Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Turistické boty Hanwag Tatra II Bunion

Boty Hanwag Tatra II Bunion Lady jsou svými specifiky vhodné pro osoby s halluxem, které chtějí nosit plnohodnotné turistické boty. Zajímává vás, jak jsou boty pohodlné a jaké je jejich celkové hodnocení? Čtěte dále.

 

Obsah

Bavorská značka Hanwag myslí při výrobě svých špičkových trekových bot i na nadšené turisty se zdravotními potížemi. Model Tatra II Bunion Lady je tak určen pro osoby s hallux valgus (vbočeným palcem). Tato netypická změna anatomie lidského chodidla je u těchto bot vyřešena speciální konstrukcí okolo vyoseného palce. Nemusíte se tedy bát otlačenin a nepohodlí a kvůli tomu omezení se nemusíte své oblíbené turistiky vzdát.

 

Recenzi zpracoval testerský tým časopisu Svět Outdooru, který od roku 1997 strávil 14 000 hodin prověřováním přes 1000 výrobků na stovkách výprav do celého světa. Každé recenzi se věnuje několik lidí, včetně horských vůdců a špičkových sportovců, a její výsledek si nelze koupit. Další recenze najdete na www.SvetOutdooru.cz/vybaveni.

 

Testovala Hana Kubínová

 

 

Charakteristika

 

Název:

 

Tatra II Bunion

Výrobce: Hanwag
Typ výrobku: Turistické boty
Určení: Pánské / Dámské
Hmotnost: 1280 g
Mezipodešev: TPU pěna
Podešev: Vibram

Svršek:

Nubuk kůže
Membrána: Gore-Tex

 

  • varianta s ošetřením hallux valgus
  • nepromokavá membrána Gore-Tex®
  • skvělá přilnavost podešve Vibram® AW Integral
  • svšek z nubukové kůže
  • minimum švů
  • komfortní manžeta kotníku
  • extra pohodlná vnitřní stélka
  • Air Pulse System - odvětrání manžety kotníku
  • vyztužená mezipodešev tlumí a eliminuje únavu nohou
  • dobrá fixace kotníku
  • dvouzónové šněrování
  • háček na jazyku brání jeho posouvání a otlakům
  • vyztužená pata i špička
  • po opotřebení je bota znovu podrazitelná

 

Představení bot

Boty Hanwag Tatra II Bunion jsou speciální trekové boty pro osoby s ortopedickým problémem hallux vagus, tedy vybočenými palci. Po obutí boty jsem cítila, že to budou nejspíš ty pravé. I samotné nazouvání bylo velmi komfortní, protože bota lze dostatečně otevřít.

 

O testerce

Testerka Hana, která pro nás tyto boty testovala je velmi aktivní člověk, který zvládá spoustu outdoorových aktivit. Mimo jiné je také doktorkou v rámci horské služby a jejím rajonem jsou celé západní Krkonoše. Tento odstavec byl doplněn redakcí, protože je Hana sama skromná a tyto řádky by o sobě nejspíš nenapsala. Hana byla pro testování bot Hanwag Tatra II Bunion vybrána především proto, že se sama potýká s problémem hallux vagus a kdo jiný by lépe mohl otestovat tyto boty než člověk, pro kterého jsou primárně určeny.

 

Materiál

Svrchní část bot Hanwag Tatra II Bunion je vyrobena z jednoho kusu klasické voskované kůže s minimem švů. Že jsou boty kožené poznáte ihned po rozbalení. Špice a boky obuvi jsou zcela bez šití. Přes patu vede trojité šití. Okolo kotníku pak je šití dvojité. Vnitřní futro je vyrobeno rovněž z klasické kůže a nedochází tak ke dření o textilii. Tuto vlastnost velmi oceňuji. Zadní okraj boty je nižší a měkký. Otvory zde zajišťují dobrou prodyšnost. Na pohodlí se podílí také polstrování v oblasti kotníku, které je příjemné a netlačí.

 

Podešev

Podešev Vibram má hrubý vzor. Mezipodešev je vyztužená a podporuje stabilitu chodidla. Vyrovnává nerovnosti při chůzi v terénu. To ale bylo nevýhodou při nasazování či seřízení turistických maček. Bylo to o něco složitější. Pokud víte, že během vaší cesty budete mačky potřebovat, doporučuji si udělat čas a nastavit si je již doma.

 

Dvouzónové šněrování

Dvouzónové šněrování je další výhodou bot Hanwag Tatra II Bunion, protože se díky tomu pohodlně utahují. První pár oček šněrování od špičky jsou klasická plochá "déčka". Další dva páry tvoří "kladková" očka, kterými díky vložené nerezové kuličce tkaničky prochází velmi lehce a nohu tak lze dobře stáhnout. Následující pár háčků je "zasekávací" a umožňuje rozdílné stažení boty. Jeden extra háček je klasicky na jazyku tak, aby se dal fixovat pomocí zkřížení tkaniček. Na závěr už stačí dotáhnout botu dle vašich požadavků pomocí dvou párů klasických háčků. Bota po stažení perfektně drží a sedí.

 

Hallux neboli vbočený palec

Na levé noze mám vbočený palec s výraznou deformitou kloubu a následně také deformace ostatních prstů. Z těchto důvodu při výběru obuvi volím boty, které mají širší a vyšší přední část. Můj výběr je vždy problematický. Boty Hanwag Tatra II Bunion Lady nabízí dostatek prostoru i v místě největší deformity. Nezaznamenávám žádné stísnění nohy ani při delší turistice, kdy noha otéká. Výhodnou je také to, že není potřeba volit větší velikost, takže bota skvěle sedí na druhé noze bez deformit.

 

Hodnocení: 99 %

+

  • rozšířené místo pro vbočený palec
  • dvouzónové šněrování
  • zvýšená ochrana špičky i paty
  • kvalita zpracování
  • minimum švů
  • pohodlí i při celodenní turistice
  • snížená zadní část
  • snadné nazouvání - botu lze dostatečně roztáhnout

-

  • složitější nasazování a nastavování turistických maček

 

Závěrečné shrnutí

Velmi oceňuji a jsem velmi ráda, že značka Hanwag věnovala energii a čas vývoji bot právě pro nás, osoby s halluxem, které stále chtějí využívat pevnou turistickou obuv. U bot Hanwag Tatra II Bunion pozitivně hodnotím nejen propracované šněrování, odolnou podrážku nebo vnitřní prostor bot, ale i celé zpracování. Negativně hodnotím pouze obtížnější nasazování a nastavování maček. Mačky si ale můžete doma nastavit předem, takže to není nic, co by se nedalo vyřešit.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Hana Kubínová

Zdroje: svetoutdooru.cz

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

7 990  (35.56 %) od 5 149 

Porovnat

4 390  (35.33 %) 2 839 

Porovnat

3 390  (48.11 %) od 1 759 

Porovnat

2 399  (10 %) 2 159 

Porovnat

2 599  (20.39 %) 2 069 

Porovnat

3 599  (34.45 %) od 2 359 

Porovnat

4 399  (39.33 %) od 2 669 

Porovnat

2 599  (10 %) 2 339 

Porovnat