Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jak vybrat cyklistický spacák

Spacák, který bude vaším společníkem na cyklotoulkách, by měl být hlavně malý a lehký, ale zároveň musí poskytovat dostatečný tepelný komfort a pohodlí. Jak vybrat ten pravý přesně pro vás se dočtete v tomto článku.


Obsah

 

Šlapete do pedálů a kilometry vám ubíhají pod nohama, vítr pěkně chladí rozehřáté tělo. Konečně zase sedíte na kole a užíváte si tu báječnou volnost pohybu, rychlost a lehkost, s jakou se pohybujete. Možná začínáte přemýšlet i nad tím, jaké by to bylo, kdybyste jednou vyrazili na delší dobu, někde venku přespali a dostali se tak mnohem dál. Jenže se všemi těmi věcmi, které byste s sebou najednou museli tahat, se začínáte bát o onu lehkost pohybu. Vždyť třeba jenom spacák, co máte doma, má objem malého slůněte, a kolik teprve váží!

   

 

Jak vybrat správný spací pytel?

Péřový nebo z dutých vláken? Letní nebo třísezónní? Mumiový nebo dekový? Pojďme si říct, jak správně vybrat spací pytel.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Nejprve obecně

Takový správný spacák pro cyklistu by tedy měl vážit co nejméně a zároveň být i malý, aby bylo kam dát všechno ostatní harampádí. A samozřejmě by měl plnit základní funkci spacáku - udržet tělo v teple až do rána. Ale protože všichni cyklisté nejezdí jen v létě, pojďme se podívat na různé situace.

 

Chci spacák na léto, v noci neočekávám chlad

U slabých spacáků máte nejširší výběr, neboť objemové rozdíly tu ještě nejsou tak zásadní. Porovnejte sami spacáky v teplotním rozsahu 6/1 °C (komfort/limit) - péřový Warmpeace Viking 300 (640 g), Trimm Impact (950 g) z mikrovlákna a spacáky z dutého vlákna Zulu Arpa (1370 g), Pinguin Savana (1400 g).

Pokud ani tyto spacáky nejsou dost malé, můžete vyzkoušet třeba Pinguin Lite Mummy (14/10 °C, 550 g) či o fous těžší Hannah Micro (14/11 °C, 650 g). Zaujmout by vás mohl i Boll Light+ s teplotním rozmezím 9/5 °C a 790 g. S takto slabými spacáky však už vyrážejte opravdu jen do tepla. Po několika zimou protřesených nocích budete nakonec mít mnohem méně sil, než kdybyste táhli o pár gramů více.

 

Raději bych něco teplejšího, ale peří nechci

Tady už nejspíš zabrousíte do řad spacáků z mikrovlákna. Pokud vám nevadí, že sem tam kouká nějaká ta nitka a svrchní tkanina není provedena v ripstop úpravě (případné natržení se nešíří dál), mohl by vás zaujmout cenově dostupný Trimm Sporty (0/-4 °C, 1500 g). O něco dražší, ale kvalitněji ušitý bude třeba oblíbený Boll Magma+ (0/-6 °C, 1490 g). 

 

Hledám spolehlivý spacák, ve kterém mě ani zima nepřekvapí

Na výlety do zimy lze nejvíce doporučit péřový spacák, v případě teplých pytlů s větším množstvím náplně už se velikost balíčku docela projeví. Skvělou službu vám určitě prokáže český Viking 600 (-3/-9 °C, 1180 g) od Warmpeace, popřípadě jeho teplejší bráška Viking 900 (-7/-14 °C, 1400 g).

Pokud víte, že na svých toulkách zamíříte i do vlhčích podmínek, můžete se podívat po spacácích Marmot, jejichž peří je proti vlhkosti ošetřeno. Třeba takový Marmot Sawtooth je opravdu lehký a zahřeje (-2,7/-13,3 °C, 1150 g).

 

Na co dát ještě pozor

Když už přibližně tušíte, co od spacáku chcete, pojďme se ještě podívat na jejich délky. Pokud je spacák příliš dlouhý, musíte veškerý přebytečný prostor vyhřát, což vás stojí energii navíc. V důsledku vám může být zima na nohy. Navíc s sebou stále vozíte zbytečné gramy. Malý spacák ovšem také není žádná výhra, v místě případného stlačení izolace vám bude teplo utíkat a navíc ani o pohodlí nemůže být žádná řeč. Jste-li menšího vzrůstu, mrkněte po produktech značek Pinguin a Boll, ti dělají spacáky pro postavy do 175 cm. Pokud máte pod 185 cm, máte vyhráno. Tuto délku dělají snad všichni výrobci. Vyšší jedinci pak mohou vyzkoušet i spacáky na 192 cm (Boll) či 195 cm (Pinguin, Trimm).

Nezapomeňte ani na vhodnou karimatku. Dole, kde jsou izolační vlákna spacího pytle slehlá, je vzduch vytlačen pryč a teplo uniká do země. Chybějící izolaci je třeba nahradit, jinak se ani v sebeteplejším spacáku nebudete cítit dobře. Tady skvěle poslouží třeba nafukovací karimatka Robens PrimaCore.

   

 

Jak se starat o spací pytel

Výběru spacího pytle jsme už několik článků v naší Poradně věnovali. Dnes vám poradíme, jak se o spacák správně starat, aby vám dobře sloužil mnoho let.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

 

Kam s ním

Nakonec se ještě zamyslete nad tím, kam spacák uložíte. Pokud jej chcete přivázat ven na nosič, není od věci nahradit standardní obal loďákem v odpovídající velikosti. Pomocí něj spacák krásně stlačíte, a navíc se o něj nebudete muset bát, když začne pršet. Lehké vaky o různém objemu vyrábí Sea to Summit. Perfektní je třeba nepromokavý vak Sea to Summit Ultra-Sil Nano 8 l o hmotnosti pouze 26 g.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: tým 4camping

Zdroje: unsplash.com

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

1 959  (17.36 %) 1 619 

Porovnat

3 299  (68.51 %) 1 039 

Porovnat

2 999  (67.36 %) 979 

Porovnat

Dámský cyklistický dres Kilpi Moate-W

2 499  (70.03 %) 749 

Porovnat

Dámská větrovka Zulu Windtrail

1 499  (60.04 %) 599 

Porovnat

Dámská vesta Kilpi Flow

1 999  (48.52 %) 1 029 

Porovnat

Dámské cyklistické kraťasy Sensor Helium

2 899  (45.19 %) od 1 589 

Porovnat

Dámské cyklistické kraťasy Kilpi Pressure

2 299  (51.33 %) 1 119 

Porovnat