Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Test: nůž Leatherman Crater

Dnes si představíme dalšího člena rodiny Leatherman. Tato americká firma má ve vlastním portfoliu nejen těžké multitooly nabité mnoha funkcemi, ale taky jednodušší nástroje jako je nůž Leatheman Crater.

Vybrat si správný nůž z tak obrovské nabídky na trhu je někdy nadlidský úkol. Pojďme se podívat v čem má Crater své výhody. 

 

Obsah

 

První dojem po vybalení

Crater mě překvapil již při vybalení z krabice. Výrobce zvolil jako základní materiál pro rukojeť sklolaminát. Je to termoplastický materiál a vlastnosti jsou vylepšeny vložením skelných vláken do struktury materiálu. Díky tomu je nůž lehčí a zároveň velmi pevný. Dokonce nevyžaduje ani vnitřní kovovou kostru. Když jsem nůž poprvé dostal do ruky, neměl jsem z plastového provedení dobrý pocit. To se ale při používaní rychle změnilo. Nůž je krásně pevný, ani při větší síle se plastová rukojeť nedeformuje a ani po měsíčním intenzivním užívaní nejsou znát žádné známky změny tvaru. 

 

Co Crater umí?

Nůž firma Leatherman vybavila čepelí o délce 6.6 cm. Použitá je nerezová ocel 420HC se slušnou odolností vůči opotřebení. Čepel je z výroby dobře nabroušena. Po měsíci už ale můj nůž nabrousit potřeboval. Leatherman Crater je nabízen ve dvou provedeních čepele. Rovné ostří model Crater C33 a částečně zoubkované ostří typu Crater C33X. Já sem měl možnost testovat model se zoubkovaným ostřím. Výhodou je snažší krájení pečiva nebo lan, náročnější je však jeho broušení. Nůž se dá otevřít hravě jednou rukou, pomocí otevíracího kolíčku na čepeli nože, který je dobře dostupný díky anatomicky tvarované rukojeti. Nůž je vybaven pojistkou, která při otevření nože nedovolí čepeli se sklopit zpět. Pojistka zaklapla v 100% případech. Takže se nemusíte bát, že vám při používaní čepel zavře a poraní vás. Čím se ale Crater odlišuje od konkurence je, že je vybaven sklopnou karabinou, díky které si nůž můžete připnout kdekoli budete chtít a tam si na vás počká až do doby kdy ho budete potřebovat. :) Karabina se dá pěkně sklopit do těla nože, takže při používaní vůbec nepřekáží. Navíc má jedno bonusové využití a to je otvírák na láhve. S Craterem poruce nezústane žádné pivko zavřené. Crater samozřejmě obsahuje odnímatelný clip na kapsu.

 

Popis:

Charakteristika


Název:
Crater C33X
Výrobce: Leatherman
Záruka: 25 let
Délka čepele: 6,6 cm
Délka zavřeného nástroje: 9,82 g
Hmotnost: 66,9 g

 

Používaní

Crater C33× má všechno, co od nože z této kategorie potřebujete. Díky anatomicky tvarované rukojeti padne ideálně do ruky i když při délce 9.82 cm nemusí sednout každému. Díky své nízké váze o něm ani nevíte, ale je vždy připraven Vám pomoct.  Samotné používaní je jednoduché, otvírat se dá jednou rukou a pojistka je bezproblémová. Nůž je všestranný a můžete ho využít při jakýkoliv práci. Samozřejmě není vhodný na tvrdé zacházení v terénu, ale na to ani nůž v této kategorii není určen. Pomůže Vám při každodenní práci, kdy potřebujete mít při sobě kvalitní nůž. A taky je to dobrý společník do přírody

 

Hodnocení: 100%

+

  • kompaktní a lehký 
  • kvalitní zpracování 
  • hezké provedení
  • spona na kapsu
  • zasouvací karabina
  • 25letá záruka

-

  • lidem s většíma rukama nemusí ideálně sednout do dlaně

 

Závěrečné shrnutí

Pro mně se nůž Leatherman Crater stal dobrým pomocníkem při každodenních pracích v práci nebo při pobytu v přírodě. Materiály jsou kvalitní a osobně se mi líbí i designové provedení. Když tedy uvažujete o koupi kvalitního malého nože, u tohoto produktu určitě nešlápnete vedle a investice se určitě vyplatí. Za pár stovek dostanete taky nadstandard od firmy Leatherman v podobě záruky na krásných 25 let.

Crater jednoznačně doporučujeme.

 

Zdroje:

Matěj Porkert, CzechOUT.cz, outdoorportal.cz

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

od 129 

Porovnat

430  (9.53 %) 389 

Porovnat

340  (9.12 %) 309 

Porovnat

425  (10.82 %) 379 

Porovnat

375  (9.6 %) 339 

Porovnat

Zavírací nůž Acta non verba Z050

2 249 

Porovnat

205  (7.8 %) 189 

Porovnat