Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

🚛 Nakupte do 14. 12. 2022 a získejte dopravu ZDARMA! Více informací

Jednoduché houbové recepty

Také patříte mezi ty, kteří na výletě koukají pod každý strom a nikdy si s sebou nezapomenou přibalit nožík a pytlík na nalezené houby? Jak s houbami po návratu domů nakládáte? Děláte smaženici nebo dáváte přednost řízkům z kloboučků?
Máme pro vás pár tipů na houbové recepty, které rádi děláme a které byste rozhodně také měli vyzkoušet.

 

 

Výletníkův houbový guláš

 

doba přípravy: 30-40 minut počet porcí: 4
suroviny: 2 cibule - najemno nakrájené
200 g papriky červené a žluté - na kostičky
400 g hub - pokrájených na nudličky
100 g uzeného špeku - najemno nakrájený
140 g rajského protlaku
3 stroužky česneku - rozmačkané v lisu
hladká mouka (na zahuštění) - dle potřeby
3 lžičky cukru krupice
sůl, pepř - dle chuti
0,5 l vývaru z masa
postup: Špek s cibulí orestujte dozlatova, zaprašte trochou hladké mouky, přidejte a krátce orestujte protlak. Pak přidejte houby, nakrájenou papriku, česnek, cukr a zalijte 2/3 připraveného vývaru. Vařte 20 minut, dosolte a dopepřete dle chutě. Pokud je guláš moc hustý, přilejte ještě vývar. Pokud je málo hustý, přidejte mouku a nechte krátce povařit. Podávejte s pečivem nebo s těstovinami a čerstvou cibulkou.

-------------

Smažené kloboučky růžovek

 

doba přípravy: 10 minut počet porcí: 4
suroviny: 10 kloboučků růžovky - v celku, očištěné
sůl a kmín mletý - dle chuti
1/3 másla
postup: Celé kloboučky růžovky osolíme, posypeme drceným kmínem a z obou stran dozlatova opečeme na rozpuštěném másle. Servírujeme nejlépe s čerstvým chlebem.

-------------

Kulajda pro lenochy

 

doba přípravy: 30 minut počet porcí: 4-6
suroviny: 3 hrsti hub - na kostičky
3 velké brambory - na kostičky
1 cibule - vcelku
sůl, kmín celý a ocet - dle chutě
0,2 l mléka
1 smetana na vaření
2 lžíce hladké mouky
3 hrsti kopru - najemno nasekaný
1 vejce - natvrdo, na kostičky
postup: Nakrájené brambory dejte vařit spolu s celou cibulí, solí a kmínem. Jakmile začne voda vřít, přidejte mléko, houby a nechte 10 minut povařit. Poté přidejte smetanu rozmíchanou s moukou a vařte dalších 10 minut. Teď je čas přidat kopr, ocet a uvařené vajíčko, nechte ještě 2-3 minutky vařit, vyjměte cibuli (není nutné) a můžete servírovat.

-------------

Tradiční česká smaženice

 

doba přípravy: 20 minut počet porcí: 4
suroviny: 400 g hub - na kostičky
1 cibule - najemno nakrájená
2 lžíce másla nebo sádla
sůl, kmín drcený - dle chuti
5 vajec - rozšlehaných
postup: Na másle nebo sádle osmahněte cibulku dozlatova. Přidejte houby, sůl, kmín a nechte houby trochu rozvařit ve vlastní šťávě. Vmíchejte rozšlehaná vejce a nechte za stálého míchání všechno spojit v "nevzhlednou kejdu". Možná to není nekrásnější jídlo, co jste jedli, ale jeho chuť vás tutově dostane. Podávejte s čerstvým chlebem namazaným máslem.

-------------

Houbové řízky paní nadlesní

 

doba přípravy: 20 minut počet porcí: 4-6
suroviny: 10 kloboučků hub
olej na smažení
1 špetka soli
2 lžíce hladké mouky
2 vejce
6 lžic strouhanky
postup: Houby očistěte a nakrájejte (není nutné) na plátky nejméně 3 cm široké a 1 cm tlusté. Potom je osolte a až mírně zvlhnou, obalte je v mouce, vejci a strouhance, jako u běžných řízků. Smažte je v rozehřátém oleji dozlatova. Pozor, díky množství v houbách vázané vody bude během smažení docházet k prskání, buďte na to připraveni a nesmažte ve svém nejlepším obleku. Jídlo podáváme nejlépe s vařeným bramborem zasypaným najemno nakrájenou pažitkou a s plátkem másla.

Zdroje:

myko.cz, ms1.ostium.cz, toprecepty.cz, video-recepty.com, mimibazar.cz, apetitonline.cz, recepty.cz

Co je to skialp?

Poradna

Skialpy se těší v posledních letech velké oblibě. Věděli jste, že před výběrem vybavení byste si měli ujasnit, které ze skialpových disciplín se budete věnovat? 

Kam na houby a co si vzít sebou?

Poradna

Jak najít plný košík hub? Co si vzít do lesa sebou, abyste si houbaření pořádně užili za každého počasí? To vše najdete v dnešním článku, který je věnován všem vášnivým houbařům i nehoubařům.

Lezení na Studeneckých skalách

Poradna

Lezení se stává poslední dobou stále populárnějším sportem. Katka Balcarová je instruktorka lezení a na konci léta se vydala za lezeckým dobrodružstvím do Studeneckých skal v podhůří Orlických hor. Pokud chcete vytáhnout své lezecké vybavení do terénu, inspirujte se v dnešním článku. 

Vybíráme pro vás

Skládací vědro Folding Bucket od firmy Sea to Summit.

989  (30.41 %) 688 

Porovnat

Lehká, ale velmi odolná láhev Tritan Flask 1000ml značky LifeVenture obstála i v extrémních podmínkách...

479  (10.44 %) 429 

Porovnat

Set nádobí na vaření v kempu, Adventure Cook Set L od značky Easy Camp, je hliníkové nádobí složené ze...

1 130  (39.91 %) 679 

Porovnat

Warg Flametower v sobě spojuje nádobu, plynový vařič a závětří v jednom kompaktním balení, díky čemuž maximalizuje...

1 990  (19.65 %) 1 599 

Porovnat

Univerzální nerezovou izolační láhev Hydro Flask Standard Mouth 21 oz (621 ml) s teplým či vychlazeným...

1 099  (19.11 %) 889 

Porovnat

Láhev Hydro Flask Standard Mouth 18 oz (532 ml) z nerezové oceli má vynikající izolační vlastnosti a...

999  (15.02 %) 849 

Porovnat

Praktická láhev na pití s širokým hrdlem Tritan Fat Bottle od značky Pinguin je vhodnou volbou přenášení...

284  (15.85 %) 239 

Porovnat

Dejte sbohem pití vína z lahve nebo plechového hrnku. Pořiďte si elegantní, skládací a lehké sklenky...

569  (21.09 %) 449 

Porovnat