Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Batoh Osprey Kestrel 38

Náš tester Lukáš pro vás dnes prověřil batoh od známé značky Osprey. Jak dopadl v testování v nepříznivých podmínkách za vydatného deště?

 

Obsah

 

Úvod

Rád říkám, že není špatného počasí, pouze špatného oblečení. Ale kam se vším tím oblečením, které s sebou člověk potřebuje? Třeba do batohu Osprey Kestrel 38! S tímto 38 litrovým batohem od osvědčeného výrobce vstupuje člověk do světa dobrodružství a praktičnosti. Jedná se o ideální batoh na jednodenní túry s potřebou velkého množství vybavení, víkendové putování, ale při troše šikovnosti i na vícedenní treky. Batoh nabízí nejen velmi komfortní nošení díky perfektnímu nastavitelnému zádovému systému AirScape, ale i efektivní organizaci vybavení v batohu, jelikož disponuje třemi vstupy a dvěma komorami, které je v případě potřeby možné spojit.

 

Charakteristika


Značka:

Osprey
Produktová řada: Kestrel
Pohlaví: pánské
Hmotnost: 1,9 kg
Spodní vstup: Ano
Certifikace: Bluesign
Pláštěnka: S pláštěnkou

 

  • vysoce prodyšný zádový panel AirScape
  • výškově nastavitelný trup 
  • vnitřní pouzdro na rezervoár s úchytem Hydraclip
  • pevný bederní pás
  • materiál: 100% recyklovaný nylon 420D

 

Zádový a bederní systém

Firma Osprey použila pro zádový systém tohoto batohu zadní panel AirScape, který umožňuje nastavit výšku trupu přesně na postavu svého majitele. Panel je tvořen tvarovaným vstřikovaným rámem, který se maximálně přizpůsobí tělu, takže umožňuje pohodlné a stabilní, ale zároveň prodyšné nošení batohu. Zádový systém je doplněn bederním pásem, u kterého jsem uvítal nepříliš zbytečně dlouhé popruhy a nastavitelnost tvaru bederního polstrování. Díky tomu jsem si mohl batoh opravdu výborně nastavit na obvod boků, takže nikde netlačil a váha batohu se přenesla na bedra, aby se odlehčila ramena. Ať už se pohybujete po Karpatských horách a potřebujete mít u sebe sprej na medvědy, nebo jste jen jedlík, který musí mít své tyčinky stále při ruce, pro všechny tyto případy slouží prostorné kapsy na zip, které jsou obou stranách bederního pásu.

 

Ramenní a hrudní popruhy

Polstrované ramenní popruhy zajišťují pohodlné nošení batohu bez vytváření nepříjemného tlaku na ramena. Toho je samozřejmě docíleno i díky již zmíněnému zádovému a bedernímu systému. Konstrukce těchto popruhů včetně jejich spojení se zádovým systémem a batohem působí velice kvalitně, ostatně, jedná se o světového osvědčeného výrobce, který oslaví v příštím roce 50 let na trhu. Ramenní popruhy jsou doplněny o hrudní popruh, který je samozřejmě výškově i délkově nastavitelný. Na přezce je pro případ nouze praktická píšťalka.

 

Členění batohu 

Úložný prostor batohu je odepínatelnou přepážkou rozdělen na dvě komory – spodní a hlavní. Batoh má tři vstupy – do spodní komory je klasicky přístup zdola, do hlavní komory svrchu a zároveň i ze strany, což považuji za velice dobrou vlastnost, která se bohužel u batohů této velikosti běžně nevyskytuje. V hlavní komoře je k dispozici také oddělený prostor na hydrovak. Víko hlavní komory není výškově nastavitelné, což může být občas nevýhoda, ale na druhou stranu si díky tomu batoh drží svůj tvar a pohodlně se nosí. Na svrchní i na vnitřní straně víka jsou dvě kapsy na zip. Přístup do hlavní komory je řešen pomocí stahovacího provázku, který je v tomto případě vybaven speciálním mechanismem, pomocí kterého je možné otvor otevřít i uzavřít jednou rukou.

 

Praktické přezky a poutka

Na vnější straně batohu je velká síťová kapsa, která může sloužit například pro sušení mokrých věcí, ale zároveň se do ní vešla i horolezecká helma. Po obou stranách batohu jsou elastické síťované kapsy na láhve s vodou. Bohužel se do nich nevejde klasická 1,5 litrová láhev, chce to tedy o něco užší nádoby. Vnější strana je poté doplněna o velké množství popruhů a poutek pro všestranné využití batohu. První sadou popruhů jsou klasické popruhy na spodní straně batohu, které slouží pro uchycení karimatky. Pod těmito popruhy je ze spodní strany kapsa na zip, ve které se nachází pláštěnka na batoh. Ta je dostatečně velká na zakrytí celého batohu. Pro připnutí trekových holí jsou zde dvě sady poutek. Jedny pro připnutí na delší dobu, ty jsou na zadní straně batohu, druhou možností je využití systému Stow-on-the-Go, který se skládá ze dvou oček – jedno na ramenním popruhu a druhé na batohu. Poté máte hole neustále při ruce a nemusíte sundávat batoh pro jejich použití. Poutka na zadní straně zároveň slouží i pro upevnění cepínů. Batoh disponuje čtveřicí stahovacích popruhů, které je taktéž možné využít na připnutí dalších věcí. Horní stahovací popruhy u síťované kapsy je také možné použít pro uchycení dalších věcí, jelikož mají opačné přezky – dají se tedy zapnout vně batohu proti sobě.

 

Materiál

Tkaniny použité pro svrchní materiál batohu vypadají velice kvalitně a odolně. Jedná se o 100% recyklovaný nylon 420D, který je schválený certifikací bluesign®, což u výrobků zaručuje kombinaci nízké ekologické zátěže a vysoké kvality. Odolně a bytelně poté působí i všechny přezky a prošívání.

 

Průběh testování

Batoh byl testován hlavně při víkendovém přechodu části Jizerských hor. Neměl jsem zrovna štěstí na počasí, protože mi takřka celý výlet pršelo, avšak jak jsem již zmínil na začátku - není špatného počasí, pouze špatného oblečení. Díky tomu jsem byl do deště náležitě vybaven a zároveň jsem měl tedy možnost otestovat batoh při nepříznivých podmínkách. Na malý déšť fungovala vodoodpudivost svrchního materiálu batohu, na větší déšť jsem již nasazoval integrovanou pláštěnku. Ta je dostatečně velká na to, aby zakryla celý batoh, který byl až po okraj naplněn vybavením na víkendové putování. Ač byl batoh poměrně těžký, stále se díky svému zádovému systému v kombinaci s ramenními popruhy a bederním pásem opravdu pohodlně nosil. Systém Stow-on-the-Go, který slouží pro rychlé uchycení trekových holí fungoval taktéž dle očekávání. Hole nepadaly ani nepřekážely.

Pozn. Vzhledem k nepřízni počasí jsou přiložené fotografie vyfoceny dodatečně.

 

Hodnocení: 95 %

+

  • Boční vstup
  • Nastavitelný zádový a bederní systém 
  • Velice pohodlné nošení 
  • Množství praktických poutek 
  • Pláštěnka

-

  • Do postranných kapes na vodu se nevejde 1,5 litrová lahev
  • Pevné uchycení horního víka

 

Závěrečné shrnutí

Výrobce Osprey opravdu ví, co dělá, a vyrábí batohy na velice vysoké úrovni. Vzhledem k perfektnímu nošení batohu, kvalitě zpracování a promyšlenosti celého batohu mu dávám 95 %. Batohu bych vytknul pouze dvě drobnosti, a to úzké postranní kapsy, do kterých se nevejde 1,5 litrová láhev a pevné uchycení horního víka, což při přeplnění batohu působí nekomfortně. Nicméně alespoň to uživatele nutí se balit skromně, což má za následek nižší váhu batohu, a tudíž lepší prožitek z výletu.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Lukáš Zych

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

719  (16.69 %) 599 

Porovnat

80  (1.25 %) 79 

Porovnat

349  (17.19 %) 289 

Porovnat

510  (15.88 %) 429 

Porovnat

4 390  (35.33 %) 2 839 

Porovnat

649  (26.19 %) 479 

Porovnat

1 199  (13.34 %) od 1 039 

Porovnat