Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jak vybrat spacák na vodu

V následujícím článku se podíváme na specifika výběru spacáku na vodu.

 

Obsah

 

Ahoj! Tak už je tu zase vodácká sezóna, řeky tečou proudem, pivo v hospodách taky a srdce nejednoho vodáka se už s přibývajícími letními dny nemůže dočkat. Těší se, až bude se šploucháním prorážet jiskřivé vlny řek, až se bude smát nešťastníkům, kteří se letos poprvé cvaknou, a až bude večer pod nebem plným hvězd sedět s kamarády u ohně a zpívat a hrát.

Pro tebe, kterému chvíle těšení znepříjemňuje pomyšlení na to, co si ještě všechno musíš pořídit, jsem napsala krátkého průvodce. Poradím v něm, jak vybrat ten správný spacák pro vodáka.

 

Má představa spacáku na vodu

Sjíždět asi budeš řeky odemčené, tedy vybíráš spacák od jara do podzimu. Ten nemusí být nutně nejmenším v kategorii, do barelu ho nějak narveš. Spíš jde o to, abys do něj v noci po pár (rozuměj mnoha) panácích rumu snadno trefil. Preferovat budeš nad peřím syntetiku, do které se v klidu zabalíš ještě venku u ohně a nebudeš se o ni muset tolik starat, ani se o ni nebudeš zbytečně strachovat, až se cvakneš.

Takový spacák navíc nemusí stát majlant (pokud si nejsi jist, nahlídni do článku TADY). V témže článku se dozvíš i o teplotách, o těch si ale musíš udělat představu sám. Jen ty víš, jak moc jsi zmrzlý. Akorát počítej s tím, že u vody může být chladněji, než říká předpověď, a že po celodenním pádlování asi budeš dost unaven. Možná si říkáš, že alkohol zahřeje, ale mysli na to, že ti spíš roztáhne cévy a spousta tepla tak uteče dřív, než vůbec vlezeš do spacáku. Proto ti také nedoporučím úplně letní spacák, 3sezóňák je tu sázkou na jistotu.

 

Tipy na značky

Na tvém místě bych se podívala třeba po pytli od Pinguinu. Dělá spacáky v různých velikostech, aby tak akorát padly a jejich odolný materiál leccos přežije. Nebo jak by se ti líbil spacák, který je přímo dodáván v loďáku? Takové umí třeba Coleman a ty ušetříš místo v barelu. V rozumné cenové relaci nezklamou ani spacáky Trimm. A pokud bys rád nějaký hodně pohodlný spacák, můžeš se porozhlédnout u výrobce Vango.

Co ale pro toho, kdo v noci vyžaduje prostor a v mumii se nevyspí? Tady přichází na řadu dekáče. Bohužel je v nich příliš volného prostoru, které je třeba vyhřát a dekové spacáky tak nejsou zrovna efektivní. V důsledku toho jsou dost těžké a objemné. Pokud se s tím dokážeš smířit, podívej se u značek Pinguin, Zulu nebo Trimm.

   

 

Jak vybrat správný spací pytel?

Péřový nebo z dutých vláken? Letní nebo třísezónní? Mumiový nebo dekový? Pojďme si říct, jak správně vybrat spací pytel.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Bez karimatky to nejde

Pokud už máš vybraný spacák, zapřemýšlej ještě, zdali máš i dobrou karimatku. Zalehnutá vlákna totiž moc neizolují (je z nich vytlačen vzduch) a teplo je zemí snadno odváděno pryč od tebe. Výběr je tu také široký. Můžeš jít do pěnovky, kterou nepíchneš a bude to tak ta nejspolehlivější možnost (Robens, Husky).

Objemově menší a přitom pohodlnější variantou pak bude samonafukovačka, která část foukací práce zvládne sama. Vybírej ve výškách 2,5 – 3,8 cm, doporučit mohu třeba české výrobce Yate nebo Pinguin.

Tak ať to teče!

 

Užitečné odkazy

 

Zdroje: archiv autora, unsplash.com

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

Dětský spacák Boll Patrol Lite

1 789  (16.21 %) 1 499 

Porovnat

1 790  (52.01 %) od 859 

Porovnat

1 790  (10.67 %) 1 599 

Porovnat

1 390  (33.17 %) od 929 

Porovnat

2 199  (45.48 %) 1 199 

Porovnat

1 690  (20 %) 1 352 

Porovnat

1 090  (24.86 %) 819 

Porovnat

3 150  (17.17 %) 2 609 

Porovnat