Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Dámská bunda Columbia Explorer's Edge™

Naše testerka Verča testovala zimní bundu od značky Columbia. Jak bunda obstála při nejrůznějších zimních aktivitách? Je opravdu voděodolná? Vše se dozvíte v dnešním testu.

 

Obsah

 

Úvod 

Pokud hledáte elegantní a funkční, lehkou a hřejivou zimní bundu, pak je Columbia Explorer's Edge™ tou pravou! Bunda umožňuje přirozený pohyb během vašich sportovních aktivit, ale dostatečně zahřeje a dopřeje pohodlí i během odpočinku – ať už si vychutnáváte výhledy do krajiny během horské túry, nebo doplňujete tekutiny na sjezdovce.

 

Charakteristika


Název:

Explorer´s EdgeTM
Výrobce: Columbia
Materiál oblečení: 100% Polyester
Počet kapes: 2
S kapucí: S kapucí

 

  • voděodolná/prodyšná úprava Omni-TECHTM s utěsněnými švy
  • dostupná bunda v pánské a dámské variantě
  • textilie vyrobená ze 100% recyklovaného polyesteru
  • lepený okraj kapuce
  • větrání v podpaží
  • nastavitelný lem se stahovací šňůrkou
  • vodoodpudivá repelentní technologie bez obsahu PFC
  • odnímatelná kapuce s možností nastavení obvodu

 

Popis produktu

Bunda Columbia Explorer's Edge™ je vyrobena z recyklovaného polyesteru a její povrch tvoří voděodolná vrstva. Bunda má dvě hlavní, poměrně velké kapsy, a jako bonus jednu náprsní, která se skvěle hodí na uschování skipasu. Vnitřní část bundy je zhotovena z reflexní podšívky, která je nejen vysoce funkční, ale zároveň bundě přidává na eleganci díky svému zlatému lesku.

 

Zipy bundy jsou potaženy polyuretanem, který zabraňuje vniknutí vody, a tím skvěle doplňuje vnější vodoodpudivý povrch. Zipy jsou plně funkční, jednoduše se s nimi manipuluje a nedochází k samovolnému rozepínání. Velká kapuce vás ochrání před větrem i deštěm, je dostatečně široká a zároveň má vysoký límec, který v případě potřeby zakryje bradu i ústa. Kapuci je možné utáhnout podél hlavy i okolo tváře.

 

Dalším prvkem, který chrání před mrazem, je prodloužený vnitřní elastický rukáv, který si můžete nasadit přes dlaně s uchycením za palec. Rukáv je velmi pohodlný, netlačí a podporuje váš tepelný komfort. Díky nastavitelným manžetám si můžete rukáv utáhnout nebo povolit, a pak si jej můžete přetáhnout přes rukavice a utěsnit.

 

Velkým plusem jsou zipy v podpaží. Ty jsou sice u sportovních bund vcelku běžné, ale u zimních kousků se s nimi nesetkávám často. Proto pro mě byly u bundy Columbia příjemným překvapením. Jistě znáte ten pocit, kdy se při sportu příliš zahřejete a potřebujete nadbytečné teplo někudy odvést, ale vítr nebo mráz vám nedovoluje si bundu zcela rozepnout. Anebo vám to nestačí, ale zároveň se vám nechce si sundat těžký batoh, abyste si bundu úplně svlékli. Přesně v takový moment využijete dodatečného odvodu tepla skrze větrání v podpaží.

 

Jako největší výhodu této bundy vidím její univerzálnost. Hodí se do mírné i větší zimy. Díky jejímu elegantnímu vzhledu s ní budete dělat parádu na horách, ale klidně si ji obléknete i na procházku po městě.

  


Jak vybrat bundu do chladného počasí

Jak si vybrat bundu na zimu nebo do sychravého podzimního počasí? Odpověď najdete v našem článku

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Průběh testování

Bundu Columbia Explorer's Edge™ jsem otestovala v mírnějších zimních podmínkách s teplotou okolo 0°C a silnějším větrem. V kombinaci s krátkým merino trikem a lehkou merino mikinou jsem si na chlad nemohla stěžovat.

Ačkoliv jsem zatím neměla to štěstí bundu vystavit pořádné sněhové vánici nebo lijáku, dala jsem voděodolné vrstvě zabrat “umělou sprchou”. Voda vůči materiálu neměla šanci a kapky se postupně kutálely dolů, aniž by vrstvou pronikly skrz. Na 100% voděodolnost bych sice plně nespoléhala během skutečného dlouhého lijáku, protože je jasné, že i sebelepší látka časem povolí, o to více, pokud se při tom hýbete, odíráte záhyby materiálu, nebo vám strukturu látky narušují popruhy batohu, v takovém případě sama raději volím nasadit přes bundu dedikovanou pláštěnku, nicméně bych se nebála toho, že s vámi tahle bunda nezvládne hrátky ve sněhu, chumelenici nebo děšťovou přeháňku.

 

Při běhu a skákání mi bunda nijak nepřekážela. Prodloužená zadní část ve spodu bundy chrání před prostydnutím zad. Rukávy jsou hezky dlouhé a netáhnou přes ramena ani přes hrudník, ať zvedám ruce jakkoliv před sebe nebo nad hlavu – tuto kvalitu chci vyzdvihnout, jelikož mívám pravidelně problémy s tím, že jsou mi rukávy u bund nebo mikin krátké.

 

Hodnocení: 98 %

+

  • skvěle padnoucí střih
  • bunda není těžká a přitom zahřeje
  • potažené zipy PU
  • krásná pudrově růžová barva
  • větrání v podpaží 

-

  • bunda se při intenzivním sportu snadněji pomačká

 

Závěrečné shrnutí

Když se krása a elegance snoubí s funkčností… Tak bych popsala svou dosavadní zkušenost s dámskou zimní bundou Columbia Explorer's Edge™. Že je bunda vhodná i na akčnější sporty jsem vyzkoušela při ledním bruslení. Pohodlí mi dopřála i na horách. A uspěla ve zkoušce odolnosti proti vodě.

Světle růžové barvy jsem se na sportovní bundě zpočátku trochu obávala, ale ve skutečnosti je pudrově růžový odstín krásný. Tlumeně tmavě vínová v podobě zipů a prodlouženého rukávu barvu jen krásně podtrhuje. Vzhled samozřejmě u sportovní bundy není to nejdůležitější. Bunda ale obstála ve všech ohledech, líbí se mi ochrana, kterou kapuce nabízí pro hlavu a obličej, ale i komfortní odvětrávání skrze rozepínatelné části v podpaží. Opravdu horko těžko na bundě hledám chyby. Už se těším, až si ji obleču na další zimní dobrodružství.

 

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Veronika Hniličková 

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

5 799  (43.8 %) 3 259 

Porovnat

Čepice s čelovkou Extol Light

285  (30.18 %) od 199 

Porovnat

549  (45.54 %) 299 

Porovnat

Pánská zimní čepice Sherpa Ralph

299  (40.13 %) 179 

Porovnat

Zimní čepice Sherpa Rebel II

399  (40.1 %) od 239 

Porovnat

Dámská čepice Sherpa Pham

699  (42.92 %) od 399 

Porovnat

Dámská čepice Sherpa Nell II

699  (45.78 %) od 379 

Porovnat

Zimní čepice Sherpa Arona

499  (42.08 %) 289 

Porovnat