Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jak vybrat předstan pro dodávku

Máte klasickou nebo předělanou dodávku a rádi byste k ní pořídili předstan? Tento článek je pro všechny z vás, kteří potřebujete nějakým způsobem rozšířit svou dodávku předstanem.  A to jak z boku, tak zezadu. 


Obsah

 

Obecně o předstanech

Předstany jsou velmi dobrou variantou pro ty s vás, kteří uvažujete nad rozšířením svého karavanu, dodávky nebo obytného vozu. A lze je použít jako ložnici nebo sklad na kola a další věci, které pak budou mít svoje kryté místo. 

Tento článek je cílen na uživatele dodávek, lze si ale přečíst i jiná zaměření, včetně úvodního pozastavení nad nejčastějšími otázkami. Těmi jsou pro začátek rozdíly mezi výrobci a pak především porovnání tyčkových konstrukcí se vzduchovými systémy (nafukovací stany). Pokud tedy chcete vědět ještě o něco víc, neváhejte se prokliknout na celý článek.

Více informací:

 

 

Jak vybrat vhodný předstan

Článek pro všechny, kteří uvažují o pořízení předstanu, kterých je ale na trhu obrovský výběr. Abyste se neztratili a byli schopni se zorientovat, pomůžeme Vám s tím.

 

>>> DETAILNÍ ČLÁNEK <<<

 

Dodávky a všechny další vozy s výškou od 175 cm

Máte klasickou nebo předělanou dodávku a rádi byste k ní pořídili předstan? Pak je určitě důležité vědět, že musíte mít minimální výšku vozu 175 cm. V naší nabídce předstan pro nižší vozy nenajdete. Předstan je v mnohém lepší variantou než markýza, která stíní jen omezeným způsobem a nemá bočnice. Co vše budete potřebovat k tomu, abyste mohli předstan u svého auta mít, rozeberu v dalších bodech.

 

Možnosti připojení a stavba

Tohle je jeden z nejdůležitějších bodů. Jak připojíme a zda-li vůbec by nás mělo, pokud nemáme žádné zkušenosti, zajímat na prvním místě. Tak především, předstany lze připojit pouze k dodávkám a vyšším, k žádnému osobnímu klasickému automobilu nepřipojíme. Tedy, od výšky nějakých 175 cm.

Předem bych rád uvedl, protože je to jeden z nejčastějších dotazů, žádný předstan neobsahuje lištu pro připojení tak, že by byla součástí jeho balení.

Možností připojení je hned několik a drtivá většina dodávek se k předstanu bez problémů připojí. Pojďme si je projít.

  • Většina výrobců už v základu počítá s tím, že máte na voze napevno přidělanou tzv. Kedrovou lištu (anglicky tzv. Bead thickness). Je to nejlepší možnost, jak svůj předstan na auto napojit, protože je bezproblémová a zdaleka nejpevnější. Dá se na auto namontovat, většina uživatelů si ji objedná přes internet a přidělá sama. Je důležité ji namontovat tak, aby pak nebyl problém s vyšupovacími dveřmi z boku vozu a nic nevadilo. Podle její celkové přidělané délky se pak vypočítá, jaký předstan zvládnete natáhnout – druhým důležitým údajem je pak výška lišty od země. Podle těchto údajů se nám odvíjí výběr předstanu dle připojení.

 

  • Pokud nechcete kedrovou lištu napevno, můžete použít tzv. Magnetickou lištu. Ta prakticky supluje tu pevnou s tím, že nic nepřiděláváte napevno, ale pokud máte vodivou střechu, jen ji položíte na ni a ona se svými magnetickými pláty přichytí sama. Má v sadě tři kusy metrových kolejniček (sama má tedy 3 m), které na ni natáhnete a z jejich druhé strany už přípojný rukávec s předstanem. Nevýhodou je, že není extra pevná a ze střechy může sklouznout dolů. Pro tzv. Odjížďáky (samostojné předstany) použít určitě lze (ideálně na první sezonu, než si rozmyslíte, zda ji už nenahradit pevnou lištou), k fixním stanům (co drží na autě a nejsou samostojné) určitě ale nedoporučuji. Lišta funguje jak na značky Outwell (který ji vyrábí), Easy Camp, tak na značku Vango.

 

  • Jak Vango tak Outwell a zároveň i Easy Camp se dají ale k vozu přichytit i zcela bez lišty. Outwell a Easy Camp totiž mají na sobě lanka, která jsou pevně našita na připojovacím rukávci a lze je pak zachytit na střechu (pokud máte nástavbu, nosič, cokoli) nebo za vozem do země. Klasicky pak přikolíkovat jako stan. Vango šňůry nemá, ale má pásky, které se zacvaknou do předpřipravených protikusů a opět se připevní na střechu nebo za ní. U některých současných modelů už jsou sady s páskami součástí balení. Případně lze dokoupit. Nevýhody? Pokud budete chtít den co den s vozem i výletovat, přidělávání předstanu bude proti pevné liště složité a zdlouhavé.

 

  • Dalšími dvěma možnostmi se budu zabývat už jen v jediném bodě, protože ani jedna z nich není ideální. Vango a Outwell mají na rukávci pro připojení našitou podélnou kapsu, do které lze zasunout tyč (není součástí všech modelů) a tu pak zachytit za okapovou lištu na střeše. Tu bohužel dnes nemá skoro nikdo, řešení to ale může pro určité procento uživatelů být. Jako poslední připojení je tu spíše podpůrná možnost, tu nabízí opět jak Vango tak Outwell. Na úplném konci rukávce pro připojení jsou suché zipy, kterými lze zachytit látku za montáž na střeše vozu.

 

obr.: magnetická lišta Outwell a její přidělání na střechu, včetně nasunutého předstanu

 

 

Závěrem ještě důležitá věc, kterou je samotné odjíždění od předstanu, pokud se rozhodnete mít pevnou kedrovou lištu. Do ní totiž nasunete napevno přípojný rukávec a vznikne tak pevné spojení, ze kterého nevyjedete. Takže je třeba přikoupit (u žádného předstanu není součástí balení) ještě tzv. Connect set (u Vanga je to Driveaway Kit) což jsou lišty, jejichž kombinací dokážete předstan kdykoli odpojit a zase připojit vysunutím nebo nasunutím lišt. Funguje to tak, že textilní pás nasunete na pevnou lištu na auto, na něj nasunete oboustranné lišty a do nich pak z druhé strany samotný předstan. Tím kdykoli snadno odjedete, aniž byste museli složitě řešit demontáž pevně stojícího stanu.

Samotná stavba je potom už velmi jednoduchá. Popsal jsem ji částečně už v kapitole Vzduch versus tyčka. Zafixujete na střeše předstan (jakýmkoli způsobem, který si vyberete), zakolíkujete obě strany pod podvozkem, najdete ventil a nafouknete přiloženou pumpou (nebo vlastní, elektrickou). Půl atmosféry je velmi rychle docíleno, stavěcí čas se většinou dokáže vejít do 10 minut. Stan se postaví téměř sám, stačí mu jen lehce pomoci, aby se tubusy narovnaly. U tyčky se staví klasicky jen s tím, že předem musíte natáhnout na auto.

 

Pro lepší představu a orientaci:

obr.: detail kedrového profilu s nasunutým koncem (může být od magnetické lišty, i od předstanu).

 

obr.: detail napojení předstanu na lištu - natažený konec do kedrové lišty, přípojná lanka, suchý zip, průtahové očko na tyč. Zde se jedná o model Outwell Shade Air.

 

 

 

 

Objednejte si a vyzkoušejte předstan na Výstavě stanů!

Chcete si nechat předvést nejnovější modely předstanů? Objednejte si libovolný předstan na probíhající Výstavu stanů a využijte možnost si předstan vyzkoušet nebo poradit se s odborným prodejcem. Domluvte si prohlídku!

 

>>> Předstany <<<

 

Druhy a typy předstanů

Pokud máte připojení vyřešeno, je důležité vybrat si dobře samotný předstan. V našem portfoliu jsou k dodávkám 3 zásadní značky, tj. Outwell, Easy Camp a Vango. O jejich rozdílech jsem psal v sekci O značkách.

Víceméně nám samotný výběr silně omezí ono připojení, které vyfiltruje je ty předstany, co vůbec půjdou připojit. V té chvíli je pak třeba zvážit, jak předstan využijeme a jakým způsobem budeme kempovat. Pokud bude sloužit jen jako sklad pro bicykly a dvě křesla, stačí obvykle půdorys 3 x 3 metry, pokud v něm plánujete ještě někoho ubytovat, je třeba větší stan. Je dobré vědět, že značka Ouwell dělá předstany pouze s integrovanou podlážkou, která je nalaminována na tropiko. Všechny předstany jsou v základu bez ložnic a tedy jednoplášťové. Ložnice lze ale dokupovat a to buď závěsné (Outwell a Easy Camp) nebo navíc i samostojné (Vango, které nabízí obojí, samostojné mají vlastní konstrukci dvou křížených prutů). Vango má modely v různých provedeních, většina ale má podlážku vkládací, tedy není napevno. Což je praktické, protože se lze rozhodnout, zda ji do stanu dáte, nebo ne (u horšího podloží je ideální ji nevyužívat, aby se zbytečně nepoškodila). Easy Camp je na tom podobně.

Předstany k dodávkám se dělí na samostojné, tzv. Drive – Away (lze odejet a zase přijet, stan zůstává stát) a fixní. K nim bych ještě přidal stany k pátým dveřím, které vyrábí všechny tři značky).

  • Samostojné jsou v největším zastoupení. Ideální pro delší pobyt na jednom místě, kde předstan necháváte stát a můžete s vozem nezávisle na něm podnikat výlety po okolí.

 

  • Fixní (u nás pouze Vango) jsou pro ty, kteří plánují kempování jako "posunování se" neustále po trase a stan tedy potřebují malý, ideálně rychle sbalitelný. Takový se nasune na lištu, na které stojí, podpořen jedním vzduchovým prstencem nebo několika pruty.

 

  • Na páté dveře – velmi oblíbené předstany, od kterých ale lidé často čekají trochu jiný způsob konstrukce, než jakou nabízejí. Drtivá většina nejen v naší nabídce, ale na trhu jako takovém, funguje pouze u specifických rozměrů VYKLÁPECÍCH zadních dveří. Tedy, že u nás nabízený Crowford od Easy Camp podporuje pouze typy dveří od VW T5/T6/ T6.1 (Multivan, Caravelle, Transporter, California) a MB W447 (V-Class, Vito, Marco Polo). Hodně zajímavý je potom předstan WOODCREST od firmy Outwell, který má vlastní konstrukci (tyčky) a dá se napojit jak ze strany vozu, tak zezadu (má všechna jmenovaná připojení, které jsem rovedl v kapitole „Možnosti připojení“). Zajímavý je zároveň předstan Tailgate AirHub Low (i verze "bez Air", tj. tyčková), který lze připojit na konec vozu pomocí pásků. Též samostojný.

 

obr.: Outwell Woodcrest - stan, který funguje jak k pátým dveřím (úzký připojovací rukávec), tak jej lze připojit i z boku (má vlastní konstrukci, takže je variabilní).

 

obr.: předstan výrobce Easy Camp Crowford pouze na páté dveře, které tvoří jediný opěrný bod a zároveň i jeho střechu.

 

obr.: fixní předstan Vango Siesta Low, který se opírá o vůz a není samostojný. Zároveň ale velmi rychle postavitelný a zároveň sbalitelný. Velmi příjemné jsou malé rozměry.

 

Je důležité vědět, že k předstanům lze dokupovat i příslušenství, které určitě stojí za zmínku. Ke svému modelu je totiž možné dokoupit tzv. Footprint (plachta pod stan, díky níž se neušpiní při balení a zároveň lépe chrání původní podlážku), ložnici závěsnou nebo samostojnou (dle výrobce předstanu), i různé typy osvětlení, které se dá natáhnout na lištu ve stanu. Výrobci rovněž nabízí pro většinu předstanů i koberce.

 

 

Předstany ke karavanům

Karavanové předstany a stany k dodávkám se v mnohém velmi výrazně odlišují. Rozdíly jsou především v gramáži materiálu a v provedení, protože karavanisté na místě fungují trochu jinak. Stany ke karavanům nabízíme momentálně od dvou značek, jsou to Vango a Outwell. První jmenovaný výrobce má několik řad, které se liší gramáží materiálu a UV odolností. Outwell má pouze jednu řadu (modely Tide a Ripple), kde se jedná o naprosto stejnou konstrukci, UV odolnost a mimo rozdílu v hloubce i o stejné rozměry.

Celý článek zde:

 

 

Jak vybrat vhodný předstan pro karavan

Článek orientovaný na výběr vhodného předstanu ke karavanu, který má za úkol odborně a dobře poradit jaký vybrat předstan, abyste byli spokojení a dobře se zorientovali ve velkém množství modelů na trhu.

 

>>> DETAILNÍ ČLÁNEK <<<

 

Předstany k obytným vozům

V našem portfoliu předstanů se najde sekce i pro obytné vozy, která je velmi podobná předstanům pro karavany. A to jak materiály, tak provedením a konstrukcí. Vše je víceméně jen o něco vyšší (pokud je třeba). Zajímavostí pak je, že obě naše značky nabízejí zároveň i vyšší verze předstanů původně určených pro dodávky, takže variant je tu najednou docela dost.

Celý článek zde:

 

 

Jak vybrat vhodný předstan pro obytný vůz

Pokud potřebujte rozšířit svůj obytný vůz a nevyznáte se na trhu s předstany, tohle je článek, který Vám s výběrem může výrazně pomoci.

 

>>> DETAILNÍ ČLÁNEK <<<

 

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Radek Martinek

Zdroje: unsplash.com, archiv autora

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

18 640  (28.49 %) 13 329 

Porovnat

28 800  (38.96 %) 17 579 

Porovnat

16 879  (10.01 %) 15 189 

Porovnat

21 740  (21.12 %) 17 149 

Porovnat

45 350  (38.5 %) 27 889 

Porovnat

15 169  (10.02 %) 13 649 

Porovnat

17 990  (26.02 %) 13 309 

Porovnat

29 590  (20.99 %) 23 379 

Porovnat