Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

8 tipů, jak dětem zpestřit turistiku

Asi každý rodič se někdy dostal do situace, kdy se z očekávaného pohodového rodinného výletu stalo spíše martýrium pro všechny zúčastněné. Následující článek má za cíl eliminovat toto riziko na minimum.

 

Obsah

Blíží se léto a vy už se vidíte s dětmi někde na horách. Možná máte to štěstí, že vaše děti turistiku milují a samotná chůze v pěkném prostředí  je uspokojuje. Dost možná ale zjistíte, že vaše dítě patří do té skupiny, která vůbec nechápe, co na tom chození máte a umí to dát pěkně najevo. Samotná celodenní chůze je, minimálně v dětských očích, poměrně monotónní činnost. A proto až zpozorujete, že se děti začínají nudit nebo jsou unavené a potřebují odpoutat pozornost, vyzkoušejte naše tipy. V každém případě by ale měly být dodrženy první dva body.

1. Správná velikost bot je základ

Špatná velikost bot bývá problém hlavně u malých dětí. Velikosti mění každou chvíli a rodiče někdy mají tendenci kupovat boty větší a pak jim navíc prodloužit životnost tím, že je dítě nosí, dokud se do boty ještě nějak nacpe. Tohle si můžete dovolit u oblečení, ale u bot ne. Pro dítě bude chůze utrpením a chodit prostě nebude, i kdybyste mu za to slíbili tisíc jednorožců. Boty tedy vždy před výletem vyzkoušejte a když jim nebudou, vydejte se koupit nové ve správné velikosti. Boty nakupujte s dětmi. Nechte je proběhnout se po obchodě. Vhodné je boty nakupovat odpoledne, kdy je noha nateklejší než ráno a v ponožkách, ve kterých bude v botách chodit. Bota nesmí nikde tlačit a mezi špičkou a prsty by mělo zůstat 1- 1,5 cm, rozhodně ne více.

2. Zvolte přiměřenou délku trasy

Neexistuje obecně přiměřená délka trasy. Vy sami znáte své děti nejlépe a víte, co zvládnou. Trasu tak uzpůsobte nebo s sebou vezměte nosítko. Pokud máte děti ve věku, kdy jsou zvyklé ještě přes den spát, pak pravděpodobně zažijete ve spánkovém čase menší či větší vzdor. Dá se to řešit nosítkem, ve kterém si dítě pospí, nebo si nechat časovou rezervu a pokud to prostor dovolí, dítě nechat prospat na dece na zemi. Kolikrát stačí třeba jen 30 minut a dítě se probudí plné sil do dobré nálady. Nebo plánovat trasy tak, abyste vždy byli ve spánkovém čase už po výletě.

Nebojte se využívat lanovek. Pokud by mělo dítě ve výstupu na hřeben nechat všechny síly, výlet by postrádal smysl. Lepší je nechat se vytáhnout lanovkou a energii pak investovat do túry po hřebeni, kde už není chůze tak náročná a můžete se každou chvíli kochat výhledy na obě strany.

3. Nepodceňte svačinky

Svačin udělejte radši více než méně a kombinujte co nejrůznější druhy – ovoce, zelenina, sendviče, toasty, slané krekry, sladkosti, domácí buchta, … Až bude nejhůř, můžete udělat piknik nebo hostinu a dítě bude za chvíli jak vyměněné.

4. Vyrážejte ve větších skupinách

Děti milují setkávání se spřátelenými rodinami, ideálně pokud rodiny mají děti v podobném věku. Naše dítě ve společnosti jiných dětí bez problémů ujde i 20 km, zatímco když jsme jen jako rodina, od 2. km už se musíme hodně snažit, aby neprotestovalo. Pokud rodiny s podobnými zájmy kolem sebe nemáte, zkuste se někdy zúčastnit hromadného turistického pochodu. Sám o sobě děti motivuje, ale hlavně tam potkáte spřízněné duše, se kterými budete moci domlouvat komornější akce.

5. Odrážedlo, kolo

Pokud to terén dovolí, berte dětem odrážedlo nebo kolo. Spousta turistických tras vede po zpevněných rovinatých cestách.

6. Hrajte hry

Určitě máte spoustu oblíbených her, které se dají hrát za chůze. Níže se pak můžete nechat inspirovat těmi, které hrajeme my.

  • Sochy – jeden jde vpředu, ostatní za ním vzadu. Když se první otočí, ostatní musí zkamenět. S tím, koho uvidí vpředu jdoucí hráč se hnout, si vymění místo.
  • Bingo – dejte dohromady devět nebo šestnáct věcí, které pravděpodobně během výletu uvidíte (mohou to být různé druhy rostlin nebo zvířat, stavby, krmelec, posed, řeka, vodopád, jeskyně, skála,…) a každý si pojmy různě rozmístí do mřížky (3x3 nebo 4x4). Když dané věci hráč uvidí, odškrtne je ze seznamu. Můžete hrát buď jako klasické bingo, tzn. že vyhrává ten, kdo si věci rozmístil tak, že jako první může proškrtnout mřížku horizontálně, vertikálně nebo diagonálně, nebo se hraje tak, že věc si odškrtává jen ten, kdo jí uviděl jako první a vyhrává ten, kdo si během výletu odškrtl nejvíce věcí, příp. jako první má odškrtnuto vše.
  • Šipkovaná a hledání pokladu – nemusíte připravovat dopředu, stačí, když jeden z dospělých vyjde o něco napřed a bude připravovat hru během výletu. Na šipky použijete klacky, čas od času zařadíte úkol, který napíšete na lísteček a položíte na viditelné místo. Na konci schovejte pro děti poklad.
  • Slovní fotbal – říkáte popořadě slova, následující vždy začíná písmenkem (nebo slabikou), na které skončilo to předcházející.
  • Hádej, kdo jsem – jeden si myslí konkrétní věc, osobu nebo zvíře, další se pomocí otázek, na které lze odpovědět pouze ano/ne, snaží danou věc uhádnout.
  • Kolik jich znáš – nadnesete kategorii - např. auta, zvířata, rostliny, sporty, hlavní města… (lze různé obtížnosti podle věku a schopností dítěte, např. místo zvířete savec nebo zvíře začínající písmenkem K). Každý postupně říká slovo z dané kategorie. Kdo už vyčerpá svojí zásobu, hru končí a ostatní pokračují. Kdo vyhraje, vymýšlí kategorii pro další hru.
  • Moje očko vidí něco, co začíná na písmenko … Řeknete počáteční písmenko věci, na kterou koukáte a ostatní hádají, co to je. Pro děti, které ještě neumí písmenka, lze věc, na kterou koukáte, popsat (např. mrak - moje očko kouká na něco, co je bílé). Kdo uhádne první, začíná další hru.

7. Geocaching

V rámci hry je na spoustě zajímavých turistických míst ukrytá krabička (keška) s malým dárkem a sešitkem, kam se zapíšete. Vy krabičku hledáte pomocí zeměpisných souřadnic. Pro děti je tak turistika velkým zpestřením, navíc když mohou v krabičce najít pěknou hračku. Samozřejmostí je do krabičky zase vložit něco pro dalšího nálezce. Více se o geocachingu můžete dozvědět ZDE.

8. Naučné stezky

Naučné stezky najdete snad všude po ČR. Pozor ale, ne všechny děti zaujmou. Vybírejte tedy ty, které jsou zaměřeny na děti (interaktivní prvky, hry, …).

Ať už naše tipy využijete nebo ne, přejeme vám co nejvíce pohodových rodinných výletů.

Zdroje: archiv autorky

Spoustu dalších tipů a rad najdete i v ostatních článcích z naší Poradny:

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

Turistický stan Warg Midi 3

9 499  (33.69 %) 6 299 

Porovnat

Samonafukovací karimatka Zulu Airo 3,8

1 799  (44.47 %) 999 

Porovnat

Dámské šaty Warg M-Boo 190 W

1 699  (23.54 %) 1 299 

Porovnat

Nafukovací karimatka Zulu Moonlight Comfort

2 499  (40.02 %) 1 499 

Porovnat

4 390  (35.33 %) 2 839 

Porovnat

449  (20.04 %) 359 

Porovnat

Dámské tílko MOOA Beth

790  (41.9 %) 459 

Porovnat

6 599  (10 %) 5 939 

Porovnat