Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Test: Devold Expedition Man Shirt

 

Obsah

Produkty norské značky Devold se vyznačují vysokou kvalitou a funkčností. Na jejich výrobu se používá nejkvalitnější merino vlna z Nového Zélandu. Devold je zkrátka sázka na jistotu.

 

Charakteristika

 

Název:


Expedition Man Shirt

Výrobce:

Devold

Určení: Pánské
Materiál oblečení: 100% Merino vlna / Merino vlna
Gramáž materiálu (g/m²): 235 g/m²
Funkční materiál: Merino vlna

 

  • hřeje i chladí přesně podle aktuální potřeby lidského těla
  • odvádí vlhkost od těla
  • hřeje, i když je vlhká
  • neposkytuje vhodné životní podmínky bakteriím, proto nepáchne ani po mnohonásobném propocení
  • nedráždí pokožku
  • je velmi prodyšná
  • eliminuje účinky UV záření
  • je nehořlavá
  • vhodná pro sporty v extrémních podmínkách i vícedenní túry bez možnosti praní a převlékání
  • hřeje a nezklame za žádných okolností

 

Materiál a střih

Podle výrobce je tričko určené jako základní vrstva do extrémních podmínek. Myslím, že jeho využití je o něco širší. Tričko na první pohled působí velmi kvalitně a odolně a není nikterak tenké. Ve velikosti M váží přibližně 230 gramů. Devold Expedition Man Shirt je ušité z dvojvrstvového materiálu. Vnitřní strana je 100% merino, vnější obsahuje příměs nylonu (10 %) pro zvýšení odolnosti a zajištění tvarové stálosti. Střih je přiléhavý, ale ne vypasovaný. Pohyb v něm je komfortní také díky raglánovým rukávům a plochým švům. Zadní část trička je mírně prodloužená a chrání bedra před větrem a zimou. Prodává se v třech barevných provedeních a dodává se ve stylové papírové krabičce.

 

 

Marcel Fronko

Pochází z malé vesnice pod Kriváňem ve Vysokých Tatrách. Od dětství byl vedený k turistice, horám a přírodě, ale trvalo několik let než si hory opravdu zamiloval. Jeho láska k nim ovšem roste rok od roku víc a víc, což dokazuje i výstup na 6tisícovku v Bolívii - Huayna Potosí.

Z velkého množství zemí, které navštívil, nejraději vzpomíná na Guatemalu, Kanadu, Chile, Kostariku, Peru, Vietnam, Norsko nebo Barmu.

Svou tříměsíční cestu z peruánské Limy až do města Punta Arenas na jihu Chile popisuje v knize s názvem 90 DNÍ JUŽNE.

Během svých cest využívá stopování i kempování a má rád kvalitní, lehké, funkční vybavení, na které se může vždy spolehnout.


Více najdete na webu elmundo.sk.

 

Zkušenosti z testování

Devold Expedition Man Shirt jsem otestoval ve Švýcarských Alpách při výstupu na čtyřtisícovku Lagginhorn, během turistiky pod známou horou Matterhorn a na hřebenovce v oblasti města Adelboden.

Na těle sedí triko skutečně skvěle, merino vlna nijak neškrábe a díky elasticitě mě tričko při pohybu nijak neomezovalo. Během těžkého výstupu na Lagginhorn při teplotě okolo 10 °C jsem měl jen toto tričko, a i tak jsem ho kompletně propotil. Merino však hřeje, i když je mokré. Nevýhoda je, že Devold Expedition Man schne déle než syntetický materiál. Důvodem je samotné merino a hlavně jeho tloušťka.

Pod Matterhornem jsem se připravil lépe. Teplota padá k nule a sněží. Pod Devold Expedition Man jsem si oblékl tenké syntetické tričko a při stoupaní do kopce mi, ani při tak nízké teplotě, nebyla zima. Cestou dolů jsem však už musel obléct softshellovou bundu.

Dosud jsem nikdy tak kvalitní materiál, aspoň na papíře, nevyzkoušel a zajímala mě odolnost merino vlny. Jiná, lacinější merino trička pod batohem žmolkatí. Už po prvním nošení takové tričko vypadá dost zničeně, což u nové věci dost zamrzí. Zariskoval jsem s vědomím, že Devold dopadne stejně. Celý den jsem přímo na tričku nosil 50litrový batoh a večer na něm nebyly žádné žmolky. Tričko se mírně roztáhlo, ale po vyprání se znovu vrátilo do původních rozměrů. Důležité je, že i po pěti dnech intenzivního používání vypadá stejně dobře, jako jsem ho koupil.

 


Devold of Norway AS je nezávislá společnost s dlouhou historií a tradicí. Již od roku 1853 vyrábí vysoce kvalitní vlněné oblečení. Značka je nejstarší výrobce pletených oděvů v Norsku. Hlavním cílem Ole Andrease, který před více než 155 lety založil společnost, bylo vytvořit pohodlné a vysoce kvalitní oblečení, které ochrání lidi proti okolním vlivům. Na průkopnických expedicích v polárních podmínkách vlněné prádlo Devold oblékali legendy Nansen a Amundsen.

Devold vyrábí z ovčí vlny a jeho výrobky se vyznačují padnoucími sportovními střihy a dokonalým zpracováním. 

 

Video - Pánské triko Devold Expedition Man Shirt

 

Hodnocení 100 %

+

• kvalitní zpracování a materiál
• dobře odvádí pot
• jednoduchý, ale atraktivní design
• prodloužená zadní část
• odolnost vůči tření pod batohem
• vyrábí se v EU
• široké využití, ne jen jako první vrstva
• merino odolné vůči zápachu
• přiléhavý střih a ploché švy

-

• cena
• silnější merino materiál schne déle

 

Závěrečné shrnutí

Devold Expedition Man Shirt pro mně představuje kvalitní kousek s všestranným využitím. Kromě extrémních zimních podmínek se dá využít celoročně jako druhá vrstva místo fleecové mikiny. Ocenit by ho mohli také skialpinisté v kombinaci s windstopper vestou. Při chladnějších večerech v horách zas dobře funguje s péřovou vestou. Cenovka je vysoká, a tak očekávám, že toto tričko vydrží ještě několik roků intenzivního používání.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Marcel Fronko

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

2 699  (31.49 %) 1 849 

Porovnat

1 599  (50.03 %) 799 

Porovnat

1 250  (9.68 %) 1 129 

Porovnat

Pánské funkční triko Dynafit Ride L/S M

2 600  (21.96 %) 2 029 

Porovnat

2 549  (9.81 %) 2 299 

Porovnat

999  (6.01 %) 939 

Porovnat

Pánské funkční triko Under Armour HG Armour Comp LS

999  (6.01 %) 939 

Porovnat

Pánské funkční triko Brynje of Norway Super Thermo Shirt

1 425  (6.04 %) 1 339 

Porovnat