Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Existuje univerzální délka hůlek na běžky?

Jak se to vlastně vezme. Pro úplného začátečníka určitě nebudete kupovat více párů hůlek a i dětem, které s běžkováním teprve navazují vztah, budou stačit jedny. Pro všechny ostatní by se měla délka hůlek na běžky vybírat podle několika hledisek.


Popisek: Mazání běžek je celkem věda. Je potřeba vědět, jak na to, a samozřejmě mít správný vosk

Obsah

Proč vybírat různé délky hůlek? Protože při běžkování hrají důležitou roli a správně zvolené posouvají běžkaře vpřed. Naopak špatná délka hůlek na běžky brzdí a demotivuje.

 

Délka hůlek na běžky a klasika vs skate

Běžkařské hole, které budete potřebovat na klasiku, by měly být kratší, než hůlky na skate. Pokud budete chtít zjistit správnou délku hůlek, obujte se do běžkařských bot a buď se změřte, nebo hole přiměřte ke svému tělu. Obecně lze říct, že hůlka na klasiku by vám měla sahat někam do poloviny ramene. Hůlky na skate by měly být o něco delší. Sahat by vám měly až někde mezi bradu a horní ret.

Vzorec pro výpočet délky holí na klasiku

Vaše výška * 0,83 = Délka hole na klasiku

Vzorec pro výpočet délky holí pro skate

Vaše výška * 0,89 = Délka hole pro skate

Tabulka obvyklých délek hůlek

V této tabulce se vychází z výšky postavy a prodávaných délek hůlek. Pokud míříte na závody, odečtěte si od délky hole 3 cm a výslednou délku si můžete zkontrolovat s pravidly FIS.

 

Výška postavy bez bot

 

Hole na klasiku



Hole na skate

130 cm

 100 cm

110 cm

135 cm

105 cm

115 cm

140 cm

110 cm

120 cm

145 cm

115 cm

125 cm

150 cm

120 cm

130 cm

155 cm

125 cm 

135 cm

160 cm

130 cm

140 cm

165 cm

135 cm

145 cm

170 cm

140 cm

150 cm

175 cm

145 cm

155 cm

180 cm

150 cm

160 cm

185 cm

155 cm

165 cm

190 cm

160 cm

170 cm

195 cm

165 cm

175 cm

200 cm

170 cm

180 cm

 

Trefili jste se přesně mezi prodávané délky holí?

Pak doporučujeme vzít si delší hůlky. Můžete si je totiž zkrátit na míru. Hůlky se zkracují vždy z horní části pod rukojetí, která se po zkrácení nalepí zpátky. Samozřejmě ideální je, když vám hůlky zkrátí přímo prodejce. Ale nezapomeňte, že touto úpravou přicházíte o záruku.

 

Pozor na oficiální pravidla pro závodníky

Pravidla Světové lyžařské federace FIS stanoví, že délka hůlek na běžky pro závodníky nesmí přesáhnout 83 % tělesné výšky závodníka (obutého v lyžařských botách). Přičemž za délku hůlky se bere rozměr od hrotu až po vyústění poutka. To je většinou asi 3 cm pod koncem rukojeti.


Popisek: Brýle na běžky se hodí vždycky. Když je krásný den, chrání před ostrými paprsky, při horším počasí před poletujícím sněhem. 

   

 

Kam na běžky? Vyražte hned zítra!

Pohyb je pro naše tělo důležitý, to je známá věc. Zapojte do harmonogramu také běžkování. Udrží vás fit, zapojíte všechny možné svaly těla, ale přitom šetříte klouby. Ale kam vyrazit aktuálně na běžky?

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Výběr hůlek na běžky podle výkonnosti a stavby těla

Pro běžkaře, kteří do stopy vyrazí pouze jednou za čas, jsou lepší kratší hůlky. Lépe se s nimi manipuluje. Siloví běžkaři ocení hůlky o centimetr až dva delší, závodní běžkaři volí podle zkušenosti, jen musí dávat pozor na pravidla FIS. Hodně vysocí běžkaři ocení hůlky s vyšší tuhostí, které se v délce tolik neprohnou. Pro delší hole je ideálním materiálem kompozit nebo karbon.

TIP: Zásadní je i správná volba oblečení na běžky. Oblečení by mělo být lehké a funkční. Při pohybu se zahřejete a budete potřebovat, aby váš oděv dobře odváděl pot. Doporučujeme osvojit si pravidlo vrstvení.

Popisek: Na kratší výlet schováte věci do ledvinky, na delší se bude hodit běžecký batoh.

   

 

Horská služba ČR - bdělý strážce moderního turisty

Každý ví, že Horská služba existuje. Ale málokdo ví, jak se v horách chovat, aby jejich služeb nikdy nepotřeboval. V tomto článku si o horských záchranářích řekneme všechno, co byste před výletem do hor měli vědět.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Hůlky pro děti

I tady musíme brát ohled na výšku postavy a zdatnost malého běžkaře. Když dítku hole na běžky sednou a bude se mu s nimi dobře jezdit, bude spokojené a u sportu spíše vydrží. Pro začátečníky volíme raději kratší hůlky, se kterými se dobře manipuluje. Zdatnější běžkaři pak mohou mít na klasiku hůlky o 25 a na skate o 15 cm kratší než je jejich výška.

TIP: Chcete malého lyžaře motivovat? Kupte mu něco nového, zajímavého. Třeba čepici na běžky nebo rukavice. Super frajeřina je čepice s čelovkou v jednom.

Zkrátka, než se pustíte do nákupu holí na běžky, v klidu zvažte, jak moc se běžkování věnujete, nebo chcete věnovat, a podle toho začněte vybírat. Nezapomeňte, že na hole a běžky budete potřebovat vak.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Lucie Krůčková

Zdroje: Archiv autora, pixabay.com

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

1 199  (22.52 %) od 929 

Porovnat

2 790  (42.69 %) od 1 599 

Porovnat

Běžecké hole Swix Focus

1 290  (28.76 %) od 919 

Porovnat

1 290  (38.06 %) od 799 

Porovnat

Běžecké hole Leki XTA Base

990  (38.48 %) 609 

Porovnat

3 690  (38.51 %) 2 269 

Porovnat

3 390  (38.67 %) od 2 079 

Porovnat

1 990  (42.76 %) od 1 139 

Porovnat