Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Péřová bunda Mountain Equipment Earthrise Hooded Jacket

Péřová bunda Earthrise Hooded Jacket značky Mountain Equipment je ekologicky nezávadná a je spolehlivou vrstvou do hor i na každodenní nošení. Přečtěte si, co všechno tato bunda nabízí.

 

Obsah

Earthrise Hooded Jacket je jednou z mnoha bund s výrazně menší ekologickou stopu než ostatní zateplovačky. Materiály (povrchový materiál i stélka) jsou 100% recyklovatelné. Péřovka Earthrise Hooded Jacket je nejen ekologicky nezávadná ale je spolehlivou teplou vrstvou do hor i na každodenní nošení

 

     O autorce

Kateřina Balcarová

Katka je maminka dvou malých dětí. Po nástupu na rodičovskou dovolenou vyměnila skalní a vysokohorskou vášeň za vášeň běžeckou a zcela propadla ultramaratonským vzdálenostem. Kromě toho je instruktorkou lezení a ráda se s každým podělí o své lezecké, turistické, běžecké i outdoorovo-rodičovské zkušenosti.

 

 

Charakteristika

 

Název:

 

Earthrise Hooded Jacket

Výrobce:

Mountain Equipment

Určení:

Dámské

Počet kapes:

2
Materiál oblečení: 100% Polyester / 100% Polyamid / Peří
Sněhový pás: Ne
Podle aktivit: Městské / turistické
Podle typu: Membránové / péřové / hybridní a zateplené
Udržitelnost: Udržitelná / eko výroba
Kapuce: S kapucí
Typ izolační výplně: Peří

 

  • vnější 100% recyklovatelný svrchní materiál Earthrise 30D je lehký nepropouští peří a je ošetřen PFC free voděodolnou DWR úpravou
  • 136 g (vel. L) 100% recyklovaného peří s plnivostí 700 cuin
  • 100% recyklovaná látka podšívky o pevnosti 20D je jemná a komfortní
  • klasické úzké prošívané komory
  • plně nastavitelná zateplená kapuce Mountain Hood s elastickým lemem
  • snadno nastavitelná kapuce pomocí zadního stahování s elastickou šňůrkou a plastovou sponou
  • kvalitní centrální zip značky YKK s vnitřní zateplenou légou zabraňující únik tepla
  • dvě zateplené kapsy na ruce
  • elastický lem rukávu
  • nastavitelný spodní lem bundy pomocí stahovacích tkaniček
  • snadno sbalitelná do vlastní kapsy

Představení bundy

Péřová bunda je kus oblečení, bez kterého už asi neumím žít, ale se kterým mám zároveň etický problém. Ten řeším buď nákupem z druhé ruky nebo produkty s recyklovanou výplní. U péřové bundy Mountain Equipment Earthrise Hooded Jacket je jako izolace použito výlučně rekultivované husí a kachní peří.

 

Využití

Pro péřovku Earthrise Hooded Jacket mám v chladném počasí velmi široké použití:

  • Krátké vyběhnutí ven (odpadky, venčení aj.) – bundu přehodím přes tričko s krátkým rukávem a nemusím řešit další vrstvy.
  • Otužování – po koupání v ledové vodě je díky péřovce obléknutí extrémně rychlé. Obleču si tričko a péřovku a ve spojení s teplými botami se i v mrazech udělá okamžitě teplo.
  • Do práce – pokud mi to ladí ke zbytku oblečení, nosím občas péřovku i do práce. Z tohoto důvodu vybírám zásadně tmavé barvy. Outfit vylepšíte třeba originální čepicí.
  • Jarní a podzimní výlety do skal a do hor – péřová bunda je skvělá věc na prostoje mezi lezením, kdy jistíte nebo jen sedíte.
  • Zimní sporty – péřovku beru do auta při výletech na běžky nebo běžecké výlety a oblékám po doběhnutí. V mrazivém počasí pak navlékám péřovku místo mikiny pod svrchní bundu např. i při snowboardingu. A když musím stát pod kopcem, zatímco děti bobují? Jedině peří.

Od péřovky neočekávám hřejivost v -50 °C, stačí mi, pokud svoji službu odvede v běžných podmínkách, ocením skladnost a nižší váhu. Bunda Mountain Equipment Earthrise Hooked Jacket splňovala všechny moje požadavky.

 

Testování

Bundu jsem testovala při teplotách kolem +5 až -5 °C téměř každodenně při všech výše uvedených aktivitách po dobu 30 dní.

 

  

 


Peří - jeho vlastnosti, výhody i nevýhody

Peří jako zázračný izolant. Představíme vám výhody i nedostatky tohoto nenahraditelného přírodního materiálu.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Střih a provedení bundy

Bunda má kapuci s vysokým límcem, což byl jeden z mých požadavků. Nerada nosím nákrčníky a čepice a tato konstrukce vám v případě potřeby vyřeší obojí.

Spodní lem má stahovací gumičku. Rukávy mají gumičku bez možnosti stažení, ale na mé zápěstí normální velikosti sedí tak akorát, přes rukavice se gumička natáhne a nikde neškrtí. Bunda má dvě kapsy, do nichž se v pohodě vejde větší telefon i s peněženkou. Kapsy jsou uzavíratelné na zip. Na bundě není náprsní kapsa, která mně osobně chybí.  

YKK zipy s vnitřní zateplenou légou proti úniku tepla se nikde nezasekávají.

Střih bundy umožňuje široký rozsah pohybů, což oceníte hlavně při pohybových aktivitách.

 

Jednoduchý design

Bunda Earthrise Hooded Jacket je lehká, slabší, dámského střihu s nenápadnou značkou Mountain equipment a tak si jí můžete vzít do města bez obav, že byste vypadali jak členové polární výpravy. Pro městské použití doporučuji bundy tmavých odstínů (černá, tmavě modrý), v nabídce jsou ale i bundy výraznějších barev (světle modrá, červená). Ty se zase hodí do hor, kde potřebujete být v případě potřeby záchrany co nejvíce vidět. 

 

Sbalitelnost

Péřovku Mountain Equipment Earthrise Hooded Jacket lze sbalit buď do kapuce nebo do kapsy. Balení do kapsy bych osobně ale využívala jen v případě, že opravdu potřebuji šetřit místem, péřovka je hodně stlačena a na podšívku kapsy je vytvářen velký tlak. Sbalení do kapuce je ideální, balík je sice o trochu větší, ale bunda nikde nepne a já z toho pak nejsem zbytečně ve stresu, kdy že se bunda roztrhne.

 

 

Jak vyprat péřovou bundu

Odpovíme na nejčastější dotazy pro všechny, kteří si nejsou jisti, jak vyprat svého miláčka. A přidáme i menší nauku o peří jako takovém.

 

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Hřejivost

Tato bunda Earthrise Hooded Jacket je ideální do českých podmínek, kde se denní teploty až na výjimečně mrazivé dny pohybují do -5 °C. V těchto podmínkách se na ní můžete spolehnout. Pokud se budete pohybovat, pak pod bundu stačí jedna vrstva, pokud budete spíše postávat, bude to chtít navíc ještě mikinu a/nebo navrch ještě svrchní bundu. Čím větší zima a čím méně pohybu, tím je potřeba se více přiobléct. Větší mrazy jsem neměla příležitost ozkoušet, ale myslím si, že by na ně bunda nestačila. Pro tyto případy mám pak vymyšlenou kombinaci se svrchní bundou s membránou. Tím, že je bunda lehká, přes ní bez problému přetáhnete další vrstvu.    

Svrchní materiál je ošetřen PFC free voděodolnou DWR úpravou a díky tomu bez problému zvládne sněžení, lehký déšť nebo mrholení.

 

Etika a ekologie

Pokud je jedním z vašich kritérií pro nákup oblečení to, abyste zanechali co nejmenší ekologickou a etickou stopu, pak by Vás mohla zajímat celá řada Earthside značky Mountain Equipment. V rámci této řady bylo poprvé představeno 100% post-spotřebitelsky recyklované peří. Navíc je kontrolován původ peří, jeho kvalita, etický a ekologický přístup k chovu zvířat.

Kromě peří je u bundy Mountain Equipment Earthrise Hooded Jacket 100% recyklovaný i svrchní materiál Earthside 30D i podšívka.

Hodnocení: 98 %

+

  • 100% recyklovaná
  • lehká, snadno sbalitelná
  • pěkný design, výběr z několika barev
  • ideální do běžných českých podmínek pozdní podzim-zima- brzké jaro
  • široké využití bundy
  • využití 100% post-spotřebitelsky recyklovaného peří
  • DWR úprava materiálu
  • kvalitní YKK zipy

-

  • chybí náprsní kapsa
  • bunda není vhodná do větších mrazů

 

Závěrečné shrnutí

Ekologicky a eticky šetrná teplá bunda Mountain Equipment Earthrise Hooded Jacket do českých podmínek. Vhodná buď samostatně nebo jako zateplovací vrstva pod svrchní bundu. Designově pěkně zpracovaná a lehká, takže je kromě sportovních aktivit vhodná i pro běžné městské použití.

 

Užitečné odkazy

Autor: Kateřina Balcarová

Zdroje: archiv autora, unsplash.com

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

Dětská bunda Reima Vantti

1 330  (32.41 %) od 899 

Porovnat

9 500  (10.01 %) od 8 549 

Porovnat

Dámská softshellová bunda Kilpi Sonna

3 599  (48.9 %) 1 839 

Porovnat

9 643  (40.17 %) od 5 769 

Porovnat

5 990  (36.74 %) od 3 789 

Porovnat

Pánská softshellová bunda Kilpi Ravio

2 899  (53.81 %) 1 339 

Porovnat

5 599  (67.15 %) od 1 839 

Porovnat

7 199  (51.26 %) 3 509 

Porovnat