Vaření venku s Chili Ta
Obsah
|
Úvod
Trávit čas venku, v přírodě, obklopeni stromy, větrem a praskajícím ohněm, není jen příjemné – je to skutečně terapeutické. Občas stačí se na chvíli zastavit, odložit telefon, nechat se obklopit tichem lesa nebo vůní táboráku a zažít si Terapii přírodou. A právě v takových chvílích chutná jídlo nejlépe.
Abychom vás inspirovali k tomu, jak spojit pobyt v přírodě s dobrým jídlem, spojili jsme síly s kuchařkou Chili Ta, která pro nás vaří jednoduché, ale neotřelé recepty přímo na ohni. Ve videích na našem YouTube kanálu 4camping ukazuje, jak z obyčejného výletu udělat gurmánský zážitek – a my vám teď některé z těchto receptů přinášíme i ve formě článku.

Hovězí steak s brambory a česnekem
V dnešním ASMR vaření se vydáme do přírody, kde si na otevřeném ohni spolu s Chili Tou připravíme šťavnatý hovězí steak s bramborami a česnekem. Čeká vás uklidňující atmosféra praskajícího dřeva, jemné zvuky krájení a syčení masa, které dohromady tvoří jedinečný zážitek spojující dobré jídlo a odpočinek v přírodě.
Človek v ruchu každodenních povinností řeší většinou urgentní věci, ale nemá čas na důležité: kam spěju, jsem spokojená, co mi dává smysl? Na to je potřeba mysli upustit páru.
To, co pohání moji kreativitu, je schopnost se nudit."
- Chili Ta

Co potřebujete k vaření v přírodě?
Nemusíte tahat celou kuchyň. Základem je několik kvalitních a skladných pomocníků, které snadno sbalíte do batohu:
- Litinová pánev nebo hrnec – ideální pro vaření i pečení na ohni. Udrží teplotu a rozvine chutě.
- Skládací grilovací mřížka – snadno přenositelná a perfektní pro přípravu masa i zeleniny.
- Nožík a prkénko – základní výbava, kterou využijete od přípravy až po servírování.
- Malý hmoždíř nebo drtič – skvělý na přípravu bylinkových past nebo olejů.
- Suroviny v zavařovačkách – do přírody doporučujeme přepravu domácích směsí, omáček nebo naložené zeleniny v pevných sklenicích.

Vychytávky při vaření venku
Vaření v přírodě má svá specifika, ale i kouzlo. Tady je pár tipů od Chili Ty:
- Přemýšlejte nad ohněm – nejlepší je mít ohniště s možností regulovat teplotu. Oheň by měl být rozhořený a žhavý, ideálně s uhlíky na pečení.
- Slámu jako tajnou ingredienci – používá se nejen jako podpal, ale i jako aroma při pečení brambor a česneku.
- Bylinky sbírejte na místě – čerstvý kopr, petržel nebo tymián pozvednou i jednoduché jídlo.
- Servírování je rituál – klidně použijte dřevěné prkénko, jídlo ozdobte jedlými květy nebo čerstvou zelení. I v přírodě může jídlo vypadat jako z bistra.
Dále si můžete na vaření venku vzít:
- Podpalovač (papír, gel do zapalovače, podpalovací tablety apod.)
- Nádobí na vaření a servírování
- Vodu (na hašení a mytí nádobí)
- Pytle na odpadky
- Vařič a plynovou kartuš pro jistotu
|
|
Jak rozdělat oheň na treku - od zapalovače po křemenRozdělávat oheň zapalovačem nebo křemenem? To vás v dnešním článku naučí Matyáš Vejskal. |
Brunch - sendvič s pomazánkou a jogurt s ostružinami a chlebovou drobenkou
V dalším ASMR vaření si připravíme outdoorový brunch. Na ohni si s Chili Tou uvaříme křupavý sendvič s čerstvou pomazánkou a jako sladká tečka jogurt s lesními ostružinami a chlebovou drobenkou. Vychutnejte si uklidňující zvuky vaření pod širým nebem, které v kombinaci s atmosférou přírody dodají i jednoduchým jídlům nezaměnitelnou chuť.
Celé recepty od Chili Ty
Brambory a česnek ve slámě s bylinkovým tvarohem
Postup: Litinovou pánev naplňte suchou slámou. Do ní vložte neoloupané brambory potřené olivovým olejem a osolené. Přidejte rozpůlený česnek, taktéž pokapaný olejem a osolený. Zavřete poklicí a dejte na okraj ohniště. Navrch poklopu nasypte žhavé uhlíky.
Bylinkový tvaroh: Smíchejte tvaroh a zakysanou smetanu, přidejte hořčici, sůl, pepř, citronovou šťávu a kůru, olivový olej a čerstvý kopr.
Servírování: Brambory přepulte a podávejte s tvarohem. Ozdobte bylinkami.

Hovězí steak s bylinkovým olejem a zeleninou
Ingredience: Hovězí vysoký roštěnec, citron, tymián, máslo, sůl, pepř, olivový olej, červená cibule, cukety, fenykl
Postup: Osolený steak potřete olejem, opečte na rozpálené litinové pánvi na 3 minuty z každé strany podle velikosti steaku. Po otočení přidejte máslo a tymián, přelévejte horkým máslem. Po dopečení nechte maso odpočinout.
Zelenina: Ve stejné pánvi orestujte cibuli, cukety a fenykl. Dochutťe citronem a solí.
Bylinkový olej: V hmoždíři rozmačkejte bylinky, česnek, citron, olivový olej, sůl a pepř do pasty.
Servírování: Nakrájejte maso na plátky, přelijte olejem, posypte solí a pepřem.
|
|
Vaření a jídlo na 4campingTisíce produktů na vaření v přírodě za skvělé ceny. Kempingové nádoba, ourdoorové vařiče, křesadla, cestovní kávovary nebo vše na grilování? |
Jogurt s ostružinami a chlebovou drobenkou
Postup: Jogurt dejte do misky, navrch ostružiny. Starý chleba opečte, nalámejte, promíchejte s máslem, skořicí a javorovým sirupem. Posypte jogurt a dozdobte jedlými květy.

Open sendvič s tvarohovou pomazánkou a nakládanou cibulí
Nakládaná cibule: Nakrájenou cibuli přelijte horkým lákem z vody, octa, medu, soli, nového koření a bobkového listu. Nechte minimálně 2 hodiny odležet.
Pomazánka: Smíchejte tvaroh, bryndzu, bylinky, olivový olej, hořčici, citronovou šťávu, sůl a pepř.
Servírování: Chleba opečte, namažte pomazánkou, přidejte cibuli a křupavou slaninu. Ozdobte čerstvou petrželí.

Jídlo jako Terapie venkem
Vaření v přírodě není jen o tom se najíst. Je to o zpomalení, souznění s přírodou a vnímání okamžiku. Recepty od Chili Ta nejsou náročné na suroviny, ale přesto nabízejí velkou chuť a radost. Vyzkoušejte je třeba na příštím výletě, pikniku nebo víkendovém kempování.
A pokud si chcete vše ještě lépe představit – mrkněte na YouTube 4camping, kde uvidíte Chili Ta při práci. A možná i vy zjistíte, že vařit pod širým nebem je ten nejlepší způsob, jak si dopřát malou terapii venkem.
Užitečné odkazy
Autor: Tým 4camping ve spolupráci s Chili Ta
Zdroje: archiv autora























