Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jak vybrat předstan pro obytný vůz

Pokud potřebujte rozšířit svůj obytný vůz a nevyznáte se na trhu s předstany, tohle je článek, který vám s výběrem může výrazně pomoci. 


Obsah

 

Obecně o předstanech

Každý časem dospěje do stavu, kdy by chtěl nějaký způsobem vhodně rozšířit svou dodávku, obytný vůz či karavan. Někdo zvolí markýzu, ta ale docela dost stojí a řešení s ní není vždy úplně ideální. Mnoho lidí tak hledá další možnosti, jak to celé ještě vylepšit. Předstan je tou nejlepší volbou, protože jej lze používat jako stan - tedy, že jde celý uzavřít, variabilně rozepínat, cenově jej lze pořídit i výrazně levněji, než markýzu. 

Tento článek se primárně věnuje řešení pro obytné vozy, které ale můžete začít pročtením úvodního pozastavení nad rozdíly mezi výrobci. Zároveň se dozvíte výsledky porovnání tyčkových konstrukcí a vzduchových tubusů (nafukovací předstany). 

Více informací:

 

 

Jak vybrat vhodný předstan

Článek pro všechny, kteří uvažují o pořízení předstanu, kterých je ale na trhu obrovský výběr. Abyste se neztratili a byli schopni se zorientovat, pomůžeme Vám s tím.

 

>>> DETAILNÍ ČLÁNEK <<<

 

Předstany k obytným vozům

V našem portfoliu předstanů se najde sekce i pro obytné vozy, která je velmi podobná předstanům pro karavany. A to jak materiály, tak provedením a konstrukcí. Vše je víceméně jen o něco vyšší (pokud je třeba). Zajímavostí pak je, že obě naše značky (Outwell a Vango) nabízejí zároveň i vyšší verze předstanů původně určených pro dodávky, takže variant je tu najednou docela dost.

 

Možnosti připojení a stavba

Stejně jako u karavanového připojení je vše závislé na délce a výšce rovné části kedrové lišty nahoře na voze. Výškové rozmezí se pohybuje až do 3 metrů kedru od země, začíná na nějakých 235 cm (rozmezí se odlišuje dle vybraného modelu).

 

obr.: rozkres u předstanu k obytnému vozu u stanu Vango Motor Montelena Air 330 - Large. Pro připojení jsou důležité dva údaje, výškové rozmezí a šíře připojovacího rukávce

 

Předstan klasicky natáhnete lištou nahoru, kde je už zafixovaný a vznikne tímto pevné spojení. Na něm spočívá většina váhy celého předstanu, který zafixujete ještě pod podvozkem a prakticky vzato, můžete začít nafukovat. Celou konstrukci pak lze ještě vylepšit a podpořit rozpornými tyčemi, které vsunete do před-připravených dílů na bocích předstanu. Celá nafukovací konstrukce se zvedne do pevné stavby cca do 10 ti minut i s použitím základní ruční pumpičky.

V případě stavění tyčkové verze předstanu (tj. vyšší „tall“ verze) postupujete stejně jako při stavbě běžného segmentového stanu jen s tím rozdílem, že jej natáhnete na obytný vůz do lišty.

obr.: připojovací rukávec od předstanu v kedrovém profilu (který je zde nahrazen stojanem)

 

 

 

Objednejte si a vyzkoušejte předstan na Výstavě stanů!

Chcete si nechat předvést nejnovější modely předstanů? Objednejte si libovolný předstan na probíhající Výstavu stanů a využijte možnost si předstan vyzkoušet nebo poradit se s odborným prodejcem. Domluvte si prohlídku!

 

>>> Předstany <<<

 

 

Volitelné příslušenství

Předstan k obytnému vozu má, stejně jako ty ostatní druhy, velkou škálu možností věcí k dokoupení. Pojďme se na ně podívat.

  • Stejně jako předstany ke karavanu, ani tyto nemají podlahu, takže určitě doporučuji dokoupení buď podlážky nebo koberce.

 

  • Výrobce Vango navíc nabízí k jednotlivým modelům dělící panely, moskytiérové dveře nebo vpínatelné rozšíření (může sloužit jako přídavná ložnice).

 

  • Oba výrobci (Outwell a Vango) nabízejí k vyšším modelům, původně určeným pro dodávky (tzv. Tall verze) i závěsné ložnice (Vango i samostojné, na segmentech).

 

obr.: univerzální ložnice od výrobce Vango k jejich stanům, fungují na většinu drive-away modelů (které jsou ve verzích "Tall" vhodné i pro obytné vozy)

 

Rozdíly v materiálech

Rozdíly v materiálech, použitých na předstanech, co se dají připnout na obytný vůz, jsou obrovské. Velký počet gramáží, UV odolností a vodních sloupců. Z toho zároveň vyvodíme, jaký předstan půjde použít dle aktuální sezóny (menší gramáže jsou letní stany a ty nejvyšší jsou použitelné po celý rok). Zásadní rozdíl tu je především pod značkou Vango.

  • Základní řada od značky Outwell se jmenuje Ripple Motor a je přímo určena pro obytné vozy. Je to vlastně přepracovaný a vyvýšený model původního Ripple awningu ke karavanu. Materiál je silný, jedná se o nejvyšší řadu Outtex® HD. Outwell ale zároveň pokrývá nabídku i vyššími verzemi původně menších předstanů, u nich se jedná o řady Newburg jako základ (4 tis vodní sloupec) až po nejvyšší řadu Parkville (6 tis vodní sloupec).

 

  • Vango na to jde opět trochu jinak a uvádí především gramáž, takže výběr musí probíhat trochu jinak. Ve výsledku ale bývá, že čím vyšší gramáž, tím větší odolnost proti UV a kvalitnější zátěr = vyšší vodní sloupec. Lze tedy začít na 106g/m2 (model Galli III Tall) až po 210g/m2 (Motor Montelena). S tím, že se tu opět můžeme setkat ještě s přídavným nátěrem ColourLok (vyšší odolnost proti UV záření). Vango má jako hlavní řadu předstanů k obytným vozům předstany Motor Montelena. A stejně jako výrobce Outwell, má i Vango vyšší verze předstanů, původně určených k dodávkám (uváděny jako "Tall").

 

Dodávky a všechny další vozy s výškou od 175 cm

Máte klasickou nebo předělanou dodávku a rádi byste k ní pořídili předstan? Pak je určitě důležité vědět, že musíte mít minimální výšku vozu 175 cm. V naší nabídce předstan pro nižší vozy nenajdetePředstan je v mnohém lepší variantou než markýza, která stíní jen omezeným způsobem a nemá bočnice. Co vše budete potřebovat k tomu, abyste mohli předstan u svého auta mít, rozeberu v dalších bodech. 

Celý článek zde:

 

 

Jak vybrat vhodný předstan pro dodávku

Máte klasickou nebo předělanou dodávku a rádi byste k ní pořídili předstan? Tento článek je pro všechny z vás, kteří potřebujete nějakým způsobem rozšířit svou dodávku předstanem. A to jak z boku, tak zezadu.

 

>>> DETAILNÍ ČLÁNEK <<<

 

Předstany ke karavanům

Karavanové předstany a stany k dodávkám se v mnohém velmi výrazně odlišují. Rozdíly jsou především v gramáži materiálu a v provedení, protože karavanisté na místě fungují trochu jinak. Stany ke karavanům nabízíme momentálně od dvou značek, jsou to Vango a Outwell. První jmenovaný výrobce má několik řad, které se liší gramáží materiálu a UV odolností. Outwell má pouze jednu řadu (modely Tide a Ripple), kde se jedná o naprosto stejnou konstrukci, UV odolnost a mimo rozdílu v hloubce i o stejné rozměry.

Celý článek zde:

 

 

Jak vybrat vhodný předstan pro karavan

Článek orientovaný na výběr vhodného předstanu ke karavanu, který má za úkol odborně a dobře poradit jaký vybrat předstan, abyste byli spokojení a dobře se zorientovali ve velkém množství modelů na trhu.

 

>>> DETAILNÍ ČLÁNEK <<<

 

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Radek Martinek

Zdroje: unsplash.com, archiv autora

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Jak se zbavit zápachu z bot

Poradna

Zápach bot. Prima téma. Moc nevoní, mluvit se vám o něm nechce, příjemné pocity nevyvolává. Někdo se s ním trápí denně, někoho zápach z bot překvapí jen výjimečně. Zabojujte s ním společně s námi!

Jak vybrat boty na turistiku

Poradna

Aneb jak vybrat boty na trek. Ideálně zvolená turistická obuv = základ úspěchu a dobrého pocitu z výpravy. Abyste nešlápli vedle jako mnozí experti v městských teniskách nebo dokonce žabkách, přečtěte si, jak správné boty vybrat.

Vybíráme pro vás

18 640  (28.76 %) 13 279 

Porovnat

28 800  (38.96 %) 17 579 

Porovnat

16 879  (10.01 %) 15 189 

Porovnat

20 540  (28.92 %) 14 599 

Porovnat

21 740  (16.47 %) 18 159 

Porovnat

45 350  (38.5 %) 27 889 

Porovnat

6 059  (10.07 %) 5 449 

Porovnat

29 590  (20.99 %) 23 379 

Porovnat