Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Test: Batoh Boll School Mate 18 Artwork Collection

Pokud máte doma předškoláka a aktovku do první třídy u vás tradičně nosí Ježíšek, tak je nejvyšší čas na přečtení tohoto článku.


Obsah

Minulý rok touto dobou právě vrcholil výběr školního batohu pro naši budoucí prvňačku a řeknu vám, že to vůbec nebylo jednoduché.

 

Charakteristika

 

Název:

 

School Mate 18 Artwork Collection

Výrobce: Boll
Produktová řada: School Mate
Určení:  Dětské
Hmotnost: 980 g
Rozměry: 29 x 41 x 17 cm

Objem:

18 l
Materiál: Polyester
Počet komor: 2
Počet kapes: 6
Spodní vstup: Ne
Přední vstup: Ne
Pláštěnka: Ne
Boční vstup: Ne
Příprava na hydrovak: Ne
Kapsa na notebook: Ne

 

  • výškově nastavitelný zádový systém
  • hrudní popruh výškově i délkově stavitelný
  • měkce polstrovaný a konstrukcí vyztužený zádový panel
  • ergonomicky navržené a pohodlné ramenní popruhy a bederní pás
  • materiály jsou odolné proti mechanickému poškození i průniku dešťové vody
  • bezpečnostní reflexních prvků (vepředu, vzadu i z boku)
  • hlavní komora s pořadačem na A4 a A5 sešity
  • boční síťované kapsy na lahev

 

Výběr batohu

V naší rodině dostávají budoucí prvňáčci aktovku pod stromeček. Loňský podzim se tedy pro mě stal honem na tu nejlepší aktovku nebo školní batoh. Po večerech jsem vysedávala u internetu a četla spoustu recenzí, testů a srovnání. Ale nabídka na trhu je opravdu bohatá a já se ve všech těch parametrech začínala ztrácet...

Naštěstí jsem se jednou zmínila kolegovi, který měl doma také budoucího prvňáčka a jeho názor byl jednoznačný - určitě batoh Boll. 

Značku Boll jsem ve svém výběru samozřejmě měla, ale odrazoval mě nepříliš zajímavý design. Argumenty kolegy mě ovšem nahlodaly a já se rozhodla dát této české značce ještě šanci. Ostatně funkčně není Boll co vytknout a navíc od ní doma už 2 menší batohy máme a jsme s nimi spokojení - starší dcera do školky nosila model Roo a mladší má batůžek Bunny

Pro jistotu jsem ještě batoh dceři nenápadně ukázala, abych se ujistila, že nebude u stromečku zklamaná, až si rozbalí batoh, na kterém není princezna z oblíbeného pohádkového hitu většiny holčiček. Naštěstí se jí fialový batoh s motýlky líbil a mé vybírání bylo konečně u konce, mohla jsem batoh objednat.

 

Zádový systém

Výškově nastavitelný zádový systém batohu Boll School Mate 18 Artwork Collection je propracovaný a zajišťuje zdravé nošení. Má 4 úrovně polohy, které umožňují ideální nastavení dle výšky dítěte. Rozložení váhy nesené školní výbavy je tak optimální a záda malého školáčka nepřijdou k úhoně. Batoh je vhodný pro děti od 1. do 3. třídy.

 

Popruhy

Batoh má pohodlné, ergonomicky navržené ramenní popruhy a stejně tak i bederní pás. Nechybí ani výškově i délkově nastavitelný hrudní popruh.

Skvěle navržené popruhy jsou velkým plus tohoto batohu. Díky zapnutí hrudního i bederního popruhu batoh na zádech perfektně drží. To oceňuji hlavně teď v zimě - dcera má bundu z hladkého materiálu a bez možnosti zapnutí hrudního pásu by jí sjížděl z ramen. Bederní pás jí zase pomáhá s nošením "vědomostí".

 

Kapsy a kapsičky

Na kapsách a kapsičkách výrobce rozhodně nešetřil. Batoh má 2 na zip uzavíratelné hlavní komory, které jsou dále členěny. Větší komora obsahuje oddělené kapsy na sešity ve formátu A4 a A5, větší síťovanou kapsu na přezku a menší na zip. V menší komoře je větší síťovaná kapsa na zip, ve které je navíc všitá karabinka (ideální na klíče) a štítek pro zapsání jména a kontaktu pro případ ztráty. Nechybí také 2 síťované dostatečně hluboké kapsy na lahve na boku batohu.

I po této stránce není nic, co by se dalo batohu vytknout. Kapes je dostatek, dcera si do nich uloží vše, co potřebuje - školní desky, penál, svačinu, do jedné z bočních kapes lahev na pití. Kapsy jsou dobře dostupné i uspořádané, školák má dobrý přehled o tom, co kde má

Jako rodič kvituji především malé kapsičky na nezbytnosti typu klíče, čip, peněženka, rouška... Jsou vždy umístěny pod hlavním zipem komory, tudíž jsou po ruce a dítě vždy vše snadno najde bez složitého hledání. Tomu také pomáhá síťovaný materiál a nesmím zapomenout ani na zip, který i při nešetrné manipulaci, udrží věci na svém místě.

 

Bezpečnost

Bezpečnostní prvky jsou silnou stránkou značky Boll a na dětských batozích s nimi rozhodně nešetří. Batoh Boll School Mate 18 Artwork Collection není výjimkou, reflexní prvky má umístěné na ramenních popruzích, bederním pásu i na hlavní kapse

Bydlíme na vesnici a dcera někdy chodí do školy i ze školy sama. Jsem proto ráda, že má batoh, díky kterému je vidět už zdálky a já můžu být klidnější.

 

Testování

Za normálních okolností bych zde měla psát o zkušenostech z 3mešíčního testování, bohužel rok 2020 opravdu není standardní a kvůli uzavření škol bylo zkráceno zhruba o měsíc. Věřím ale, že to na výsledek vliv nemá.

Dcera navštěvuje Montessori školu - ve škole pracuje s různými pomůckami a pracovními listy, nemá tedy tolik sešitů a učebnic jako děti v klasických třídách, které by v batohu přenášela. Na druhou stranu si občas nějakou pomůcku domů nese, takže si myslím, že se to váhově vyrovná a hodnocení je tak objektivní. 

Kromě nucené pauzy chodí dcera do školy každý den a zatím se nevyskytlo nic, co bych mohla batohu vytknout. Materiál bude opravdu odolný, protože s ním rozhodně není zacházeno nějak citlivě (rozuměj, kde spadne ze zad, tam zůstane) a batoh je stále jako nový. Navíc je i nepromokavý, několikrát byl otestován při cestách v dešti nebo sněžení a jeho obsah zůstal nedotčen. Nepromokavost si navíc můžete pojistit i dokoupením pláštěnky

S používáním batohu není žádný problém, všechny zipy i přezky jdou snadno zapnout i rozepnout, dcera to zvládá s přehledem sama. Ucho pro přenášení a pevné dno, díky kterému batoh sám stojí, jí manipulaci s batohem také usnadňují.

 

Názor prvňáčka

„Batoh se mi dobře nosí. Líbí se mi jeho fialová barva a motýlci, je takový veselý. Je v něm spousta místa. Má ucho, za které se mi dobře nosí. A večer hodně svítí a já jsem dobře vidět."

Ema, 6 let

Video - Jak vybírat dětský batoh

 

Hodnocení: 95 %

- pokud bych do hodnocení nezahrnula i design, dala bych 100 %

+

  • výškově nastavitelný ergonomický zádový systém
  • hrudní a bederní popruh
  • přehledně dělené kapsy
  • dobře dostupné kapsičky na drobnosti
  • pevné dno
  • ucho pro přenášení
  • spousta bezpečnostních reflexních prvků
  • odolný, nepromokavý materiál

-

  • design (ale to je čistě můj subjektivní názor)

 

Závěr

Batoh Boll School Mate 18 Artwork Collection určitě doporučuji všem rodičům, kteří pro své dítě hledají kvalitní batoh zajišťující zdravé nošení. Pro batoh hovoří i skutečnost, že dcera není ve třídě jediný prvňáček s tímto batohem, má ho i její spolužák. Při počtu 5 dětí ve třídě si tedy batoh Boll School Mate 18 Artwork Collection pro své dítě vybrala téměř polovina rodičů a to už něco znamená! :)

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Lenka Moravcová

Zdroje: archiv autora

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovna

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vybíráme pro vás

2 050  (16.63 %) 1 709 

Porovnat

1 199  (56.71 %) 519 

Porovnat

1 599  (14.38 %) od 1 369 

Porovnat

2 350  (20.89 %) 1 859 

Porovnat

1 990  (36.23 %) od 1 269 

Porovnat

1 799  (20.01 %) od 1 439 

Porovnat

3 150  (30.51 %) od 2 189 

Porovnat

1 999  (14.01 %) od 1 719 

Porovnat