Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jak vybrat karimatku podle parametrů?

Jedná se o specifické body s různou mírou důležitosti, která se může odlišovat typem uživatele. Parametry nelze podceňovat, po vybrání typu karimatky je důležité vybrat i správnou verzi, aby dokonale vyhovovala.


Obsah

 

V prvním článku jsme si řekli, že existuje šest základních druhů karimatek. Každá má svá specifika, plusy i mínusy a každá se zároveň hodí pro jiného uživatele. Zde si probereme klíčové parametry, které mohou být ale i na prvním místě našeho výběru. Řečeno jednoduchým příkladem: pokud je pro nás zásadní, že musí být karimatka malá a lehká, začneme hledat s důrazem na rozměry a sbalitelnost. Že nám tohle nejlépe splní nafukovací karimatka, to se dozvíme vzápětí. Oba články jsou tedy pro výběr stejně důležité.

Základní rozdělení v tabulce

Jedná se o specifické body s různou mírou důležitosti, která se může odlišovat typem uživatele. Parametry nelze podceňovat, pro vybrání typu karimatky je důležité vybrat i správnou verzi, aby dokonale vyhovovala.

 

Parametr

 

Čím je důležitý

Účel používání Rozhodnete se pro náročné podmínky nebo naopak preferujete maximální pohodlí, když zůstáváte v kempu?
Izolační vlastnosti

Potřebujete karimatku dovnitř nebo ven? Jak moc má izolovat chlad od země? Úzká provázanost s parametrem "tepelný odpor".

 

Materiál

Může ovlivnit jak tepelný komfort, tak celkovou životnost. Je úzce provázaný s parametrem "odolnost".

 

Hmotnost

Těžší nebo lehčí? Do kempu nebo na trek? Jak moc řešíte váhu a potřebujete ji naopak vůbec řešit?

Rozměry

Menší nebo větší? Jak klidně vlastně spíte? Parametr úzce provázaný s dalšími, protože se k váže k "tvaru" a "sbalitelnosti".

Sbalitelnost

Aneb čím tenčí, tím sbalitelnější ale zároveň ruku v ruce s komfortem na spaní. Sbalitelnosti se nejvíce týká i parametr "rozměry".

Odolnost

Odloný materiál více váží a vydrží, úzce provázaný parametr s "materiálem".

Tepelný odpor

Udává míru odporu proti pronikání tepla - jak dobře karimatka izloluje a zabraňuje unikání tepla od těla.

Cena

Čím dražší, tím kvalitnější v některých parametrech. Odvíjí se od ní všechno, od hmotnosti po celkovou odolnost. Nejdražší nutně nemusí znamenat, že jste vybrali ideální produkt pro své aktivity.

Tvar

Potřebujete obdélník nebo jen rozšíření v oblasti ramen? Úzce provázaný parametr s "rozměry".

Životnost

Je hodně závislá na odolnosti materiálu a kvalitě provedení.

Laminace (spojení vrstev)

Pokud jdete na trek s tím, že potřebujete izolační jistotu a stálost tvaru, pak musíte řešit.

 

1. Účel používání

Účel používání je zásadním aspektem při výběru karimatky.

 

 

 

 

2. Izolační vlastnosti

Zajímat se o izolační vlastnosti je důležité proto, abyste v daných podmínkách měli dostatečné teplo. Izolační vlastnosti ovlivňují to, do jaké míry vás karimatka ochrání proti chladu od země.

 

  • pokud budete přespávat v interiéru, kde bude dostatečné teplo, parametr izolačních vlastností pro vás nebude tolik důležitý. Bez problémů můžete zvolit pěnovou karimatku, její mírně horší tepelněizolační vlastnosti vás omezovat nebudou
  • pokud hledáte karimatku na přespávání ve stanu, kde bývá především k ránu zima (zejména v jarních a podzimních dnech), můžete zvolit samonafukovací nebo nafukovací karimatku
  • pro spaní do nejchladnějších podmínek jsou nejvhodnější samonafukovací karimatky, které vynikají nejlepšími tepelněizolačními vlastnostmi

 

Parametr úzce provázaný s tzv. Tepelným odporem, který číselně udává míru odporu proti pronikání tepla. Doporučujeme pročíst si i další bod.

 

 

3. Materiál

U pěnových karimatek se jedná o etylen vinyl acetát (EVA) nebo o jednoduchý polyetylen. U samonafukovacích je uvnitř pěna s extrémně otevřenými póry (molitan, rubex aj.) a zvenku nepropustný materiál, např. polyester.

 

  • Materiály užité pro výrobu karimatek z principu nejsou nasákavé, protože jsou určeny k pokládání na zem, ze které vzlíná vlhkost. Řeší se spíše protiskluzové povrchové úpravy materiálu.

 

Tento parametr je úzce spjatý s parametrem odolnost, který definuje kvalitu a pevnost použitého materiálu. Doporučujeme přečíst si tedy i následující bod.

 

Věděli jste, že:

Roční období neovlivňuje výběr karimatky tolik, jako je tomu u spacáků, lze ale říci, že některé karimatky jsou vhodné pro třísezónní užívání a jiné pro zimní období (nafukovací s vnitřní izolací, samonafukovací, obecně ty, jejichž materiál zaručuje vyšší tepelný komfort. U nich výrobce uvádí tepelný koeficient – 4,5/5/6. U pěnových a běžných samonafukovacích karimatek se neuvádí).

 

4. Hmotnost

Velmi důležitý parametr, který se váže ke kvalitě materiálu, rozměrům karimatky a především k jejímu typu.

 

  • nejnižší vahou disponují alumatky (cca 100 g). Pěnové karimatky obvykle váží mezi 150–400 g, ty z EVA pěny jsou o něco těžší
  • samonafukovací matrace se pohybují v rozmezí od 650 g až do 2 kg, vždy záleží na materiálu a velikosti
  • nejobvyklejší je hmotnost okolo 1 kg, lehčí jsou buď menší a nižší nebo byly vyrobeny z kvalitnějších materiálů
  • karimatky nafukovací jsou pak v průměru o 200–400 g lehčí, opět záleží na velikosti, použitém materiálu a typu izolace

 

Parametr je úzce spjatý s parametrem odolnost, který definuje kvalitu a pevnost použitého materiálu. S pevností se zvyšuje váha. Doporučujeme přečíst si tedy i následující bod.

 

5. Rozměry

Rozměry jsou klíčové pro všechny. Ovlivňují to, jak dobře se vyspíte a zároveň do jakého balíčku karimatku ve finále sbalíte. Pokud srovnám dva extrémy, nafukovací matraci a nafukovací karimatku, pak matraci sbalím do velké tašky a hodím do kufru auta, sbalená nafukovací matrace se mi může vejít do ruky.

 

  • nejčastější výška běžných turistických samonafukovacích karimatek činí 1–6 cm, nejběžněji 2,5–3 cm. Čím větší výška, tím je karimatka pohodlnější, což oceníte zejména tehdy, máte-li problémy se zády či s ledvinami
  • co se týče délky, vyrábějí se zkrácené varianty (120 cm, tzv. trupovky), dále 160–170 cm a také karimatky nadměrně dlouhé (2 m). Nejběžnější rozměr samonafukovacích nebo nafukovacích karimatek je 183 cm

 

Parametr úzce provázaný s parametry tvar a sbalitelnost, protože se všechny ovlivňují navzájem. Doporučujeme přečíst si tedy i následující body.

 

 

 

6. Sbalitelnost

Je úzce provázaná s tím, v jakých rozměrech budete karimatku pořizovat a jaký typ. Pokud se budete chtít kvalitně vyspat a vaše záda si potrpí na měkčí a komfortnější ležení, nemůžete zároveň chtít karimatku, která se vejde do ruky. A naopak - pokud si ponesete na treku vše na zádech, je malá sbalená velikost klíčová. Pořídíte pravděpodobně karimatku nafukovací. Zároveň výsledek ovlivňuje tloušťka karimatky, která se ale váže i ke schopnostem dobře izolovat.

 

  • srovnáme-li např. samonafukovací karimatku o tloušťce 2,5–3 mm se samonafukovací karimatkou o tloušťce 6 mm, první z nich bude o třetinu lehčí a o polovinu sbalitelnější
  • je-li pro vás sbalitelnost důležitá, raději pár milimetrů tloušťky oželte

 

Věděli jste, že:

Sbalený rozměr karimatky bývá 10 × 26 cm. Prodloužené karimatky bývají dražší (více materiálu). Větší sbalitelnost souvisí s kvalitnějšími materiály a tím pádem i vyšší cenou. Někdy se do pěny za účelem lepší sbalitelnosti vyřezávají různé obrazce (kombinace horizontálních a vertikálních dutin), což poněkud snižuje i hmotnost materiálu.

Tento parametr zároveň ovlivňuje i výběr rozměrů, které je třeba promyslet. Doporučujeme pročíst si tedy i následující bod.

 

7. Odolnost

Odolnější materiál je vždy těžší, pevnější nebo dražší. Je třeba přemýšlet nad tím, v jakých podmínkách budete karimatku využívat.

 

  • mnoha uživatelům vyhovují pro svou odolnost pěnové karimatky, i když se do nich může vtlačit např. kámen, jejich funkčnost a další možnost užívání to nijak neovlivňuje
  • u samonafukovacích a nafukovacích karimatek přichází ke slovu obava, že z nich začne unikat vzduch

 

Tento parametr je úzce provázaný s parametrem materiál, který si určitě přečtěte. Čím těžší a pevnější materiál, tím více vydrží - čím tenčí, tím je zase naopak lehčí a skladnější.

 

8. Tepelný odpor

Značí se r-value nebo R. Udává míru odporu proti pronikání tepla - jak dobře karimatka izloluje a zabraňuje unikání tepla od těla.

 

  • tepelný koeficient většinou neřeší běžní uživatelé, ale ti, kteří se vydávají do extrémnějších podmínek (při vysokohorské turistice, alpinismu apod.)
  • daná hodnota říká, zda je karimatka vhodná i do chladu nebo např. jen na léto
  • jedná se vlastně o izolační schopnosti karimatky
  • nebývá menší než 1 a končí na hodnotě 9,5, což je maximální izolace

 

Věděli jste, že:

Průměrně se u karimatek objevuje hodnota 2,6/2,8/3,5. Pokud potřebujete karimatku přímo na zimu nebo karimatku třísezónní, hodnota 1 bude málo. V takovém případě potřebujete vyšší tepelný koeficient, 4–5/5/6, kvalitnější a odolnější karimatku.

K tomuto parametru se váže izolace, o které su určitě také přečtěte. Lepší izolace = vyšší telepný odpor.

 

9. Cena

Klíčový parametr, pokud jste ovlivněni rozpočtem. Pak může být tento parametr na prvním místě. Samozřejmě, dobře posloužit svému účelu může i pěnová karimatka, záleží na tom, k jaké aktivitě ji potřebujete použít.

 

  • cena pěnových karimatek s polootevřenými póry může být do 300 Kč, těch s póry uzavřenými průměrně cca do 900 Kč
  • u nafukovacích je cenový rozptyl značný, můžete je pořídit za 400–600 Kč, ale cena může u některých modelů vyšplhat k 3–5 000 Kč
  • klíčovými jsou použité materiály a zpracování
  • totéž platí u samonafukovacích karimatek, kde je průměrná cena cca 600 Kč, ale obvyklá je 1 000–2 000 Kč

 

Věděli jste, že:

Srovnáte-li levnější a dražší třídu obecně u všech karimatek, hlavní rozdíl spočívá v životnosti, kvalitě provedení a odolnosti použitých materiálů. Nakupujete-li ve specializované prodejně, cena je vyšší z několika důvodů. Platíte za renomovanější značku, která provádí vlastní výzkum, vývoj, vlastní výrobu. Financuje tedy své laboratoře a lidi, kteří na vývoji pracují. Dalším důvodem je, že platíte za kvalitnější materiál či kvalitnější řešení.

 

10. Tvar

Pokud se v noci "vrtíte", je důležité tvar řešit a vybrat širší karimatku, minimálně v ramenou. Pokud spíte klidně, můžete na výsledné váze a rozměrech "ušetřit" a vybrat úzkou a dostatečně dlouhou karimatku (ideálně obdélník).

 

  • nejrozšířenějším tvarem všech karimatek je obdélník, vyskytuje se i tvar mumie nebo oválu. Obdélník může mít zaoblené rohy (všechny nebo pouze ty v oblasti nohou). Je-li použito méně materiálu, karimatka bude lépe sbalitelná, lehčí, ovšem plocha, na níž budete ležet, bude pochopitelně menší
  • tvar se odvíjí od rozměrů, kterých ale může být celá řada. Proto není od věci si přečít kapitolu, která se rozměrům a jejich druhům, věnuje. Zároveň s tím jde pak ruku v ruce i finální sbalitelnost

 

Tento parametr je nejvíce provázán s dalšími, které doporučujeme přečíst:

 

11. Životnost

Jak dlouho vaše karimatka vydrží?

 

  • obecně není životnost karimatek tak vysoká jako např. u stanů. Při stálém používání a ne příliš dobré údržbě může životnost klesat už po roce či dvou, ačkoliv někteří výrobci garantují u vybraných materiálů životnost vyšší

 

Životnost nejvíce ovlivňuje kvalita a pevnost materiálu, přečtěte si o tom více.

 

12. Laminace (spojení vrstev)

Jak je pro vás důležité vnitřní rozložení vrstev?

 

  • samonafukovací a nafukovací karimatky jsou složeny z obalu a pěny uvnitř. Ty, které pěnu nemají, jsou vlastně jen zatavený obal s ventilem, který musíte nafouknout. Pak je uvnitř jen vzduch, který vás nadnáší a po ohřátí může být tepelnou izolací. Pěna či mikrovlákno zajišťují vázání vzduchu a jeho cirkulaci, což je zásadní pro výsledný tepelný komfort
  • jinou možností je pěna zevnitř natavená na obal, kdy musí být z horní i ze spodní strany zároveň nalaminována nepromokavá nebo velmi odolná látka, a být navíc zalaminovaná i po stranách. Laminace ze všech stran zajišťuje tvarovou stálost karimatky

 

Jak vidíte, je dobré zaměřit se na kvalitní provedení a něco si přečíst o samotném materiálu. Jak moc je důležitý, si přečtete zde.

 

 

 

Test: Nafukovací karimatka Zulu Alex

Dnešním testovaným produktem je karimatka Zulu Alex, která zaujme příjemným designem a skvělým poměrem cena - výkon.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Praktické rady

1. Poměr ceny a kvality

Pokud chcete koupit opravdu kvalitní produkt, vybírejte mezi renomovanými značkami, nenakupujte značky neznámé, nenakupujte v prodejnách, které nejsou specializovány na turistiku a outdoorové potřeby. Karimatky renomovaných značek jsou sice dražší, ovšem díky kvalitě, kterou si zaplatíte, vám karimatka vydrží násobně déle než karimatka neznámého výrobce.

2. Správná údržba

Obecně je vhodné otírat karimatky vlhkým hadříkem od špíny či prachu. Rozhodně nemá smysl je impregnovat. V případě nafukovacích je třeba zdůraznit, že nejsou určeny jako matrace do vody!

3. Správné uchovávání mimo sezonu

Doporučujeme uchovávat karimatky (zejména ty nafukovací a samonafukovací) rozbalené. U pěnových to rovněž zaručí tvarovou stálost.

 

Nejčastější otázky

1. Jaký je správný postup opravení karimatky?

Důležité je odmastit nebo alespoň co nejlépe očistit svrchní materiál, a to na ploše větší, než je záplata. Záplatu i plochu natřete lepidlem, přiložíte a zatlačíte. K opravným sadám jsou vždy dodávány i návody. Někteří výrobci doporučují aplikovat záplatu na nafouknutou karimatku, jiní na vyfouknutou (ve většině případů), řiďte se tedy jejich doporučením.

 

2. Jak vysoké je riziko poškození nafukovacích a samonafukovacích karimatek?

Nejčastější obavy uživatelů z manipulace se samonafukovacími či nafukovacími karimatkami jsou spojeny s tím, že by mohly prasknout. Dávejte si tedy pozor na ostré kamení a obecně ostré předměty. Udržujte je v bezpečné vzdálenosti od zdrojů sálavého tepla a od slunce, aby se nepropálily.
Kromě přepravního obalu bývá součástí balení také opravná sada (záplata, lepidlo), která může pomoci, ovšem pouze v případě, kdy karimatka praskne mimo oblast ventilu. Pokud by karimatka praskla u ventilu, opravná sada nepomůže.

 

 

3. Jak dlouho se nafukovací karimatka nafukuje?

Vždy záleží na tom, jak velký je ventil a jak velká a vysoká je karimatka.

 

4. Jakou karimatku si pořídit na cvičení?

Na cvičení si nekupujete karimatku, ale jogamatku, která je speciálně protiskluzově upravovaná. Oproti karimatce disponuje jinými vlastnostmi, není u ní důležitý aspekt tepelné izolace, ale je speciálně uzpůsobená ke cvičení, je odolnější, neslehává se. Pořídit ji můžete v různých cenových třídách od několika set do několika tisíc, záleží na tom, jak vážně to se cvičením myslíte.

 

Video - Jak vybrat karimatku

 

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Tým 4camping.cz

Zdroje: archiv autora, unsplash.com, 4camping archiv

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Jak se zbavit zápachu z bot

Poradna

Zápach bot. Prima téma. Moc nevoní, mluvit se vám o něm nechce, příjemné pocity nevyvolává. Někdo se s ním trápí denně, někoho zápach z bot překvapí jen výjimečně. Zabojujte s ním společně s námi!

Jak vybrat boty na turistiku

Poradna

Aneb jak vybrat boty na trek. Ideálně zvolená turistická obuv = základ úspěchu a dobrého pocitu z výpravy. Abyste nešlápli vedle jako mnozí experti v městských teniskách nebo dokonce žabkách, přečtěte si, jak správné boty vybrat.

Vybíráme pro vás

Nafukovací karimatka Zulu Moonlight Comfort

2 499  (40.02 %) 1 499 

Porovnat

Samonafukovací karimatka Zulu Airo 3,8

1 799  (44.47 %) 999 

Porovnat

Samonafukovací karimatka Zulu Nap 3

899  (44.49 %) 499 

Porovnat

Samonafukovací karimatka Pinguin Sherpa 38 NX

1 595  (12.92 %) od 1 389 

Porovnat

Nafukovací karimatka Husky Funny 10 2023

1 390  (29.42 %) od 981 

Porovnat

Samonafukovací karimatka Vango Comfort 7.5 Double

5 490  (39 %) 3 349 

Porovnat

8 390  (10.02 %) 7 549 

Porovnat

Samonafukovací karimatka Robens Air Impact 38 L

2 720  (34.96 %) 1 769 

Porovnat