Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Péřové spací pytle a jejich údržba

Spacáky z peří jsou královskou kategorií spacáků. Jedná se o nejteplejší spací pytle. Bez nich si žádný cestovatel, horolezec, nebo náročnější turista neumí zimní nocování představit.


Kudy kam v článku

Péřový spacák, ve kterém můžeme pohodlně spát i v mínus deseti stupních, se váhově dokáže vejít i do 1300 g. Spacák s dutým vláknem se bude blížit 2,5 kilogramům. Také životnost peří bývá dvojnásobná a navíc většina výrobců je schopna peří po čase doplnit.

Přednosti péřových spacáků

Problémem péřových spacáků dříve bývala minimální výhřevnost peří mokrého, které se "slepí" a téměř ztratí loft. O péřové spacáky je stále důležité dobře pečovat. Snažit se uchovat peří v suchu a často jej větrat a dosušovat. Většina výrobců péřových spacáků ale dnes již používá materiály, které jsou nejen lehké, ale do jisté míry i odolné proti vodě. Někdy nejen vodoodpudivé ale přímo nepromokavé. Když se k tomu přidá přirozená "promaštěnost" peří, tak již není potřeba se používání spacáku i ve vlhku bát.

Je také rozdíl mezi samotným peřím. Běžně se používá husí a kachní peří. Z těchto dvou je právě husí kvalitnější a při nižší váze dosahuje lepšího loftu.

Co je to LOFT?

 

LOFT = Schopnost co možná nejmenšího množství peří vyplnit co možná největší prostor.

Maximálního loftu dosahuje nejkvalitnější prachové peří. Bohužel však trvá dlouho, než se takto jemné peří nadýchá, roztáhne se a loft "nabere". Proto se přidávají i pevnější a těžší pírka, která sice hodnotu zhoršují, ale zlepšují rychlost, s jakou se loft "nabere" a spacák začne fungovat.

Poměr prachového a hrubšího peří se udává v poměru procent. Z výše uvedeného důvodu nenajdete 100/0, ale 90/10 (90% prachového peří a 10% hrubého).

Praní péřových spacáků

Spacák je potřeba prát nejlépe v ruce a pomocí šetrných pracích prostředků. Nejlépe těch od výrobce Nikwax - Down Wash, Sportwash, nebo podobné. Pračku můžete použít jen v případě velké nutnosti, ale jen na malé otáčky a opravdu velkou (na hodně kg) a spíše malé spacáky. V opačném případě zničíte nejen peří, ale i pračku, protože spacák nasaje obrovské množství vody a motor to neutáhne. Po vyprání nechte spacák vykapat a sušte nejdříve volně položený, později (až to půjde) tak zavěšený – vždy nejlépe ve vodorovné poloze. Při ošetřování se samozřejmě řiďte symboly na visačkách spacích pytlů. Nejde jen o peří samotné, ale jsou různé i vnitřní a vnější materiály! 

V každém případě vyprat spacák je práce těžká a velmi zdlouhavá, a proto se opravdu vyplatí nechat si spacák profesionálně vyčistit, nejlépe u výrobce

Správná péče = spokojenost na obou stranách

Pokud se rozhodnete pro spacák z peří, odmění se vám královským pohodlím – spánkem "jako v peřince"! Když se mu odměníte řádnou péčí, budete oba dlouho spokojeni a cesty do přírody pro vás budou velikou radostí!

Zdroje: archiv autora, unsplash.com

Další články o spacích pytlích:

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

7 499  (33.34 %) od 4 999 

Porovnat

7 499  (33.34 %) 4 999 

Porovnat

8 830  (22.89 %) od 6 809 

Porovnat

(4.76 %) 5 999 

Porovnat

10 700  (4.12 %) 10 259 

Porovnat

4 999  (26.01 %) 3 699 

Porovnat

6 299  (36.51 %) 3 999 

Porovnat

8 754  (10 %) 7 879 

Porovnat