Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Bouldermatka Ocún Moonwalk FTS

Chcete si pořídit bouldermatku? Testerka Tereza pro vás otestovala model Moonwalk Fts. Jak dopadlo testování?

 

Obsah

 

Úvod

S krásnou novou bouldermatkou je skoro hřích zůstávat doma, kde ji ale nejlépe otestovat? A co takhle rovnou v okolí italských měst Trenta a Arca? Žádný problém.

 

Charakteristika


Název:

Moonwalk Fts
Výrobce: Ocún
Hmotnost: 5 kg
Sbalený rozměr:  100 x 66 x 20 cm
Rozměry: 200 x 66 x 10 cm
Tloušťka:  10 cm
Barva: zelená

 

  • FTS (foam tube suspension) ABSORPTIONBLOCK
  • hliníkové hákové přezky
  • 2x velcro pásky
  • dvoudílná, rozložitelná dvěma způsoby
  • polstrované ramenní popruhy
  • 1+1 systém umožňující spojení dvou bouldermatek při transportu

 

Konec "proleželým" plochám

Bouldermatky jsou tu hlavně proto, aby ochránily lezce před poraněním při pádu. Proto při jejím výběru nedoporučuji šetřit a je třeba dát si záležet na volbě výplně. Narazit lze na pěnové kousky, jejichž vnitřní struktura není dostatečně kvalitní a brzy se matrace stane příliš měkká na to, aby ochránila před zraněním pádem nebo ostrým kamenem. Ocún tak přišel s novým systémem „FTS“, čímž docílili stejného tlumení jak uprostřed, tak u okrajů, ohromného prodloužení životnosti, a k tomu všemu se jim tím podařilo i snížit hmotnost o 20 % (jak udává výrobce). Ani po opakovaných pádech a doskocích nejsou znát známky deformace. A to chceš!

Podrobnější informace o systému si můžete přečíst třeba ZDE

 

Jakou zvolit velikost? A tloušťku?

Před pořízením bouldermatky je třeba si také uvědomit, jak velkou dopadovou plochu zaujímá při rozložení. Co se rozměrů a tloušťky týče, je Moonwalk střední cestou mezi sourozenci Jokerem, Dominatorem a Incubatorem. Na menších boulderech vám bude logicky stačit menší matrace (např. zmiňovaná Ocún Joker FTS), která je lehčí, skladnější, lépe se nosí. S větší bouldermatkou roste její váha a pořizovací cena a ani to prodírání se mezi stromy s ní není zrovna snadný úkol. Na druhou stranu – větší tloušťka tlumí pády z vyšších výšek (Ocún Dominator FTS) nebo zaujímá větší plochu po rozložení (Ocún Incubator FTS). Moonwalk představuje kompromis uvedených parametrů.

K nám do VW Tourana se vešla, jako by do něj byla stavěná na míru, a posloužila nám tak krásně místo karimatek pro dva na přenocování (když jsme si podložili nohy) – jen těm pohodlnějším se možná bude zdát poněkud tvrdší. Zatímco mně tvrdší podesta nevadí, spolunocležník si musel vzít pod sebe karimatku navíc. Díky možnosti podélného rozložení se na Moonwalku vyspí i dvoumetrový dlouhán.

 

Jak se nosí na zádech?

Polovina úspěchu je dopravit matraci tam, kam potřebujeme. Co si budeme povídat, ne vždy je terén snadný a trmácet se do kopce s těžkým nákladem na zádech se, popravdě řečeno, nechce snad nikomu. U Moonwalku mě mile překvapil komfort nošení, jemuž dávám bez váhání 10/10. Nejedná se jen o její celkovou lehkost, ale i o dostatečně polstrované ramenní popruhy.

Díky možnému zapínání bouldermatky ze dvou stran zipy do „L“ a stahovacím popruhům z třetí strany není problém dovnitř vměstnat všechny potřebné věci, beze strachu z jejich vypadnutí, a batoh můžeš nechat doma. My jsme kupříkladu zvládli dovnitř naskládat bez problému 60m lano, lezečky, pití, svačinu, pantofle, péřovku, další vercajk a ještě jsme měli rezervu. Na pohodlí při nošení se to kupodivu nijak neprojevilo, jen už tedy nevážila oněch hezkých 5 kg.

Pokud chceš matraci třeba jen poponést, stačí ji uchopit za pogumovaná madla, jak na kratší, tak na delší straně.

 

A teď k parádním doplňkům

Nesmíme zapomenout na milé malé drobnosti. Zipy jezdí hladce, popruhy pro složení matrace jsou zakončeny hliníkovou přezkou ve tvaru háku – rozepínání a spínání jde jedna báseň. Na jedné z polovin je umístěn kobereček pro očištění lezeček, z povrchu lze vcelku snadno odstraňovat nečistoty a jako pohodlný gauč se také osvědčila.

 

Hodnocení: 100 %

+

  • nový FTS systém (životnost, váha)
  • možnost podélného rozložení 
  • vyztužené ramenní popruhy
  • kobereček pro očištění lezeček
  • systém pro přichycení druhé bouldermatky 
  • univerzálnost

-

  • nenacházím

 

Závěrečné shrnutí

Za krátkou chvíli si Ocún Moonwalk FTS stihla užít spoustu hezkých a napínavých chvil a my s ní. Považuji ji za univerzálního společníka k boulderingu, kterého lze využít i k traverzování. V případě potřeby je vhodné mít více matrací pro rozšíření dopadové plochy. Po týdenním intenzivním využívání nejsou vidět známky opotřebení. Celkově na mě udělala skvělý dojem!

 

Užitečné odkazy

Autor: Tereza Pavlíková

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

6 490  (10.03 %) 5 839 

Porovnat

2 399  (27.93 %) od 1 729 

Porovnat

2 990  (10.07 %) od 2 689 

Porovnat

3 799  (5.79 %) od 3 579 

Porovnat

3 699  (14.87 %) od 3 149 

Porovnat

Dětské lezečky La Sportiva Stickit

1 449  (17.25 %) od 1 199 

Porovnat

3 899  (16.93 %) od 3 239 

Porovnat

4 030  (1.51 %) od 3 969 

Porovnat