Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Poprvé na lezecké stěně?

Co byste měli vědět, než vyrazíte na lezeckou stěnu?


Obsah

 

Úvod

Co cítíte, když jdete kolem lezecké stěny nebo skály, kde opálení sportovci bojují s gravitací a vlastními limity? Jste v pokušení to zkusit. Ale vy na rozdíl od nich nemáte vybavení, vymakané svaly, ani parťáka. Nerozumíte výrazům jako maglajz a z uzlů umíte jen mašličku na tkaničce od bot. Pojďte s námi překonat první kroky a seznamte se s lezením na stěně.

 

Lezení je dostupnější, než se vám při pohledu vzhůru zdá. Na přírodních stěnách bývá lezení zdarma a i na těch nejlepších placených vnitřních stěnách ve velkých městech vychází vstupné na příjemných cca 200 Kč.

Dobrá zpráva je, že trénovat můžete celoročně. V zimě na umělé stěně v hale, v létě venku. Při trénincích a lezení samotném se časem seznámíte s dalšími lidmi. Není problém, že právě teď na první pokusy nemáte při ruce lezce z okruhu přátel. V lezeckém centru si domluvte zkušeného trenéra.

S lezením začněte i bez ohledu na to, kolik týdně naběháte, najezdíte na kole nebo naposilujete. Na lezení nepotřebujete svaly z posilovny. Důležitá je koncentrace a koordinace rukou i nohou. Ne nadarmo se v lezení říká, že nejprve se leze hlavou, potom nohama a až pak rukama. Přitom to na pohled vypadá jinak, že?

Ze všeho nejdřív totiž u stěny stojíte a trasu vymýšlíte. Říkáte si, kudy to půjde a kudy to zkusíte. Pak zapojíte nohy. Na nich stojí lezení. Při cestě vzhůru zabírá horní polovina těla a nohy vás přitom podrží a posouvají vzhůru. Sílu v prstech a v předloktí si vybudujete praxí.

 

Co si vzít s sebou?

Nejspíš máte pocit, že na lezení musíte přijít se speciálními botami, karabinami za pasem a lany zavěšenými na batohu. Chcete vypadat, že to myslíte vážně. Opak je pravdou. Nákup vybavení pusťte zpočátku z hlavy.

U větších lezeckých stěn je obvykle půjčovna, kde vás podle potřeby vybaví a hlavně poradí. Ze sportovního obchodu sice můžete odejít kompletně vybavení, ale až na stěně doopravdy zjistíte, co vám sedí, kolik vám toho chybí a kolik jste pořídili zbytečností.

Na své první lezení si vezměte:

  • tričko,
  • leginy nebo kraťasy,
  • láhev s pitím.

Pokud budete mít lezení jako pravidelný sport, nasměrujte svou první investici do lezeček, bot na lezení. Používají se naboso. A je pravda, že do půjčených bot se nikomu bosky dvakrát nechce.

Další vybavení, které na stěnu potřebujete:

Všechno vám podle potřeby a typu cest u větších stěn rádi půjčí. Obejdete se i bez parťáka. V začátcích si zaplaťte individuální lekce s trenérem nebo se přihlaste na kurzy lezení. Nabídku kurzů i individuálních tréninků najdete na webových stránkách lezeckých stěn. Na zvládnutí základů obvykle stačí 4 lekce.


Popis: Pro začátečníka není vůbec snadné vyznat se ve vybavení na lezení.

 

Typy lezeckých stěn 

V začátcích je fajn trénovat na umělých stěnách. Ty jsou vytvořeny pomocí umělých chytů do různých stupňů obtížnosti. Bývají umístěné venku (outdoorové stěny) nebo uvnitř (indoorové stěny). K tomu jsou tyto stěny různě klopené, ale i přímo rovné.

Lézt můžete s využitím lana nebo na boulderech bez jištění. Při boulderingu se leze v menších výškách. Stěny jsou různě klopené s převisy. Pod stěnou jsou umístěné bouldermatky a při pádu dopadnete do měkkého. Při jakýchkoliv problémech stačí seskočit.


Popis: V začátcích lezení se pusťte do boulderingu. I pro zkušené lezce představují některé trasy pořádnou výzvu. 

 

Jištění a obtížnost tras

Při první návštěvě lezecké stěny si určitě všimnete různých způsobů jištění. Stále více se rozšiřuje systém samojištění, které má automatický navíjecí systém. Na tyto trasy můžete vyrazit v jednom. Další možnost je horní jištění, top rope, kdy jistič dobírá lezce. Dále existuje dolní jištění, kdy lezec postupně zacvakává při lezení postupová jištění a jistič lano podle potřeby povoluje.

Zcela jistě si u uměle vytvořených lezeckých cest všimnete číselného označení nebo označení římskými číslicemi. Jde o klasifikační stupnici UIAA, která popisuje obtížnost trasy.

 

 

Obtížnost

 

Popis

1 Lehké

Nejlehčí forma lezení. K zajištění bezpečnosti stačí ruce.

2 Mírně těžké

Představuje ideální začátek lezení, při kterém je vyžadována technika při pevných bodů. 

3

Středně těžké

U této obtížnosti už netrénovaní jedinci musí používat jištění. 

4

Těžké 

Lezení v obtížnosti 4 vyžaduje aspoň lehké zkušenosti a jištění.

5

Velmi těžké

Nutný je větší počet mezijištění, zkušenosti, dostatečná fyzická kondice i naučená technika. 

6

Neobyčejně těžké

Tato obtížnost je typická omezenou možností mezijištění. K překonání je potřeba dobrá fyzická kondice. 

7

Mimořádně těžké

Na tento druh se lezci obvykle speciálně připravují. Několikrát zkouší jednotlivé překážky. 

8-10

 

Bez předchozí přípravy tyto obtížnosti lezci nezvládnou. Jde o vrchol v lezení bez předchozí znalosti trasy pro úzkou světovou špičku. 

11

 

Bez ideálních psychických a fyzických podmínek a naprostého soustředění tyto obtížnosti nejdou zvládnout. 

12

 

V současnosti nejvyšší možná hranice lezení. 

 

Obtížnost 1-4 je zvládnutelná i pro začátečníky. 5 už jen pro talentované začátečníky. Od čísla 6 a výš jde o lezení pro trénované lezce.

K tomu bývají tato čísla doplněna ještě o jemnější rozlišení. Označení + za číslem znamená lehce obtížnější. Znaménko - pak o něco lehčí než uvedená obtížnost. Matematicky se přidává hodnota zhruba 0,25. 6+ je tedy 6,25. Potkáte i ještě jemnější hodnocení. Např. 6+/6-, které znamená 6,5.

Po celé České republice najdete spoustu výjimečných lezeckých stěn. Podívejte se na mapu a najděte si svou oblíbenou. Nebo se inspirujte výběrem těch nejzajímavějších v Praze a Brně.

 

Kam vyrazit na stěnu v Praze

Lezení už zdaleka nemusí být jen velká studená hala s připravenými stěnami. Navštivte stěny, které poskytují kvalitní zázemí a další služby. Po lezení nebo místo lezení můžete posedět v kavárně, odkoukávat strategii a kochat se výkony ostatních. U stěn najdete kvalitně vybavené půjčovny a prodejny s odborníky s reálnými zkušenostmi. Jiná místa jsou určená přímo pro děti a jejich začátky s lezením.

Jungle Sport Park Letňany

V Letňanech si užijete dvoupatrovou boulderovku a jednu z nejvyšších stěn v Praze. Letňany zaujmou i děti. K dispozici je boulder svět pro děti od 4 let, lehké stěny s lany a dětskými motivy jištěné samonavijáky. Pokud vás lezení chytne, můžete si pořídit potřebnou část vybavení přímo vedle ve specializované prodejně 4camping. Pobočku Jungle Sport najdete také v Holešovicích.

Web: www.jungleletnany.cz

 

SmíchOff

SmíchOff je velmi univerzální lezecká stěna, kde je z pohledu lezení prakticky cokoliv, co si vysníte. Užijí si tady milovníci lezení na obtížnost, boulderingu i děti ve speciální dětské zóně. Centrum je dostatečně vybaveno samonavijáky a vy se obejdete bez dalšího parťáka v podobě jističe. K dispozici je pak posezení na oddech u piva. Centrum pořádá různé závody a společenské akce.

Web: www.lezeckecentrum.cz

 

Třináctka

Oblíbená je i stěna Třináctka ve Stodůlkách. Zahrnuje venkovní stěnu s 29 cestami a 9 jistícími liniemi. Typické jsou zde převisy, nakloněné plochy až skalní lezení.

Web: www.stenastodulky.cz

 

 

 

Začátek lezení pro děti s trenérem

 

Dospělý s trenérem (první seznámení

Dospělý s trenérem (osvojení lezení)

Jednorázový vstup - dospělý

Jungle Sport Park Letňany 3 hodiny 450 Kč

90 minut 300 Kč

90 minut 450 Kč

230 Kč (180 Kč po 20:30)

SmíchOff 2 hodiny 15 minut 350 Kč

4 lekce po 2 hodinách 1 800 Kč

individuální lekce 60 minut 500 Kč

240 Kč (po 15:00 200 Kč, víkend 190 Kč)

Třináctka

jednodenní kurz  900 Kč kurz 6 lekcí 1x týdně 1 800 Kč individuální lekce 60 minut v týdnu 500 Kč 200 Kč

Se zkušenostmi můžete vyrazit také na BigWall ve Vysočanech. Nejvyšší stěna tady má 20 metrů a jde o dobrý trénink pro lezení na obtížnost.


Popis: Lezení má mnoho podob. Děti i dospělí si mohou vyzkoušet pohyb na laně s jištěním ve výškách třeba v lanových centrech.

 

Vyražte na stěnu v Brně

Kdo hledá špičkové všestranné stěny, měl by vyrazit do Brna. Děti vezměte s sebou. Na brněnských stěnách si to užijete všichni.

Hangar

Pokud se chcete vyřádit na boulderech, vydejte se do Brna na lezeckou stěnu Hangar. Čeká na vás jedna z největších evropských boulderových hal. Úplně stejně si to tam užijí i vaše děti, pro které je k dispozici dětský koutek v lezeckém stylu s cvičnými cestami. Lezecké centrum je spojené s Adamem Ondrou, který je partnerem této stěny.

Web: www.hangarbrno.cz

 

Komec

V Brně si zalezete také na stěně Komec. Má část vnitřní i vnější. Bez jističe můžete využít 4 samojistící zařízení. Dále pak 150 cest obtížnosti 3-10. Po cvičení si můžete dopřát odpočinek v relax zóně a baru. Komec je více než jen stěna. Jde o multifunkční sportovní areál s kurty a hřišti.

Web: www.komec.cz

 

Duro Singing Rock

V Brně najdete nejvyšší lezeckou stěnu České republiky. Její výška dosahuje až 23,5 metrů. Kromě toho si můžete vybrat jednu ze 150-ti cest v obtížnosti od 3 do 8+ a přes 60 cest se samonavíjecím zařízením.

Web: www.klajda.cz/duro-singing-rock/

 

 

 

 

Vstupné dospělá

 

Vstupné děti

Hangar Brno

185 Kč, vstup po 15:00 a víkendy 230 Kč

110 Kč

Komec 220 Kč

130 Kč

Duro Singing Rock

160 Kč, vstupné od 15:00 a o víkendech 200 Kč 90 Kč, vstupné od 15:00 a o víkendech 110 Kč

Prvního kroku se nebojte. Stačí se odhodlat. V dalších pokusech počítejte s vybavením z našeho e-shopu.

 

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Alena Bouchalová

Zdroje: archiv 4camping, pixabay.com

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

2 990  (10.07 %) 2 689 

Porovnat

2 399  (27.93 %) od 1 729 

Porovnat

Dětský úvazek Singing Rock Ara

1 750  (14.34 %) 1 499 

Porovnat

1 590  (10.13 %) 1 429 

Porovnat

Horolezecký úvazek Petzl Superavanti

2 177  (18.74 %) 1 769 

Porovnat

Dětské lezečky La Sportiva Stickit

1 449  (17.25 %) od 1 199 

Porovnat

Horolezecký úvazek Ocún Webee

1 690  (10.12 %) 1 519 

Porovnat

3 499  (16.86 %) od 2 909 

Porovnat