočí a zastaví lezce před pádem na zem. Což je skvělá vychytávka, pokud s lezením a jištěním teprve začínáte, nebo jste už zkušený lezec a učíte děti.

Přidaná „laťka“ drží lano ve správné pozici a zamezuje vyklouznutí lana, nebo aby se neskříplo při dovírání.

 

Testování

GriGri + jsem krom lezecké stěny s dětmi stihla provětrat v lese při stavění vysokých lanových překážek, k čemuž je blokant jako stvořený.

Děti neměly problém s pochopením fungování a s manipulací. Po troše tréninku si navykly i na citlivost rukojeti při slaňování. Podávání lana prvolezci bylo s GriGri pro děti vždy obtížnější, velmi napomohlo ono tlačítko pro volbu prvolezce/top-rope a lano lépe prokluzovalo bez aktivace bezpečnostního systému. Jištění tak bylo plynulejší bez nechtěného zasekávání lana.

Při stavbě vysokých lan je GriGri pro mě nepostradatelný, využívám ho při prusíkování. Výhodu v GriGri+ jsem opět pocítila v možnosti změny režimu prvolezec/top-rope.

 

Hodnocení: 90 %

+

  • vhodné pro výuku s dětmi a pro začátečníky
  • anti-panic systém
  • delší životnost díky ocelovému plátu
  • přepínání prvolezec/top-rope

-

  • vyšší cena
  • o pár gramů těžší než Grigri 3

 

Závěr

Z vychytávek a bezpečnostních prvků mi vyplývá podstatný důvod a rozdíl oproti jiným jistícím prostředkům. Pokud pracujete s dětmi stejně jako já, ať už v zájmových kroužcích jako instruktor, na táborech, nebo chcete děti naučit pracovat s lanem a jištěním, vhodnější pomůcku jen tak nenajdete. Ideální pomocník je samozřejmě i pro dospělé začátečníky.

Logickým důvodem pro pořízení GriGri+ je zmiňovaná mnohonásobně větší životnost díky přidanému ocelovému plátku.

Pokud jste se tedy rozhodli pořídit si GriGriho, je třeba se zamyslet, jak zdatný lezec jste a k čemu ho budete využívat. Pokud jste spíše prvolezec, doporučuji GriGri +, máte tam zkrátka navíc bezpečnostní vychytávky. Přepínač mezi top-rope a prvolezcem je také velmi užitečný. Každopádně pokud jste zkušenějším lezcem, sáhla bych asi spíše po GriGri 3 – líbí se mi štíhlejší design, nižší váha i nižší cena.

 

Video představení GriGri+

GriGri+ byl představen firmou Petzl před 5 lety v krátkém videu, kde se potká nejstarší verze GriGri až po GriGri+. V současné době již máme i model „Grigri 3“.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Tereza Pavlíková

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

3 354  (24.3 %) od 2 539 

Porovnat

480  (14.79 %) 409 

Porovnat

Dětská horolezecká helma Edelrid Kids Shield II

1 559  (10.26 %) 1 399 

Porovnat

(0.92 %) 3 349 

Porovnat

549 

Porovnat

1 299  (20.02 %) od 1 039 

Porovnat

2 399  (27.93 %) od 1 729 

Porovnat