Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Nejlepší turistické pochody pro toulavé boty

Dlouhá chůze má nespočet benefitů. Perfektně si při ní vyčistíte hlavu a tělo necháte odpočinout od stresu. Na nejlepší turistické pochody můžete vyrazit sami, s rodinou i s partou přátel. Kam? Máme pro vás pár tipů.


Popisek: Velikost batohu volte podle délky trasy. U krátkých pochodů si vystačíte i s ledvinkou.

Obsah

Trasy turistických pochodů si můžete vymýšlet sami. Chce to trošku přípravy, znalost čtení v turistických mapách a hlavně mít nápad, kam vyrazit. Nebo se můžete vydat na některý z organizovaných turistických pochodů. Za symbolické startovné získáte vyladěnou trasu, poznáte nová místa a spoustu nových lidí. Navíc u organizovaných pochodů bývá u kontrolních stanovišť občerstvení, posílené bývají i spoje hromadné dopravy.

 

Co si vzít na turistický pochod?

Určitě si pořiďte dobré turistické boty, které před pochodem párkrát prošlápnete. Výběrem kvalitní obuvi navíc předejdete otlačeným kotníků a achilovce odřené do krve. Vyplatí se boty také naimpregnovat. Oblečení podřiďte počasí a nezapomeňte na pravidla vrstvení. V chladnějším počasí se budou hodit funkční kalhoty a nepromokavá bunda, v teplých dnech vsaďte na krátké kalhoty, funkční triko a lehkou větrovku.

Určitě nezapomeňte na sluneční brýle a kšiltovku, nebo podle počasí čepici a rukavice. Jdete-li kratší pochod, doporučujeme běžeckou vestu, do které se vleze láhev na pití a lehká svačinka. U delších pochodů je lepší batoh, do kterého si můžete sbalit dostatek pití (případně hydrovak), svačinu a třeba i náhradní triko.  

Tip: Na delší trasu doporučujeme přibalit menší lékárničku se zásobou náplastí, fenistilu a karty na vytažení klíštěte

   

 

Jak vybrat boty na turistiku

Aneb jak vybrat boty na trek. Ideálně zvolená obuv = základ úspěchu a dobrého pocitu z výpravy. Abyste nešlápli vedle jako mnozí experti v městských teniskách nebo dokonce žabkách, přečtěte si, jak správné boty vybrat. 

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Nejlepší turistické pochody v Čechách a na Moravě

Češi jsou národ turistů a organizovat pochody nás zkrátka baví. Ty nejstarší se chodí od roku 1966 a neustále přetlačují o prvenství v počtech konání.


Popisek: Trekingové hůlky jsou výborné na dlouhé pochody. Dodají oporu a zvýší stabilitu při chůzi. 

 

  1. Pochod Praha – Prčice
    Chodí se v druhé půli května a na výběr je 21 tras od dětské až po náročnou 75 km trasu pro zdatné chodce. Stačí si vybrat, kterou trasu půjdete, a elektronicky zaregistrovat počet účastníků.
    Termín: květen
    https://praha-prcice.cz/

  2. Horažďovická padesátka
    I tady je na výběr několik různě dlouhých tras. Oblíbená je krátká trasa pro děti, ale také ta nejdelší 100 km dlouhá štreka.
    Termín: květen
    https://hd50.webnode.cz/

  3. Přerovská padesátka – memoriál Jiřího Caletky
    Oblíbená moravská akce nabízí několik tras od 6 do 50 km.
    Termín: březen
    https://kct.cz/akce/prerovska-50-memorial-jiriho-caletky-132603

  4. Středočeská šedesátka
    Výborná akce, která se každý rok koná na jiném místě. Máte tak šanci poznat okolí Prahy jinak než z jedoucího auta.
    Termín: duben
    https://kct.cz/akce/stredoceska-60-135720 

  5. Štramberský Jasoň
    Populární akce na severu Moravy dokáže ukázat úžasná zákoutí tohoto rázovitého kraje. Můžete si dát krátkou procházku z Kopřivnice přes Paseky, která je vhodná pro děti i seniory, nebo se protáhnout a jít z Ostravy přes Olešnou.
    Termín: květen
    https://www.bezvabeh.cz/strambersky-jason

  6. Pochod přes tři hrady
    V krásném orlickém kraji se můžete vydat na některou z 18 pěších tras. Pro děti je připravena speciální pohádková trasa a stezka s úkoly.
    Termín: květen
    https://www.kct-sopotnice.com/index.php/pres-tri-hrady

  7. Krajem bitvy u Lipan
    Po stopách historické bitvy se vydává pochod v okolí Českého brodu. Na výběr jsou trasy od 14 do 60 km.
    Termín: květen
    https://pochod.vbrode.cz/kbul

  8. Červenokostelecká stovka
    Patří k pochodům, které už překračují rozmezí jednoho dne. Na trasu dlouhou 100 km totiž máte 24 + 1 hodinu. U kratších tras se počítá s tím, že je zvládnete v limitu jednoho dne.
    Termín: červenec
    https://www.klubturistu.cervenokostelecko.cz/Akce/cervenokostelecka-100

  9. Pražská stovka
    Patří k náročným ultratrailům, které si žádají výbornou fyzickou kondici, ale také solidní výbavu. Ve skalnatém terénu Kokořínska jsou doporučené nesmeky a hole, protože pochod se koná v zimním počasí.
    Termín: říjen až prosinec
    http://www.dalkovepochody.cz/ps.trasaa_2023.html
TIP: Ultra dlouhé pochody se chodí i za tmy. Kvalitní čelovka tak patří k základní výbavě. 

Popisek: Tohle je oblečení na krátký rodinný výlet. Na pochod zvolte kvalitní outdoorový oděv a turistickou obuv.

 

Turistické pochody na několik dní

Pokud se vám dlouhá chůze dostala opravdu do krve, je čas přesunout se k dalším výzvám. Můžete se zúčastnit Čtyřdenního pochodu Opava nebo se vydat na přechod Beskyd mezi třemi horskými chatami.

Putuje se na lehko, ale co nemáte na zádech, zkrátka nemáte. U těchto pochodů máte na noc zázemí v horských chatách, kempech či penzionech. Musíte ale pamatovat na náhradní funkční prádlo, ponožky, láhev na pití a jídlo, které vám dodá energii přes den. Rozhodně se vyplatí přibalit trekingové hůlky, powerbanku a pláštěnku.

Akce vybírejte srdcem i rozumem. Sami nejlépe víte, na co aktuálně fyzicky máte. A i když jsou na většině akcí povolení čtyřnozí parťáci, doporučujeme jejich účast pečlivě zvážit. Pochod v davu není pro každého psa. Nejlepší turistické pochody jsou totiž ty, ze kterých se vrátíte unavení, ale celí a duševně odpočatí.

 

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Lucie Kručková

Zdroje: archiv autora, pixabay.comunsplash.com

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

4 390  (35.33 %) 2 839 

Porovnat

3 390  (42.8 %) od 1 939 

Porovnat

1 890  (14.87 %) 1 609 

Porovnat

Dámské sandály Teva Terra Fi Lite

2 399  (46.69 %) od 1 279 

Porovnat

1 299  (48.5 %) od 669 

Porovnat

1 599  (46.9 %) od 849 

Porovnat

Dětské sandály Hi-Tec Maleni Jr

1 099  (46.41 %) 589 

Porovnat

Dámské sandály Teva Verra

1 999  (41.52 %) od 1 169 

Porovnat