Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Test: Nafukovací karimatka Zulu Alex

Dnešním testovaným produktem je karimatka Zulu Alex, která zaujme příjemným designem a skvělým poměrem cena - výkon. 


Obsah

Nafukovací karimatka Zulu Alex mi byla věrným společníkem na cyklotreku po středních Čechách, kdy jsem se zaměřil na její sbalitelnost a komfort, jaký je mi schopna poskytnout při odpočinku. Primárním cílem bylo vzít lehce sbalitelnou a malou karimatku, která se mi vejde do batohu, případně do tašky na kole. Nesmí zabírat příliš mnoho prostoru, nesmí moc vážit, musí být pohodlná. Tohle jistě ocení každý cykloturista, který se pohybuje krajinou po vlastní ose. Nesmíte tahat nic, čeho byste potom litovali. Na kole je každý gram navíc docela dost znát v nohou, takže si prostě dáváte na určité věci pozor.

Charakteristika

 

Název:

 

Alex

Výrobce: Zulu
Určení: Pánské / Dámské
Typ karimatky: turistická / ultralehká
Hmotnost: 420 g
Sbalený rozměr: 25 x 10 cm
Materiál: Nylon 40D TPU
Délka: 185 cm
Šířka: 58 cm
Tloušťka: 5 cm
Půlitelná: Ano
Opravná sada: Ano
  • jedna z nejlehčích nafukovací karimatek
  • dutinová konstrukce pro vysokou stabilitu a pocit rovného povrchu
  • hmotnost pouze 420 g
  • spací pytel vyplní dutiny karimatky, dojte tak ke zvýšení tepelného komfortu
  • komfortní tloušťka karimatky 5 cm
  • výborný poměr ceny/výkonu
  • transportní obal součástí balení

Sbalitelnost a nafukování

Sbalený rozměr 25 x 10 centimetrů je v podstatě ideální, tyhle rozměry lze srovnat i s modely Thermarest na podobných parametrech (délka x šířka x tloušťka). Pokud bychom chtěli jít do extrémně malých sbalených čísel, výsledná investice by byla mnohonásobně vyšší. Karimatka Zulu Alex se velmi snadno a rychle nafukuje, prakticky jen "odzátkujete" víčko a foukáte. Zpětná vnitřní záklopka se už postará o to, aby vzduch šel jen jednou cestou a to dovnitř. Karimatka se už po prvním menším natlakování začne zvětšovat, nabírat tvar, dutinová konstrukce doslova "vznikne" před očima. Vyfouknutí funguje protlačením vnitřní záklopky, nic složitého.

Zkoušel jsem praktičnost rozměrů sbalené karimatky a opravdu se vešla skoro kamkoli. Brašna na kole, pokud máte dostatečně velkou na delší jízdy, s ní nemá problém. Kapsy na batohu, pokud jako já jedete na více dní a berete větší batoh, jsou s rozměry karimatky také v pohodě. Lze ji dát do bočních kapes nebo vstupů po stranách batohu (např. Deuter Aircontact 55+10 – použitý model na tento cyklotrek).

Skládání vyfouknuté karimatky je jednoduché, obal dostatečně prostorný, i když třeba spěcháte a nemáte čas se snažit o rovnoměrné sbalení. Součástí je i gumička, kterou karimatku obepnete před vložením do obalu.

Použití v terénu - jádro testu

Po náročnější jízdě jsem mnohdy dojížděl už řádně znaven a člověku se opravdu nechce bojovat s tím, na co se chystá lehnout. Karimatku Zulu Alex prostě vytáhnete ven, rozbalíte ji, odzátkujete ventil a nafouknete. Myslím, že jsem nafouknutí zvládl do 2 minut, ono tam opravdu není potřeba moc vzduchu.

Karimatka je překvapivě pohodlná, dutinová konstrukce skutečně navozuje dojem rovného a pevného povrchu. Při chladnějším počasí dost slušně vrací teplo tělu (testováno bylo i v 5 stupních nad nulou). Zulu Alex má tloušťku 5 centimetrů, což je po otestování spaní a odpočívání na různorodém terénu opravdu poznat. Při této tloušťce opravdu necítíte ani větší kámen nebo ostrou větev.

Nevýhodou karimatky jsem po několika dnech testování v terénu shledal její klouzavý povrch. Není to sice žádný extrém, každopádně na mírném svahu už můžete mít docela problém (testováno jak při běžném odpočinkovém poležení, tak při spaní ve spacáku – konkrétně Pinguin Topas).

Hodnocení: 90 %

+

  • váha jen 420 g
  • sbalitelná na rozměry 25 x 10 cm
  • praktická tloušťka 5 cm, kdy nepocítíte ani větší kameny pod sebou
  • dutinová konstrukce, která poskytuje stabilitu a lépe vrací teplo tělu

-

  • o něco vyšší klouzavost povrch

Výsledné dojmy

Pokud hledáte univerzální, nijak drahou, zároveň lehkou a malou karimatku na všemožné akce, tak mi Zulu Alex přijde jako ideální kandidát. Vydrží i hrubší zacházení, se sbalením se nemusíte moc párat (obal je dostatečně velký), lze se na ni spolehnout a je pohodlná. Nevýhodou může být asi jedině klouzavější povrch, čemuž lze předejít výběrem vhodného místa k odpočinku, které nebude mít přehnaný sklon. V testu prospěla s vyznamenáním a lze ji s klidným srdcem doporučit každému milovníkovi výprav do přírody nebo na akce všemožného druhu.

Užitečné odkazy

Další zajímavé články:

Autor: Radek Martínek

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

Nafukovací karimatka Zulu Moonlight Comfort

2 499  (40.02 %) 1 499 

Porovnat

Nafukovací karimatka Zulu Carlos

1 299  (35.41 %) 839 

Porovnat

Nafukovací karimatka Vango Aotrom Short

1 790  (10.11 %) 1 609 

Porovnat

Nafukovací karimatka Easy Camp Hexa Mat

1 000  (40.1 %) od 599 

Porovnat

Nafukovací karimatka Robens PrimaCore 60

4 300  (44.67 %) 2 379 

Porovnat

Nafukovací karimatka Husky Funny 10 2023

1 390  (29.42 %) od 981 

Porovnat

Nafukovací karimatka Husky Fatty 10 2022

1 990  (20 %) 1 592 

Porovnat

Nafukovací karimatka Warg Gustav

1 399  (35.74 %) 899 

Porovnat