Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jak na opravu skluznice běžek a lyží?

Tomu se prostě nevyhneme. Občas přejedeme kamínek schovaný ve sněhu, jindy profrčíme vědomě nebo omylem hlínu. Skluznice lyží vydrží hodně. Ale někdy má po takové jízdě nechtěný zářez. Co s tím? Nákup nových lyží není nutný stejně jako návštěva servisu. Opravu skluznice běžek a lyží zvládnete totiž svépomocí. Jak na to?


Obsah

 

Úvod

Lyže si před začátkem lyžařské sezóny důkladně zkontrolujte. Po roce nečinnosti z nich oprašte prach, dotáhněte šrouby, vázání a překontrolujte skluznici. Pokud je nějaký kousek odštípnutý nebo jsou v ní rýhy, upřednostněte ještě před další jízdou na sněhu opravu.

Někdy je problém se skluznicí jasný, jindy méně viditelný. O opravu skluznice se lyže, snowboardy a běžky hlásí i méně důrazně. Dopřejte jim servis i v těchto případech:

  • lyže se při pomalé jízdě zadrhávají,
  • na běžkách vydáte daleko více námahy, abyste jeli,
  • na skluznici se drží špína a jsou na ní viditelné škrábance.

 

Příprava lyží na opravu 

Na opravu skluznice lyží, běžek a snowboardu si vyhraďte čas i prostor. Ideální je, pokud si lyže pevně uchytíte. Na práci a údržbu pak budete mít klid a nemusíte řešit, že se vám převracejí a posouvají.

Vhodnými pomocníky jsou:

  • voskovací stůl,
  • voskovací profil a nohy,
  • svěrky.

To vše si můžete objednat pohodlně domů z příslušné kategorie.

Před každou opravou vás čeká stejný postup. Stávající skluznici musíte očistit. K ruce si připravte:

Pokud vám ze skluznice odstávají její kousky, seřízněte je pomocí škrabky. Pak z lyží odstraňte zbývající vosk. Ideální pomocník je rozpouštědlo na vosk. Postupujte od špičky po patu a skluznici přejeďte důkladně kartáčem a hadříkem. Skluznice připravená na opravu by měla být hladká, suchá, odmaštěná a čistá.

 

Menší škrábanec

Při domácí opravě menších škrábanců skluznice se neobejdete bez zásadního pomocníka: Svíčky. Zapomeňte ale na klasickou parafínovou svíčku, kterou si zapalujete doma na stole. Na opravu skluznice lyží, běžek a snowboardů si pořiďte svíčku grafitovou nebo polyetylenovou. Setkáte se také s označením kofix nebo P-Tex, drip candle, kofixová svíčka.


Popis: Doma se vám bude s lyžemi lépe pracovat, pokud si je pevně upnete. 

 

Svíčku rozehřejte. Měla by hořet menším modrým plamenem. Velký oranžový plamen je už příliš silný a svíčka by hodně kapala. Pootočením ji ztlumte. Horký vosk nechávejte vždy lehce stéct po straně svíčky, aby hořela vždy jen špička svíčky a nevyteklo na místo hned velké množství vosku najednou. Po ruce mějte také prostor, kam budete tyčinku bez nehody odkládat. Kápněte na všechna poškozená místa, do každé rýhy a díry. Rýha se tím zacelí.

Prozatím nemusí být výsledek hladký a dokonalý. Dokonce je v pořádku, pokud materiál vyčnívá a povrch je hrbatý. Počkejte, dokud materiál nevychladne. Dejte mu tak půl hodiny. Pokud máte v opraveném materiálu vzduchovou bublinu, raději ho seškrábněte a pusťte se do opravy znovu.

Vychladlé opravené místo přejeďte škrabkou a skluznici srovnejte. Nakonec opravovanou rýhu přebruste jemným smirkovým papírem.

Pro dokonalost opravy už jen stačí lyže navoskovat. Zažehlením lyžařského vosku skluznici maximálně ozdravíte a zajistíte jí dlouhou výdrž. Přečtěte si našeho rádce, jak namazat běžky.

Tip Jak svíčku, tak vosky pro jízdu na jakémkoliv typu sněhu dodává např. společnost TOKO nebo Swix.

V zásadě ale obvykle platí, že opravená část nebude klouzat tak dokonale jako verze bez oprav. Oprava svíčkou není ani trvalá. Jde o materiál, který je o něco měkčí než skluznice. Navíc nakapáváte horký vosk na studený materiál. Dokonalé spojení nevznikne ani když zahřejete lyže fénem. Obvykle proto opravená část lehce slehne, ztenčí se a používáním se obrousí. Výsledná rýha na lyžích po opravě a několika jízdách bude mít hladké okraje. Rozhodně jde o lepší lyžařský zážitek než jízda s neopravenými škrábanci. Opravu bude potřeba časem zopakovat.


Popis: Jízda na lyžích až k zaparkovanému autu je jedním ze zdrojů škrábanců na skluznici. Parkoviště bývají plná kamínků. Raději lyže sundejte, hoďte přes rameno a k parkovacímu místu dojděte. 

 

Domácí profesionální oprava rýh

O něco lepší výsledek zajistí oprava kofixovou pájkou nebo se setkáte s označením opravovací pistole. Tento přístup skutečně vypadá jako tavná pistole. Jednou stranou do pájky dáte svíčku, druhou se vytlačuje horký materiál. Rýhu nejprve nahřejete a materiály se tak lépe spojí. Kofixovou pájku najdete např. pod názvem Polygun.

Vyvařovačka skluznic lyží a snowboardů je také např. Polyman. Tato ruční pistole pro opravu polyetylénovým materiálem slibuje stejné vlastnosti jako původní potah skluznice. Materiál použitý na opravu se přímo spojí s původním potahem. Pomocí vyvařovačky na skluznici nanesete potřebný materiál a zároveň ho zahladíte. Celá oprava se vyřeší v průběhu jediného tahu.


Popis: Správně seřízené a opravené lyže, běžky i snowboard jsou prvním krokem k úspěchu. 

 

Pokud dáte sjezdovky, běžky, snowboard na opravu do servisu, vyjde vás orientačně nejjednodušší oprava skluznice polyetylénem, její zbroušení a voskování na 400 korun. Pravděpodobně ji budete muset pravidelně opakovat. Domácí oprava tak vyjde o poznání levněji. Větší opravy se pak účtují podle hodinové sazby. Počítejte se sazbou okolo 900 Kč za hodinu.

 

Pokud vám kus skluznice vyloženě chybí

Pokud máte skluznici nejen odřenou, ale dostali jste se až na základní materiál (laminát, dřevo, hliník, ocel), čeká vás náročnější práce. Poškození zakousnuté až do jádra lyže řešte co nejdříve stejně jako poškození, které sahá až k hraně lyže. Do lyže může začít pronikat vlhkost. Materiál se začne kroutit a třeba i plesnivět.

Ke kovovému materiálu vosk nepřilne. Poškození za pomocí kofixové svíčky neopravíte. Stejně tak je problém u větších poškození. Místo a jeho okolí bude potřeba odstranit, přímo vysekat. Jak na to?

  1. Skluznice očistěte a vyznačte si nejprve oblast, kterou odeberete. Pryč půjde poškozené místo plus tak centimetr z okolí navíc.
  2. Toto místo odstraňte pomocí plochého dláta.
  3. Stejně velký díl vyřízněte z nové skluznice a překontrolujte, že do skluznice opravdu sedí.
  4. Skluznici nalepte.
  5. Místo zpevněte, dejte do svěrek, zalisujte, aby oprava držela.
  6. Pilníkem odstraňte přebytečný materiál, lepidlo a skluznici zabruste.
  7. Ošetřete podle předchozího postupu pro menší poškození.

Tento postup je vhodný pro zdatné kutily. Je důležitá preciznost, trpělivost s materiálem a při práci. V ostatních případech zvolte raději profesionální servis. Ušetříte si nervy.

Pokud máte servis hotový a přitom nevíte, kam vyrazit, inspirujte se třeba našimi tipy, kam na běžky.

Užitečné odkazy

 

Autor: Alena Bouchalová

Zdroje: archiv 4camping, pixabay.comunsplash.com

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

299  (26.76 %) 219 

Porovnat

Obal na lyže Swix Single

999  (41.04 %) 589 

Porovnat

699  (30.04 %) 489 

Porovnat

1 199  (36.7 %) 759 

Porovnat