Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Fenix HM51R Ruby V2.0

Čelovky jsou důležitou součástí výbavy při téměř všech outdoorových aktivitách. V této recenzi se podíváme na klíčové vlastnosti jedné z velmi oblíbených značek čelovek a naše testerka zhodnotí, zda stojí za investici.

 

Obsah

 

Úvod

Každý určitě zažil situaci, kdy se neplánovaně vracel z výletu, z kola, běhání nebo jiné sportovní aktivity po tmě. Právě pro tyto nečekané situace je důležité mít u sebe čelovku.

Sháníte spolehlivou čelovku, která vás bude doprovázet nejen při vašich cestách do přírody a vejde se vám do kapsy v bundě a navíc je lehká? Pak je dnešní recenze právě pro vás!

Na trhu existuje mnoho značek čelovek. V dnešní recenzi se podíváme na čelovku od značky Fenix. Značka Fenix je jedna z nejznámějších a nejlepších čelovek na trhu. Tyto čelovky využívají nejen nadšení sportovci, rybáři, myslivci, speologové, ale například i armáda a složky záchranného systému (například i horská služba). V dnešní recenzi se vám pokusím komplexně představit čelovku Fenix HM51R Ruby V2.0, která je navržena na základě dlouholetých zkušeností náročných zákazníků. Tento model je dostupný pouze pro český a slovenský trh. Ve světě je dostupný model Fenix HM50R, ze kterého se při vývoji čelovky HM51 Ruby V2.0 vycházelo.

 

Charakteristika


Název:

HM51R Ruby V2.0
Výrobce: Fenix
Uživatel: Pokročilý
Počet baterií: 1
Doba svícení: 120 hod
Světelný výkon: 700 lm
Dosvit: 120 m
Maximální doba svícení: 100-200 hod
Červené světlo: Ano

 

  • výkonná LED Cree XP-G3 s neutrálním odstínem světla (4500 K)
  • devět režimů - pět bílých a čtyři červené
  • plynulý světelný kužel s dosvitem až 120 metrů
  • ochrana proti opačnému vložení baterií
  • k napájení používá jeden Li-ion akumulátor Fenix RCR123A 700 mAh
  • popruh s reflexními prvky

 

Na jaké aktivity se hodí?

Čelovka je ze mě ideální na běh nebo třeba na turistiku. Do náročných podmínek, kde se pohybujete rychle, jako je třeba sjezd na skialpech nebo jízda na kole bych osobně raději volila čelovku HM61R Amber, která svítí více. „Fenixku“ mám při všech sportovních aktivitách vždy v batohu. 

 

Stručná charakteristika čelovky

Čelovka je malá a lehká. Je celá vyrobena ze slitiny leteckého hliníku. Váží 80 gramů. Maximální světelný tok je 700 lumenů a dosvit 120 metrů. Čelovka svítí také světlem červeným a má 9 světelných režimů. Samozřejmě je tato čelovka prachuvzdorná a voděodolná a navíc s magnetickou koncovkou. Mezi její další výhody patří určitě také nabíjecí akumulátor s možností výměny. 

 

Nabíjení čelovky a stav baterie

V čelovce je jeden nabíjecí akumulátor typu RCR123A, popřípadě je možné použít jednorázovou baterii CR123A.

Čelovka má nabíjecí konektor přímo v těle svítilny pod gumovou krytkou. V dnešní době je snaha vše nabíjet kabelem USB C a i značka Fenix jde s dobou, takže nabíjecí kabel je součást balení. Z mého pohledu velmi oceňuji indikační diodu, která nás informuje o stavu baterie. Na čelovce je pouze jeden gumový spínač, kterým čelovku zapínáme/vypínáme, měníme světelné režimy a zjišťujeme stav baterie. Když spínač krátce zmáčkneme, rozsvítí se nám buď zelené, nebo červené světélko. Zelené značí, že má baterie minimálně 85 % kapacity. Zelené blikání znamená 50 – 85 % kapacity baterie. Červené světélko značí 25 - 50 % kapacity a červené blikání méně než 25 % baterie. Za mě je tahle funkce super, nemusím se stresovat před výletem, zda mám čelovku nabitou. V případě delších výletů mám s sebou powerbanku a nabíjím čelovku podle potřeby. Případně máte také možnost akumulátor jednoduše vyměnit za akumulátor nabitý nebo za jednorázovou baterii. Ty je ovšem nutné přikoupit samostatně.

 

Režimy svícení

Čelovka má celkem 9 světelných režimů. Čelovka HM51R V2.0 svítí neutrální bílou (4500 – 5500K), která je pro naše oči nejpřirozenější. Kromě bílého světla čelovka disponuje světlem červeným. Bílých režimů je celkem 5 a červené režimy jsou 4. Po vypnutí se čelovka automaticky zapne v posledním používaném režimu (platí pro bílé i červené světlo).

Bílé režimy

  • 700 lumenů - výdrž 0,5 hodiny
  • 400 lumenů - výdrž 1,5 hodiny
  • 150 lumenů - výdrž 2,5 hodiny
  • 50 lumenů - výdrž 8 hodin
  • 3 lumeny - výdrž 120 hodin

 

Červené režimy

  • 5 lumenů - výdrž 36 hodin
  • 1 lumen - výdrž 100 hodin
  • SOS 5 lumenů - výdrž 72 hodin
  • červené blikání 5 lumenů - výdrž 72 hodin

 

Na běžný pohyb v přírodě nám stačí 50 - 150 lumenů. Minimálně 700 lumenů mají ty nejlepší čelovky na trhu. Pro orientaci v lese, hledání značek a vhodného místa na přenocování je dobrých 700 nebo 400 lumenů. 3 lumeny jsou ideální na čtení mapy či plánování výletu ve stanu . Červené světlo se vám bude hodit, když jdete běhat ve větším počtu osob a nechcete nikoho oslepit světlem bílým. Dále červené světlo oceníte například v mlze. Osobně používám červené světlo při nocování v přírodě, kde nechci být tolik vidět. Červené světlo je méně nápadné, než to bílé a hlavně nenaruší adapraci očí na tmu. 

Sama nosím kontaktní čočky, proto při běhu používám převážně 400 lumenů (v neznámém terénu) nebo 150 lumenů (zpevněné cesty, cyklostezky). Na neznámých běžeckých sbězích přepínám na maximální výkon 700 lumenů, u kterého si však musíte dát pozor, protože je akumulátor relativně maličký a výdrží svítit jen cca půl hodiny. Maximální výkon využívám opravdu jen v krajních situacích. Na běžnou turistiku si vystačím s režimem 3 – 50 – 150 lumenů.

 

Regulace výkonu 

Čelovka disponuje konstantní regulací výkonu, což znamená, že s postupným vybíjením akumulátoru svítí čelovka stále stejnou intenzitou, ale za cenu rychlejšího vybíjení. Když už akumulátor danou intenzitu neutáhne, intenzita se skokově sníží. Dva nejvyšší režimy nedisponují konstantní regulací výkonu z důvodu vyššího zahřívání. Intenzita svícení se zvyšující teplotou plynule snižuje. Nehrozí tedy, že se čelovka přehřeje.

 

Další vychytávky

Na čelovce nechybí spona, díky které ji můžete připnout například za pásek na batohu nebo použít jako ruční svítilnu. Co se mi na tomhle modelu obzvlášť líbí je to, že má magnetickou koncovku. Magnet můžete použít v domácnosti nebo ji můžete při poruše auta jednoduše přicvaknout na otevřenou kapotu. Dále má čelovka popruh s reflexními prvky, který krásně sedí na hlavě a nesjíždí. Poslední vychytávkou je uzamčení čelovky proti nechtěnému zapnutí v batohu.

 

Jak a kde probíhalo testování?

Testování čelovky HM51R Ruby V2.0 probíhalo převážně v Jeseníkách a na Slovensku. Čelovku jsem vzala na přechod, kde jsme spali na horské chatě. Díky magnetu jsem čelovku mohla připnout na schody od postele a uvolnila jsem si tak obě ruce na rozdělávání ohně. Čelovka je maličká, což je ideální na večerní běhy po zpevněných cestách nebo na turistiku. Čelovku jsem testovala za každého počasí.

 

Hodnocení: 100 %

+

  • nízká váha
  • magnetická koncovka
  • USB - C konektor
  • spona na připnutí
  • červené světlo

-

  • žádné jsem nenašla

 

Závěrečné shrnutí

S čelovkou jsem naprosto spokojená. Nemám nic, co bych ji vytkla. Je opravdu skvělá na běh i turistiku. Ač je maličká, tak na hlavě sedí jako přibitá a vůbec o ni nevíte. Má velmi jednoduché ovládání, vše obsloužíte jedním knoflíkem. Je lehoučká, ale přesto bytelná. S čelovkou HM51R Ruby V2.0 jsem byla naprosto spokojená a určitě ji doporučuji!

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Gabriela Weissová

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

2 119  (27.84 %) od 1 529 

Porovnat

420  (16.9 %) 349 

Porovnat

1 599  (32.52 %) od 1 079 

Porovnat

1 830  (32.3 %) 1 239 

Porovnat

179  (11.17 %) 159 

Porovnat

240  (12.92 %) 209 

Porovnat

1 330  (38.42 %) od 819 

Porovnat

2 850  (33.72 %) 1 889 

Porovnat