Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Srdcaři na severu

Jak napovídá název seriálu, který právě běží na stanici Prima Zoom, se Srdcaři se tentokrát vydáme na Island, do Norska, Švédska, Finska a ruské Karélie.


Obsah

 

Severský tým

Základní čtyřčlenný "africký" tým tvořený moderátorkou Lucií Výbornou, režisérem Miroslavem Náplavou, potápěčem a kameramanem Janem Tutokym a kameramanem Ondřejem Hoškem se tentokrát rozkošatil.Na natáčení se podílel ještě kameraman Vlastimil Žán a mistr střihač Pavel Šístek. Do svých příběhů však zatáhli i mnoho dalších srdcařů.

Třeba potápěče Pavla Grosse, průkopníka potápění u nás, prvního českého akvanauta a vynálezce miniponorek. Ten se ve svých osmdesáti letech v rámci natáčení poprvé potápěl v chladných vodách severu.

Až na cestách zase potkali třeba šachovou velmistryni ČR i Islandu Lenku Ptáčníkovou, motonomáda a stavitele tunelů na Islandu Radka Pernicu, s veteránem Škoda 100 projeli kus Islandu s Janou a Danem Urbanovými, doslova s islandskými "fanatiky" Majkou a Láďou Zelenkovými natáčeli příběh o jejich lásce k sopečnému ostrovu...

 

      

 

Hrdý partner projektu SRDCAŘI

V rámci projektu PODPORUJEME VAŠE SNY pomáháme sportovcům, dobrodruhům a nadšencům plnit jejich sny. Podporujeme také kulturní, sportovní, turistické a cestovatelské akce, stejně jako společensky prospěšné iniciativy skupin i jednotlivců. Více na PODPORUJEME.

 

Kam se podíváme

Během tří let Srdcaři několikrát překročili severní polární kruh. Přesně v duchu jednou na sever a pak zase na jih. S osvědčeným terénním vozem MAN se domů vraceli podle potřeby. Stejně jako v jižní Africe ho nechávali zaparkovaný na místě, kde momentálně skončili, aby se tam po nějakém čase vrátili a putovali dál.

 

Do jeskyní a na polár

Podnikli Cestu do středu země na Islandu. I po stopách románu Julese Verna na bájný stratovulkán Snæfellsjökull. S vynikajícími českými speleology, Markem Audym a Richardem Boudou, se vydali do ledovcových a lávových jeskyní.

Do poláru si na lyžích vyšlápli s nejlepšími polárníky u nás, Petrem Horkým, Peggy Marvanovou a Adamem Záviškou. Jaké asi bylo šlapat Laponskem na starých dřevěných lyžích z jasanu? 

 

Do vody i pod led

Výprava za kapitánem Nemo a ponorkou Nautilus. To bylo technicky náročné, ale naprosto unikátní potápění v historickém skafandru v ledových vodách norských fjordů s Pavlem Grossem a týmem technických potápěčů Petra Kliera.

Potápění za polárním kruhem dokáže být hodně extrémní. Bonbónkem bylo adrenalinové potápění pod ledy Bílého moře v ruské Karélii, kde natáčeli s týmem Petra Slezáka.

   

 

Srdcaři

Světem na hlavě, po hlavě, bezhlavě... ale vždycky srdcem! To je motto dalších dobrodruhů, které vám představujeme v rámci projektu PODPORUJEME.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Balonem či vírníkem

Znáte Robura dobyvatele? Románového vynálezce letadla? V červnu 2019 Srdcaři podnikli na Island první českou expedici s vírníky (úžasnými létajícími stroji, které se díky patentu Pavla Březiny po přistání mohou pohybovat po silnici jako auta). Letka tří strojů obletěla celý ostrov kolem dokola a natočila dechberoucí letecké záběry. I Verne by zíral!

Po zkušenostech se zimním přeletem Alp a Vysokých Tater přišel čas na pokus o přelet severního polárního kruhu. Tenhle kousek s balon pilotem Michalem Kubátem byl napínavý, ale podařilo se!

 

Za polární září a dál

Srdcaři podnikli taky několik výprav za polární září. Aurora borealis je magickou hrou přírody, někoho fascinuje, jsou ovšem národy, které se jí bojí. Se spisovatelem a znalcem přírodních etnik Josefem Formánkem a polární bioložkou Marií Bulínovou se vydali nejenom do mrazivých pustin, ale i po stopách legend a pověstí o Valkýrách a bytostech z jiných světů.

 

Video - Srdcaři na severu - ZNĚLKA

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Srdcaři

Zdroje: archiv autora, srdcari.cz

Brigáda na měsíc, dva nebo celé léto?

Novinky

Výstavu stanů tvoří z velké části skvělá parta lidí, která na ní pracuje. Hledáš zajímavou letní brigádu? Tak právě pro tebe jsme tento článek připravili.

Znovu jsme obhájili vítězství v soutěži ShopRoku. Děkujeme!

Novinky

Již popáté jsme obhájili vítězství v kategorii kvality. Díky vám!

Patagonia - udržitelná značka, která myslí na přírodu

Novinky

Preferujete udržitelné značky oblečení? A znáte značku Patagonia?

Vybíráme pro vás

Kapesní nůž Victorinox Tinker

769 

Porovnat

280  (14.64 %) 239 

Porovnat

Tejpovací páska Camp Climbing Tape

249 

Porovnat

Outdoorové nádobí Zulu Pyxis 2l

759  (47.43 %) 399 

Porovnat

1 399  (50.75 %) 689 

Porovnat

Outdoorové nádobí Warg Antila

599  (26.71 %) 439 

Porovnat

Nafukovací lehátko Intex Economats 59703EU

229  (43.67 %) 129 

Porovnat