Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Mikrovlákno

Co je to mikrovlákno u spacáků a oblečení?

Mikrovlákno je tenké syntetické vlákno, které je mnohem jemnější než vlákna většiny přírodních tkanin. Přesně řečeno, aby se vlákno mohlo označit jako mikrovlákno, musí mít průměr menší než 10 mikrometrů. K porovnání, lidský vlas má průměr okolo 70 mikrometrů. Mikrovlákna se vyrábějí z různých polymerů, často z polyesteru, polyamidu (např. nylonu), polypropylenu a dalších.

 

Proč se používá mikrovlákno u spacáků a oblečení?

Mikrovlákno se stalo populárním materiálem pro spacáky a oblečení hlavně kvůli svým jedinečným vlastnostem, které nabízí řadu výhod v těchto aplikacích. Zde je několik důvodů, proč se mikrovlákno často používá u spacáků a oblečení:

  1. Měkkost a pohodlí: Mikrovláknové tkaniny jsou velmi měkké na dotek, což poskytuje pohodlí u oblečení a spacáků.
  2. Odolnost vůči vlhkosti: Mikrovlákna rychle odvádějí vlhkost od těla, což pomáhá udržovat tělo suché. Toto je obzvláště cenné pro sportovní oblečení a pro situace, kdy je potřeba se chránit proti vlhkosti, např. při kempování.
  3. Prodyšnost: Mikrovlákno umožňuje vysokou prodyšnost a tím zajišťuje, že tělo zůstává chladné a pohodlné i při námaze.
  4. Termoizolace: Spacáky a bundy z mikrovláken mohou poskytovat vynikající tepelnou izolaci. Jemná vlákna zadržují efektivně vzduch, což je velmi dobrý izolant.
  5. Odolnost a trvanlivost: Mikrovláknové tkaniny jsou odolné proti roztržení a opotřebení.
  6. Lehkost: Mikrovláknové materiály mají nízkou váhu, což je výhodné pro cestovní a outdoorové aktivity, kdy každý gram hraje roli.
  7. Snadná údržba: Mikrovláknové výrobky lze často snadno prát a sušit, a přesto si zachovávají svůj tvar a vlastnosti.
  8. Stlačitelnost: Spacáky z mikrovláken mohou být stlačeny do velmi kompaktního objemu,a jsou tak ideálními parťáky pro turistiku a cestování.
  9. Odolnost proti skvrnám: Některé mikrovláknové tkaniny mohou být upraveny tak, aby byly odolnější vůči skvrnám.

Z těchto důvodů se mikrovlákno stalo oblíbenou volbou pro mnoho výrobců spacáků, oblečení a dalšího outdoorového vybavení.

Jaké má mikrovlákno výhody a nevýhody oproti jiným alternativním materiálům, kterým je například peří a duté vlákno?

Mikrovlákno, peří a duté vlákno jsou všechno populární materiály používané ve spacácích a jiných venkovních vybaveních, každý s vlastní sadou výhod a nevýhod.

Volba materiálu závisí na specifických potřebách a požadavcích uživatele, jako jsou klimatické podmínky, hmotnost, cena a údržba.

Mikrovlákno může být dobrým kompromisem mezi pohodlím, odolností a cenou, zatímco peří může být lepší volbou pro extrémní podmínky a duté vlákno může být výhodné pro mírné podmínky a při omezeném rozpočtu.

 

Kteří výrobci vyrábějí z mikrovlákna spacáky a oblečení? Jaké pro to mají obchodní názvy?

Mnoho výrobců vyrábí spacáky a oblečení z mikrovláken nebo jiných syntetických materiálů, které mají podobné vlastnosti. Mnoho výrobců také používá vlastní obchodní názvy pro svá syntetická plniva nebo tkaniny, aby zdůraznili jejich jedinečné vlastnosti nebo technologie.

Zde je několik příkladů známých výrobců a jejich obchodních názvů pro mikrovláknové nebo syntetické materiály:

 

PrimaLoft

- Toto je značka izolačního materiálu, kterou používají mnohé společnosti. Je to syntetická alternativa k peří, která je lehká, dobře izoluje a funguje i za mokra.

 

Polartec

- Alpha, Power Dry, Power Stretch: Různé syntetické tkaniny a izolace navržené pro různé podmínky, od odvádění vlhkosti po izolaci za chladného počasí.

 

The North Face

- Thermoball: Je to alternativa k peří, která má podobné izolační vlastnosti, ale lépe funguje za mokra.

 

Patagonia

- Capilene: Je to syntetická tkanina určená k odvodu vlhkosti a je ideální pro vrstvení oblečení.

 

Mountain Hardwear

- Thermal.Q: Syntetické izolační plnivo, které je navrženo tak, aby nabízelo výbornou izolaci za mokra i za sucha.

 

Marmot

- SpiraFil: Kombinace velkých, dutých vláken a malých polyesterových vláken, která poskytuje dobré tepelné vlastnosti a odolnost vůči stlačení.

Toto je jen několik příkladů, a mnoho dalších výrobců má své vlastní verze syntetických tkanin a plniv. Pokud jste zájemce o konkrétní produkt nebo technologii, doporučujeme pročíst parametry v kartě produktu, konzultovat webové stránky výrobců nebo se obrátit na naši zákaznickou linku.

Vybíráme pro vás

Dětský spacák Boll Patrol Lite

1 789  (16.21 %) 1 499 

Porovnat

3 150  (17.17 %) 2 609 

Porovnat

2 199  (45.48 %) 1 199 

Porovnat

4 599  (18.05 %) 3 769 

Porovnat

3 150  (17.17 %) 2 609 

Porovnat

2 199  (45.48 %) 1 199 

Porovnat

2 199  (45.48 %) 1 199 

Porovnat

3 299  (48.5 %) 1 699 

Porovnat