Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jak vybrat spacák pro ženu

Ach ty brzké ranní hodiny, kdy se chlad plíživě sune spacákem od vašich chodidel vzhůru. Nechte si poradit s výběrem vhodného spacáku a přijměte pár tipů, jak můžete proti chladu bojovat.

 

Obsah

Ke startu připravit, pozor, teď...

Začínáme s výběrem spacáku pro ženy. Ten se bude točit kolem komfortní teploty, délky a střihu. Nezapomeneme zmínit ani speciality spacáků určených pro ženy jako například extra izolační materiál v oblasti nohou nebo jiné materiály podšívek.

1. Teplotní určení

Co se teploty týče, jak se dočtete v článku Spacáky - Izolační materiály a teplotní určení, řídit se budete teplotou komfortní. S tou je však třeba dále pracovat podle toho, jak jste na tom s termoregulací. Jste-li hodně zimomřivá, klidně si vyberte o dost teplejší spacák, než potřebujete, přece jen, rozepnout si ho můžete vždy, ale přitopit se vevnitř nedá.

2. Délka spacáku

Velmi důležitá je délka spacáku. Budete-li ve spacáku plavat, vaše tělo dostane zabrat, aby dokázalo vyhřát všechny volné prostory pytle. Pro někoho, kdo už tak moc netopí, může tento detail znamenat rozdíl mezi teplem a zimou. Ideální tak je, aby byl spacák o 30 – 40 cm delší než je vaše výška. Pokud totiž bude spacák moc malý, tělem budete stlačovat stěny spacáku a s nimi i izolační náplň. V těch místech vám bude ze spacího pytle utíkat teplo a naopak budete přejímat chlad z okolí.

Pokud nepřevyšujete 175 cm, máte vyhráno. Takovou postavu výrobci s oblibou označují za dámskou a pro dámské spacáky vymýšlí kdejaké zlepšováky. Pinguin například u "lady" variant (spacák Savana, Mistral a Comfort) používá uvnitř spacáku broušený polyester. Ten je funkční a odvádí vlhkost od těla, ale přitom to není žádný studený šusťák, naopak. Na omak je jak bavlnka. Spoustu vychytávek mají dámské spacáky Husky. Annapurna Ladies a Ladies Majesty mají mimo jiné v nohou extra vak na nohy, Ladies Motion pak přidává vrstvy izolace v oblasti hrudníku a nohou.

Podobně jsou na tom i zkrácené Sf varianty spacáků Boll, ty se chlubí větším množstvím izolační náplně od kolen dolů. Zkrácené délky najdete i v nabídce některých modelů Vango a Hannah. Pokud jste o něco větší, není problém vybrat spacák ani pro velikost 185 cm či 195 cm, zde je nabídka spacáků větší, jen neočekávejte zmíněné prvky, jako je třeba zateplení nohou. Nohy tak můžete alespoň zabalit do lehké fleecové mikiny, kterou užijete i na nošení. Zmíněný broušený polyester najdete u delších spacáků od Vanga či Bollu.

3. Střih spacáku

Teď se podíváme na střih spacáku, vybírat můžete v zásadě mezi mumiovým a dekovým pytlem. Z hlediska tepla je efektivnější střih mumie. Podobně jako při volbě správné délky i u tohoto tvaru eliminujete zbytečný volný prostor spacáku.

Pokud však víte, že je na vás moc úzká a že se v ní v klidu nevyspíte, nezbude vám, než se podívat po dekových spacácích. Ty už se většinou vyrábí v jednotných délkách 185 – 190 cm, z této řady vybočují spíše ještě delší spacáky. Proto by měl být daný spacák teplý pěkně do rezervy. Líbit by se vám mohl Zulu Kabru o komfortu na 0 °C nebo Pinguin Blizzard do 4 °C. Oba spacáky jsou uvnitř pěkně hebké.

Slíbené tipy pro zahřátí

Co ovšem dělat, když máte opravdu teplý spacák, ale vaše termoregulace je tak mizerná, že se přesto v noci budíte zimou? Nebo když jste na dovolené začala stonat a nedokážete se zahřát?

  • Začneme pěkně od hlavy. Tou odchází asi 30 % tepla z těla, takže dobrá čepice je taková první pomoc.
  • V oblasti krku pak ve svém spacáku pravděpodobně najdete jakýsi límec. Možná jej vůbec nepoužíváte, což je škoda. Když si jej totiž kolem krku stáhnete, zaizoluje vaše tělo ve spacáku. Asi jako když zavřete termosku.
  • Následuje trup a nohy – ty nejlépe oblečte do teplého termoprádla, ideálně z vlny nebo polypropylenu (polyester hůře uchovává teplo). Vyhněte se bavlně, která by nasákla vlhkost odcházející z těla a studila.
  • Na chodidla pak navlékněte volnější teplé ponožky. Bývá-li vám i tak na nohy zima, vezměte si s sebou na výlet ohřívače chodidel, spacák jejich teplo nějakou dobu udrží. Nebo si před spaním uvařte do pevné lahve (třeba Nalgene Wide Mouth) čaj. V noci vás bude hřát a ráno ho vlažný vypijete.

  • Pokud vyrážíte s někým milým, kdo zimou netrpí, můžete si pořídit spacáky s pravým a levým zipem a na noc je spojit. Druhý za vás prostor pěkně vytopí. Jen počítejte s tím, že spát ve spojených spacácích není zrovna nejpohodlnější.
  • Také se moc nehodí pít před spaním alkohol, roztáhne totiž cévy a spousta energie uteče v podobě tepla ven. Ta vám pak v noci bude chybět. Pokud přece jen na sklenku máte chuť, je lepší si ji vychutnat až ve spacáku.
  • Určitě nechoďte spát hladová a před samotným uložením si trošku zacvičte. Tak můžete rozproudit krev i v noci, pár sedů lehů může zachránit zmrzlou situaci a ještě si zaposilujete.☺

Užitečné odkazy

Zdroje: unsplash.com

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

10 000  (21.01 %) od 7 899 

Porovnat

7 499  (33.34 %) od 4 999 

Porovnat

Dekový spacák Zulu Kabalu

1 499  (43.36 %) 849 

Porovnat

4 599  (18.05 %) 3 769 

Porovnat

1 790  (35.25 %) 1 159 

Porovnat

6 299  (36.51 %) 3 999 

Porovnat

3 399  (20.3 %) 2 709 

Porovnat

3 690  (20 %) 2 952 

Porovnat