Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jednoduché houbové recepty

Také patříte mezi ty, kteří na výletě koukají pod každý strom a nikdy si s sebou nezapomenou přibalit nožík a pytlík na nalezené houby? Jak s houbami po návratu domů nakládáte? Děláte smaženici nebo dáváte přednost řízkům z kloboučků?Máme pro vás pár tipů na houbové recepty, které rádi děláme a které byste rozhodně také měli vyzkoušet.

 

 

Výletníkův houbový guláš

 

doba přípravy: 30-40 minut počet porcí: 4
suroviny: 2 cibule - najemno nakrájené
200 g papriky červené a žluté - na kostičky
400 g hub - pokrájených na nudličky
100 g uzeného špeku - najemno nakrájený
140 g rajského protlaku
3 stroužky česneku - rozmačkané v lisu
hladká mouka (na zahuštění) - dle potřeby
3 lžičky cukru krupice
sůl, pepř - dle chuti
0,5 l vývaru z masa
postup: Špek s cibulí orestujte dozlatova, zaprašte trochou hladké mouky, přidejte a krátce orestujte protlak. Pak přidejte houby, nakrájenou papriku, česnek, cukr a zalijte 2/3 připraveného vývaru. Vařte 20 minut, dosolte a dopepřete dle chutě. Pokud je guláš moc hustý, přilejte ještě vývar. Pokud je málo hustý, přidejte mouku a nechte krátce povařit. Podávejte s pečivem nebo s těstovinami a čerstvou cibulkou.

-------------

Smažené kloboučky růžovek

 

doba přípravy: 10 minut počet porcí: 4
suroviny: 10 kloboučků růžovky - v celku, očištěné
sůl a kmín mletý - dle chuti
1/3 másla
postup: Celé kloboučky růžovky osolíme, posypeme drceným kmínem a z obou stran dozlatova opečeme na rozpuštěném másle. Servírujeme nejlépe s čerstvým chlebem.

-------------

Kulajda pro lenochy

 

doba přípravy: 30 minut počet porcí: 4-6
suroviny: 3 hrsti hub - na kostičky
3 velké brambory - na kostičky
1 cibule - vcelku
sůl, kmín celý a ocet - dle chutě
0,2 l mléka
1 smetana na vaření
2 lžíce hladké mouky
3 hrsti kopru - najemno nasekaný
1 vejce - natvrdo, na kostičky
postup: Nakrájené brambory dejte vařit spolu s celou cibulí, solí a kmínem. Jakmile začne voda vřít, přidejte mléko, houby a nechte 10 minut povařit. Poté přidejte smetanu rozmíchanou s moukou a vařte dalších 10 minut. Teď je čas přidat kopr, ocet a uvařené vajíčko, nechte ještě 2-3 minutky vařit, vyjměte cibuli (není nutné) a můžete servírovat.

-------------

Tradiční česká smaženice

 

doba přípravy: 20 minut počet porcí: 4
suroviny: 400 g hub - na kostičky
1 cibule - najemno nakrájená
2 lžíce másla nebo sádla
sůl, kmín drcený - dle chuti
5 vajec - rozšlehaných
postup: Na másle nebo sádle osmahněte cibulku dozlatova. Přidejte houby, sůl, kmín a nechte houby trochu rozvařit ve vlastní šťávě. Vmíchejte rozšlehaná vejce a nechte za stálého míchání všechno spojit v "nevzhlednou kejdu". Možná to není nekrásnější jídlo, co jste jedli, ale jeho chuť vás tutově dostane. Podávejte s čerstvým chlebem namazaným máslem.

-------------

Houbové řízky paní nadlesní

 

doba přípravy: 20 minut počet porcí: 4-6
suroviny: 10 kloboučků hub
olej na smažení
1 špetka soli
2 lžíce hladké mouky
2 vejce
6 lžic strouhanky
postup: Houby očistěte a nakrájejte (není nutné) na plátky nejméně 3 cm široké a 1 cm tlusté. Potom je osolte a až mírně zvlhnou, obalte je v mouce, vejci a strouhance, jako u běžných řízků. Smažte je v rozehřátém oleji dozlatova. Pozor, díky množství v houbách vázané vody bude během smažení docházet k prskání, buďte na to připraveni a nesmažte ve svém nejlepším obleku. Jídlo podáváme nejlépe s vařeným bramborem zasypaným najemno nakrájenou pažitkou a s plátkem másla.

Zdroje:

myko.cz, ms1.ostium.cz, toprecepty.cz, video-recepty.com, mimibazar.cz, apetitonline.cz, recepty.cz

Jak na ferraty - pro začátečníky; 1. díl

Poradna

Ferraty jsou lákavá aktivita pro všechny milovníky outdooru a adrenalinu. Kam na ferraty u nás a co si zabalit s sebou? To všechno najdete v našem dnešním článku, který pro vás připravila instruktorka lezení a testerka 4camping Tereza Pavlíková.

Výstup na Sněžku, ikonu českých hor

Poradna

Jak na výstup nejvyšší hory v Česku? Po správné trase, s adekvátním vybavením a také odpovědně k místní přírodě. Všechno, co potřebujete vědět, najdete v našem článku.

Jak vybrat boty na turistiku

Poradna

Aneb jak vybrat boty na trek. Ideálně zvolená turistická obuv = základ úspěchu a dobrého pocitu z výpravy. Abyste nešlápli vedle jako mnozí experti v městských teniskách nebo dokonce žabkách, přečtěte si, jak správné boty vybrat.

Vybíráme pro vás

1 180  (36.53 %) 749 

Porovnat

1 099  (23.66 %) 839 

Porovnat

559  (10.73 %) 499 

Porovnat

Kempingová trouba Omnia Stovetop Oven

1 399 

Porovnat

2 920  (35.65 %) 1 879 

Porovnat

Sportovní láhev Isostar 1000ml

129 

Porovnat