Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Karimatka Outwell Sleepin Double 7,5

Karimatka Sleepin Double 7,5 značky Outwell je dostatečně široká pro dvě osoby a je tak skvělou volbou pro ty, co cestují v páru. Je tato karimatka právě pro vás? Přečtěte si naší recenzi.

 

Obsah

Pohodlná samonafukovací karimatka Sleepin Double 7,5 cm je široká 130 cm a pohodlně se na ní vyspí dvě osoby. Je vysoká 7,5 cm a zajistí vám bezchybný spánek i na nerovném povrchu. Karimatka je skvělou volbu pro kempování ve dvou.

 

Charakteristika


Hmotnost:


4900 g
Sbalený rozměr: 66 x 28 cm
Materiál: 190T 75D Polyester
Délka: 183 cm
Šířka: 130 cm
Tloušťka: 7,5 cm

 

  • perfektní volba pro páry
  • nízká hmotnost
  • nízkoprofilový ventil FHF
  • kompatibilní s pumpami či pump sáčkem
  • odolný materiál
  • PFC free

 

Úvod 

Venku jako v posteli? Máte plné zuby neustále se rozjíždějících karimatek, které vás v noci vzdalují od vaší drahé polovičky? Nebo se jí nevzdáte a v obětí zjistíte, že vám karimatky odcestovaly ke straně a nechaly vás na tvrdé prochladlé zemi tělesnému teplu napospas? Pak jste tu správně - 128 cm široká karimatka Sleepin Double s tloušťkou 7,5 cm poskytuje kýžený komfort na dovolené ve stanu či v autě.

 

Dva důležité poznatky:

  • Hmotnost a rozměry ve sbaleném stavu - na náročnější túře balíček o velikosti stanu s hmotností 4,6 kg nosičova záda a nohy příliš neocení.
  • Celkové délka 183 cm je běžná délka karimatek. U takto objemné a těžké karimatky zaměřující se na komfort v kempu bych uvítal délku blížící se dvěma metrům.

 

Výběr karimatky

Proto je důležité si rozmyslet, na co karimatku chcete používat. Pakliže se chystáte na dovolenou, kde budete spát ve velkém stanu poblíž auta, nebo přímo v něm, je karimatka Sleepin Double 7,5 jistě dobrou volbou. Kvalitní spánek na prvním místě, že ano? Na dlouhé a náročné treky a přechody bych určitě doporučoval spíše lehčí karimatku. 

 

 


Jak vybrat karimatku? Základní přehled.

Fandíte přírodě a rádi v ní spíte? A máte na čem? Velký rádce pro výběr vhodné karimatky je zde!

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Představení karimatky

Samonafukovací karimatka pro dvě osoby Sleepin Double 7,5 od značky Outwell zaujme především tím, jak vysoký nabízí komfort. Karimatka se dočkala inovace v podobně Flat High-Flow ventilu, který zajišťuje rychlé a spolehlivé nafouknutí i vyfouknutí. Ventil je navíc kompatibilní i s elektrickými a ručními pumpami. V balení se nachází také přenosná taška pro skladování a snadné přenášení.

 

Nafukování 

Karimatka Sleepin Double 7,5 jsou v podstatě dvě samonafukovací karimatky spojené v jednu. Dvě oddělené komory lze nafukovat najednou pomocí dvou Flat High-Flow ventilů. Robustní materiál není zrovna z kategorie Lightweight, o to je však odolnější.

Co se týče nafukování, pokud vás netlačí čas, stačí karimatku rozbalit, otevřít ventily a nechat karimatku „nadechnout“. Díky rozpínání vnitřní konstrukce do sebe karimatka celkem rychle nasaje vzduch. V našich nadmořských výškách to na spaní v klidu stačí, případně lze dofouknout pusou či kompatibilní pumpičkou.

 

Obal a balení

Obal je dostatečně velký, takže i při rychlém provizorním balení se do něj karimatka Sleepin Double 7,5 vejde. Pro udržení co nejmenšího balíčku po důkladném sbalení se používají přiložené stahovací popruhy. Balení je nejnáročnější část manipulace s karimatkou (pokud vynecháme pokusy ji nacpat do batohu a donést na romantickou vyhlídku. Mimo to už by se do batohu nevešla potřebná lahev prosecca). Vyfukování mě popravdě trochu zaskočilo, karimatka má tendence se neustále nafukovat. Ještěže jsou na vyfukování přítomni dva.

 

Průběh testování

Karimatku Sleepin Double 7,5 jsme zkoušeli při spaní v autě a musím říct, že se mi pak nechtělo jít spát do postele. Komfort se této karimatce odepřít nedá. Perfektně sedla do nákladového prostoru, až výrobce podezřívám, že její rozměry uzpůsoboval právě tomuto určení. Výhoda oproti běžné matraci je, že jde překlopit na půl, opřít o stěnu auta a v klidu na její místo naložit např. kola, aniž byste si zašpinili postel. Přes den, když v autě nejste, nezapomeňte ji trochu ufouknout, ať se vysokým tlakem vyvolaným změnou teploty nerozlepí.

Při spaní na louce a v lese nebyla cítit jediná nerovnost, spánek jako v bavlnce. V tomto případě byl její kratší rozměr nevýhodou – spacáky přesahovaly přes okraj karimatky do orosené trávy či hrabanky. Kousek plachty by to jistě vyřešil.

 

Obecná pravidla, jak se chovat k nafukovací karimatce? 

  • Pozor na ostré předměty – ostré klacky, kameny, střepy apod. napadnou jistě každého, nebezpečný je však i beton. Zvlášť u lehčích karimatek z tenkého materiálu. I při drobných pohybech (převalování, vrcení) se karimatka může prodřít i na několika místech najednou. Často se to nedá kloudně opravit.
  • Vlhkost – karimatku před skladováním důkladně usušte. Stejně jako stan a další kempingové vybavení. Předejdete tím nepříjemné mu překvapení rozkvetlé plísně při dalším použití.
  • Změna teploty – hlavně po opuštění kempoviště (auto, stan..) v období, kdy přes den hrozí vysoké teploty. V autě bývá klidně přes 60 °C. Rozpínající se vzduch v karimatce může narušit její strukturu – vzniknou v ní „polštáře“. Tyto defekty bývají nevratné. Jako prevence stačí karimatku ufouknout a ideálně nechat pootevřený a odblokovaný vypouštěcí ventil.
  • Nafukování - při nafukování pumpičkou nespěchejte, používejte pomalé plynulé tahy. Rychle tlačený velký objem vzduchu se nemusí vejít do kanálků vnitřní konstrukce a ta se může narušit za vzniku „polštářů“. Při prvním rozbalení nebo po důkladném sbalení doporučuji aspoň ze začátku ještě pomaleji, vnitřní konstrukce může být tlakem slisovaná a neposkytuje tak dostatečný průtok vzduchu.

 

Hodnocení: 79 %

+

  • drží tvar jako jedna velká matrace
  • lze pohodlně překlopit napůl jako dvě oddělené karimatky
  • komfortní spánek
  • v porovnání s velkými kempingovými matracemi relativně nízká hmotnost
  • odolnost
  • pohodlné nafukování

 

-

  • délku 183 cm u tohoto typu karimatky považuji za krátkou
  • náročnější vyfukování
  • hmotnost a rozměry balíčku (v porovnání s turistickými karimatkami). Tato karimatka ale není určena na turistiku.

 

Závěrečné shrnutí

Karimatku Sleepin Double 7,5 hodnotím pozitivně a určitě bych ji doporučil na cesty těm, kteří ji neplánují nosit v batohu na túry.  Výhodou je to, že drží tvar a funguje jako jedna velká matrace. Další výhodou je také to, že ji můžete přepůlit. Na svou šířku a velikost je karimatka relativně lehká. Pohodlné nafukování je rovněž pozitivem, ale vyfukování už je o něco náročnější. Za co ale karamelku oceňuji je rozhodně vysoký komfort a její odolnost. Jako negativum mohu označit například délku karimatky (183 cm), která mě osobně nevyhovuje a ocenil bych, kdyby byla karimatka delší. 

 

     Profil testera

Jakub Vlček

Jakub se věnuje závodní cyklistice. Výlety na kole doplňuje horolezectvím, a protože je i milovníkem piva, často se při svých výletech zastaví i v pivovaru. Mezi své úspěchy zařazuje MATTERHORN Zermatt (zimní výstup), GRANDES JORASSES Severní stěna nebo ISLAND křížem krážem na MTB. Kromě širokého spektra sportovních úspěchů se baví výzkumem piva a sládkování, čemuž se věnuje na VŠCHT, kde dělá doktorát. 

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Jakub Vlček

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

4 390  (48.77 %) 2 249 

Porovnat

7 770  (18.55 %) 6 329 

Porovnat

Samonafukovací karimatka Pinguin Sherpa 38 NX

1 595  (12.92 %) od 1 389 

Porovnat

3 799  (36.85 %) 2 399 

Porovnat

8 390  (37.08 %) 5 279 

Porovnat

Samonafukovací karimatka Robens Iceshield Camp 75

4 660  (15.04 %) 3 959 

Porovnat

6 540  (16.22 %) 5 479 

Porovnat

Nafukovací karimatka Robens PrimaCore 60

4 300  (44.67 %) 2 379 

Porovnat