Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Podpořte s 4camping Národní park České Švýcarsko

Národní park České Švýcarsko láká svou divokou přírodou. Co je ale důležité, je očím často neviditelné, a tak vám ve spolupráci se Správou NPČŠ přinášíme pár zajímavostí z české přírody. 


Obsah

 

Úvod

Národní park České Švýcarsko je jednou z nejoblíbenějších turistických destinací v České republice. Pískovcové skály a hluboké lesy lákají k návštěvě všechny milovníky přírody. V letošním roce oblast zasáhl ničivý požár, který byl pravděpodobně způsoben nezodpovědností návštěvníka parku. O to víc vnímáme potřebu připomínat si pravidla národních parků a důvody, proč je důležité se k přírodě chovat ohleduplně.

Ve spolupráci se Správou Národního parku České Švýcarsko vám přinášíme článek plný zajímavostí a tipů, jak jednoduše přírodě pomáhat.

V případě, že máte zájem podpořit činnost národních parků, na 4camping.cz si nyní můžete zakoupit produkty, ze kterých je třetina zisku věnována na podporu projektů Národního parku České Švýcarsko a Krkonošského národního parku. Chcete si udělat radost a zároveň pomoci přírodě? Vybrat si můžete ZDE.

 

Národní park České Švýcarsko 

Národní park České Švýcarsko byl založen 1. ledna 2000 na ploše 80 km2. Je součástí pískovcové krajiny rozkládající se na obou březích řeky Labe i na obou stranách státní hranice Česko – Německo. Tuto oblast nazýváme Českosaské Švýcarsko, neboť na německé straně se nachází Národní park Saské Švýcarsko (Nationalpark Sächsische Schweiz) o rozloze 90km 2 s datem založení 1990. Jméno krajiny (obou národních parků) je romantickým názvem z dob působnosti švýcarských malířů (Andrian Zing a Anton Graff). Skalnatou krajinu tito malíři nazývali svým novým domovem, jejich Českým (Saským) Švýcarskem.

České Švýcarsko je tvořené pískovcovými skalami, jejichž původ sahá až do období druhohor – křídového moře. Tvář zdejší krajiny se tedy začala utvářet zhruba před 100 milióny lety, kdy se na dně teplého a mělkého moře začal ukládat písek. Ten se zde hromadil několik desítek miliónů let a vytvořil vrstvu písku, místy vysokou, až tisíc metrů (v průměru kolem 600 m). Tato pískovcová vrstva byla v období třetihor a čtvrtohor rozrušována horotvornými procesy (vulkanická činnost – Růžovský vrch je vlastně nevybuchlou sopkou, vodní, mrazovou i větrnou erozí pískovce a činností rostlin). Svůj vliv na tvář zdejší krajiny měli také bezpochyby lidé.

Národní park byl založen především kvůli své unikátní geomorfologii a na ni vázané živočišné i rostlinné druhy. Je domovem několika ohrožených druhů rostlin (především mechů) a zvířat (například sokol stěhovavý, čáp černý, losos obecný, vlk obecný a řada dalších).

 

Ochrana přírody v Českém Švýcarsku 

Unikátní geomorfologie pískovcových skal, hlubokých a chladných roklí, suťových jeskyní je domovem celé řady vzácných druhů zvířat i rostlin. Například sokol stěhovavý zde našel ideální domov a za dob existence národních parků České i Saské Švýcarsko se jeho populace natolik rozrostla, že se nyní šíří do okolí. Klidné rokle jsou místem, kde například vlk našel klid pro vývoj svých mláďat a v roce 2021 se zde narodila tři vlčata (byla vydána termoska s vyobrazením tří vlčat). České Švýcarsko je také unikátem díky výskytu celé řady mechů, jichž zde bylo zaznamenáno na tři sta druhů mechů, a z nichž je sedm desítek zařazeno v červeném seznamu ohrožených druhů. V této oblasti bylo také například potvrzeno celkem 25 druhů netopýrů z celkových 27 druhů, které byly v ČR zaznamenány.

 

Produkty, které pomáhají

Produkty pod značkou České parky jsou prodávány za účelem podpory projektů Národního parku České Švýcarsko, Krkonošského národního parku, ale i na podporu lokální ekonomiky. Vybrané finanční prostředky jsou následně využity například na výrobu a instalaci hnízdní podložky pro čápa černého, ochranu vlků ve volné přírodě, úklid břehů řeky Labe a řady dalších projektů, jejichž přehled najdete na ceskeparky.cz.

 

Jak se v Národním parku chovat

V souvislosti s aktuálním požárem v okolí Pravčické brány se ukazuje, že ponechání přírody samovolnému vývoji se neobejde bez dodržování nastavených pravidel – zde například rozdělávání ohně. Mezi největší nešvary návštěvníků je nerespektování klidových zón, které byly vyhrazeny pro nerušený vývoj zdejší fauny i flóry (z celkové plochy se jedná o pouhých 16 % celého území) – přesto se najde mnoho návštěvníků, kteří toto pravidlo nerespektují a je prokázána celá řada případů, které vedli například k ukončení hnízdění sokolů stěhovavých (dva případy), rušení netopýrů v jeskyních v období hibernace, požáry atp.

 

Pár rad, jak jednoduše pomáhat přírodě

Každý z vás může jednoduše přispívat svým chováním k tomu, aby se naší přírodě dařilo. Jak na to?

  • Využívat veřejnou dopravu (vlak, autobus), případně kolo
  • Přijet do Národního parku na více dní a navštívit více lokalit
  • Dodržovat pravidla pro pohyb v NP (je to jen pár výrazně neomezujících pravidel) 
  • Podpořit aktivity Správy NP nákupem produktů, které pomáhají (nyní na 4camping.cz nebo ceskeparky.cz)
  • Zúčastnit se akcí pro veřejnost, které Správa NP pořádá a při nichž je možné aktivně pomoci při ochraně přírody
  • Být všímavým návštěvníkem, který přijede do národního parku pozorovat unikátní přírodní procesy a České Švýcarsko se mu stane učebnicí pod širým nebem

Pokud máte chuť vzdělávat se v oblasti přírody víc do hloubky nebo chcete zpestřit výlet do přírody vašim dětem, můžete si stáhnout brožury a pracovní listy pro environmentální vzdělávání přímo na stránkách Národního parku České Švýcarsko. 

 

Děkujeme vám, že do přírody chodíte, máte ji rádi a chováte se k ní ohleduplně!

Užitečné odkazy

 

Autor: článek vznikl ve spolupráci s panem Jakubem Judou ze Správy Národního parku České Švýcarsko

Zdroje: Archiv Správy Národního Parku České Švýcarsko

Brigáda na měsíc, dva nebo celé léto?

Novinky

Výstavu stanů tvoří z velké části skvělá parta lidí, která na ní pracuje. Hledáš zajímavou letní brigádu? Tak právě pro tebe jsme tento článek připravili.

Znovu jsme obhájili vítězství v soutěži ShopRoku. Děkujeme!

Novinky

Již popáté jsme obhájili vítězství v kategorii kvality. Díky vám!

Patagonia - udržitelná značka, která myslí na přírodu

Novinky

Preferujete udržitelné značky oblečení? A znáte značku Patagonia?

Vybíráme pro vás

330  (3.33 %) 319 

Porovnat

1 200  (12.58 %) 1 049 

Porovnat

Pánská mikina České parky Lynxie

1 200  (6.75 %) 1 119 

Porovnat

Dámské triko České parky Lynxie

600  (6.83 %) 559 

Porovnat