Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Karimatka Yate Nomad

Pokud hledáte praktickou karimatku s nízkou váhou, malým balením a rychlým nafouknutím i vyfouknutím, jste tady správně! Podívejte se, jak v testu dopadla karimatka Nomad Yate.

       

  Obsah

Nafukovací karimatka Yate Nomad s vnitřní izolací a většími rozměry pro komfortní spánek za každé situace. Díky nízké hmotnosti a malému balení je vhodná do kempu i do hor. Součástí balení je nafukovací vak, obal a sada na opravu.

 

Recenzi zpracoval testerský tým časopisu Svět outdooru, který od roku 1997 strávil 14 000 hodin prověřováním přes 1000 výrobků na stovkách výprav do celého světa. Každé recenzi se věnuje několik lidí, včetně horských vůdců a špičkových sportovců, a její výsledek si nelze koupit. Další recenze najdete na www.SvetOutdooru.cz/vybaveni.

 

Profil testera

Petr Blahuš

Skaut, tramp, novinář, publicista a fotograf se toulá světem od počátku 80. let. Patří mezi největší české znalce Karpat, kam jezdí prakticky nepřetržitě od roku 1984. Jako válečný zpravodaj navštívil třikrát Afghánistán, kde se mimo jiné dostal jako vůbec první válečný reportér na noční bojovou patrolu s příslušníky amerických speciálních jednotek...

 

 

Charakteristika

 

Název:

 

Nomad

Výrobce:

Yate

Typ karimatky:

Turistická

Hmotnost:
590 g
Rozměry:
193 x 58 x 9 cm
Sbalený rozměr:
10 x 30 cm
Materiál - svršek: Nylon 20D
Překládání na polovinu: Ano
Tepelný odpor: 2,1

Opravná sada:

Ano

 

  • nafukovací matrace
  • komfortní rozměry 
  • příčné komory s vnitřní izolací
  • nízká hmotnost
  • ventil Flat pro rychlejší nafukování pomoví vaku
  • součástí balení nafukovací vak, obal a sada na opravu

 

Představení karimatky

Karimatka Nomad značky Yate je novinkou na českém trhu. Je vhodná pro všechny, kteří chtějí mít jistotu 100% izolace. Mezi přednosti jistě patří tloušťka 9 cm a nízká váha. Karimatka navíc poskytuje vysoký komfort a pohodlí.

 

Konstrukce karimatky

Konstrukce karimatky Nomad vytváří pod tělem efekt podobný lamelové posteli. To ocení především ti, kteří vyhledávají pohodlí a vysoký komfort i při spaní v přírodě.

 

Tloušťka a povrch

Karimatka byla testována pod bodem mrazu, a navíc při spaní v hlubokém a vlhkém říčním kaňonu Hadovky těsně vedle řeky. Tloušťka Yate Nomad je dostačující pro spolehlivou izolaci od chladné země. Díky tloušťce 9 cm jsou také dobře vyrovnány nerovnosti.

Povrch karimatky je subjektivně náchylnější k propíchnutí, ale na horách se žádný problém nevyskytl. Povrch je částečně zdrsněn a nesmekavá úprava zabraňuje sklouzávání, které hrozí i na malém svahu.

obr.: Porovnání tloušťky Yate Nomad (vlevo) a klasické samonafukovací karimatky (vpravo)

 

Tvar

Obdélníkový tvar je jednoznačně pozitivem karimatky. Díky tvaru nehrozí, že se ráno probudíte mimo karimatku na vlhku a v nečistotách. Tento tvar zvyšuje hmotnost, která je vyšší než u karimatek, které jsou v oblasti nohou zúženy. Yate Nomad je ale vyrobena z ultra lehkého materiálu, díky kterému je rozdíl v hmotnosti nepatrný.

 

Snadné nafukování

Karimatka Yate Nomad lze nafouknout klasicky vdechy nebo pomocí vaku, který se nasadí na ventil a rolováním obalu se docílí nafukování. Vak je součástí karimatky a není třeba jej zvlášť dokupovat.

 

Nafukování plícemi nebo vakem?

Karimatka Yate Nomad lze nafukovat plícemi nebo pomocí obalu na karimatku. Průměrný muž dokáže Yate Nomad nafouknout přibližně na 25 nádechů ženy nebo děti pak na 35 – 40 nádechů.

Pokud se ale rozhodnete pro nafouknutí karimatky pomocí obalu, plného nafouknutí docílíte už od 3 cyklů. Takové úspory dechu a času omezují vnikající množství vlhkého vzduchu z plic do karimatky. Vlhký vzduch na nízkých teplotách výrazně snižuje termoregulační vlastnosti a navíc s sebou může zanést plísně, které mohou poškodit těsnost karimatky.

 

Ventil typu Flat

Při klasickém nafukování karimatky pomáhá klapka Reverse ve ventilu Flat a to tím, že při přerušení foukání nedochází k úniku vzduchu. Nemusíte tedy tisknou okolí ventilu, když se potřebujete nadechnout. Ventil Flat tedy umožňuje snadné nafouknutí i vyfouknutí.

 

Vypouštění a balení karimatky

Vypouštění karimatky Nomad je velice jednoduché – stačí pouze prstem zatlačit na klapku a během několika vteřin je matrace vyfouknutá, prázdná a připravena k balení.

Balení je rovněž naprosto snadné a není třeba vyvíjet žádnou sílu k tomu, aby se karimatka vešla do obalu.

obr.: Karimatka Yate Nomad se dodává s víceúčelovým nepromokavým obalem

 

Hodnocení: 90 %

+

  • nízká hmotnost
  • skladnost
  • vnitřní izolace
  • snadné nafouknutí
  • rychlé vyfouknutí
  • nepromokavý obal
  • vysoký komfort
  • obdélníkový tvar

 

-

  • vyšší cena
  • povrch subjektivně náchylnější k propíchnutí

 

Závěrečné shrnutí

Karimatku Nomad značky Yate hodnotím velmi pozitivně. Velkou výhodou je nízká váha a skladnost. Při chladnějších dnech je velmi důležitá spolehlivá izolace. Další předností je pak rychlé a snadné nafouknutí i vyfouknutí. Vysoký komfort ocení outdooroví nadšenci a taky všichni ti, co si myslí, že se venku nemohou vyspat pohodlně. Na pohodlném spaní se podílí i obdélníkový tvar. Během testováním jsem se nesetkal s žádnými negativy, naopak karimatka fungovala skvěle. Jediné co mohu vytknout je vyšší cena oproti konvenčním karimatkám. Na druhou stranu cena zde odpovídá funkčnosti a kvalitě. Posledním negativem je povrch karimatky, který je subjektivně náchylnější k propíchnutí, ale je pravda, že se nám na horách žádný problém nevyskytl.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Petr Blahuš

Zdroje: svetoutdooru.cz

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

Nafukovací karimatka Yate Nomad

2 200  (5.05 %) 2 089 

Porovnat

Nafukovací karimatka Zulu Moonlight Comfort

2 499  (40.02 %) 1 499 

Porovnat

Nafukovací karimatka Zulu Carlos

1 299  (35.41 %) 839 

Porovnat

Nafukovací karimatka Vango Aotrom Short

1 790  (10.11 %) 1 609 

Porovnat

Nafukovací karimatka Robens PrimaCore 60

4 300  (44.67 %) 2 379 

Porovnat

Nafukovací karimatka Husky Funny 10 2023

1 390  (29.42 %) od 981 

Porovnat

Nafukovací karimatka Easy Camp Hexa Mat

1 000  (40.1 %) od 599 

Porovnat

Nafukovací karimatka Husky Fatty 10 2022

1 990  (20 %) 1 592 

Porovnat