Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Lezečky La Sportiva Tarantula

Testerka Tereza vyzkoušela lezečky od značky La Sportiva. Pro koho se hodí? Jak se v nich leze? A jaké vychytávky bota má?

 

Obsah

 

Úvod 

Prokousáváte se množstvím značek, druhů a typů lezeckých bot? Ještě nejste v lezectví tolika znalí a nevíte po kterých sáhnout? Lezečky jsou nezbytnou součástí každého lezce bez ohledu na to, zda leze na uvnitř umělé stěně, či venku po skalách. Ohromná škála značek a typů může být matoucí, zvláště pokud začínáte. Model Tarantula od prověřené značky La Sportiva možná bude právě ten, společně se kterým byste mohli začít své první krůčky.

 

 

Charakteristika


Značka:

La Sportiva
Hmotnost: 490 g 
Zapínání: Suchý zip
Mezipodešev: Laspoflex
Podešev: FriXion
Svršek: Kůže

 

  • vhodná pro začátečníky
  • funguje i když není vybraná úplně těsně
  • podrážka FriXion zaručí perfektní přilnavost
  • mezipodešev: LaSpoFlex 1,8 mm
  • skvělá na skály i na umělé stěny

 

Pohodlí na prvním místě

Lezečky by měly být těsnější, než vaše klasické tenisky – je žádoucí eliminovat volný prostor v botách a pohyb chodidla v nich. Čím zkušenější lezec je, tím menší velikost si vybírá - což ale neznamená, že jako svůj první model si musíte hned kupovat velmi těsné a agresivní boty.

Když pro sebe hledáte svůj první pár lezeček, na prvním místě byste ideálně měli sahat po takových, které jsou pro začátečníky přímo určeny, ale upřímně bych v této situaci osobně volila hlavně ty, které mi opravdu budou sedět a budu se v nich cítit komfortně. Poslední, co chcete je, aby vás po prvním pokusech odrazovaly křeče z příliš těsných a asymetrických bot. Časem najdete značku, která vám vyhovuje.

V La Sportiva Tarantula jste schopní pohodlně strávit na stěně 1,5 či 2 hodiny bez toho, aniž byste si je museli sundávat. A to se také nedá říct o každé botě. Pomáhá tomu nízká asymetrie a vyztužená podrážka, díky níž vydržíte námahu delší dobu, i když na ni nejste zvyklí.

 

Už výrobce udává svůj model Tarantula jako botu pro začátečníky, ale je více agresivnější, než jiné typy pro začínající lezce. Mají tuhou mezipodešev a plochý profil, což vám dodá oporu a pomáhá s rozvojem svalů chodidel a šlach.

Neměla jsem problém s tím, že by mi ani na uklouzaných stupech nedržely. Guma je přilnavá a zároveň je stále odolná.

 

  


Jak vybrat čelovku?

Nevíte, jak vybrat tu správnou čelovku? Potřebujete se zorientovat v lumenech, dosvitu a dalších parametrech čelovek? Poradíme jak na to. 

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Systém zapínání 

Tarantula zvolila typ zapínání na suchý zip, nemusíte se tak zdržovat zavazováním tkaniček a rychle tak vklouznout dovnitř a vyrazit zdolávat nové cesty. Zavírání mají křížové pro větší pohodlí, aby veškerá tenze nebyla na jedné straně boty, a snadno se přizpůsobí tvaru chodidla.

 

Nazouvací poutka pro snadnější nasazování 

Smyčky na patách máme rovnou dvě! Skvěle a rychle se díky nim lze dostat dovnitř - i když díky tomu, že Tarantula jsou sice přiléhavé, ale pohodlné, lze si je obout pohodlně i bez využití poutek. Co by mohlo překážet jsou poutka našitá zevnitř. Po dlouhodobějším nošení v kuse jsem začínala cítit jejich tření o achilovku. Nic, co by mi znepříjemnilo, nebo znesnadnilo pohyb – jen malý detail k perfektním pohodlným lezečkám pro začínající lezce.

 

Jakou vybrat velikost?

U výběru velikosti buďte obezřetní. Samozřejmě v ideálním případě si boty běžte vyzkoušet na kamennou prodejnu, kde vám pomůže odborník. Povětšinou si lezci vybírají menší velikost, než skutečně mají, zvláště ti pokročilejší. Velikost u tohoto modelu odpovídala mojí obvyklé velikosti bot – nosím obvykle 40/40,5, Tarantula mi padly přesně ve vel. 40.

Tento model se vyrábí v pánské i dámské verzi – rozdíl je v mírně užším střihu designu. Mé Tarantula si chválily nejen dámy, ale dokonce i menší pánské nožky.

 

Testování 

Tarantula nebyly pro mě první lezečky od La Sportivy a opět mě nezklamaly. Vyzkoušela jsem je převážně na umělých stěnách, s příchodem jara se provětraly i venku na skále. Při jejich použití jsem neměla potřebu si je po každé cestě zouvat, i když mám širší chodidla díky barefootovým botám. Zkrátka mi byly pohodlné. Posloužily mi několikrát jako parádní záložní lezečky pro přátele – a dle zkušenosti padnou nejen dámám, ale i pánům (jen nesmí mít sloní nohy, že).

 

Hodnocení: 95 %

+

  • Pohodlnost
  • Nízká asymetrie a tvrdost pro větší podporu, zvlášť pro začínající lezce
  • Univerzálnost

-

  • Nazouvací poutka všitá uvnitř boty mohou být po delší době někomu nepříjemné. 

 

Závěrečné shrnutí

S jakoukoli lezečkou od značky La Sportiva neuděláte krok vedle, vždyť si je nemůže vynachválit i sám Adam Ondra, který v nich zdolával ty největší světové výzvy. Doporučila bych je začátečníkům pro jejich pohodlí a kvalitu zároveň. V koutě nezůstanou ani u zkušenějších lezců. Osobně jsem je začala využívat při vícedélkách, kdy v botě potřebuji trávit delší čas, nebo příležitostně na lehčí cesty, a nebo když se mi čistě nechce se stále přezouvat.

 

 

Autor: Tereza Pavlíková

Zdroje: archiv autora

TEST: Boty Dynafit Alpine W

Testovna

Testerka Gabča dostala na testování běžecké boty od její oblíbené značky Dynafit. Vytáhla je i na Sicílii. Jak testování dopadlo?

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

Vybíráme pro vás

Horolezecký úvazek Petzl Corax LT

1 620  (14.88 %) od 1 379 

Porovnat

2 290  (21.44 %) od 1 799 

Porovnat

Horolezecký úvazek Ocún Twist

1 490  (10.13 %) 1 339 

Porovnat

1 350  (14.15 %) 1 159 

Porovnat

2 599  (20.78 %) od 2 059 

Porovnat

Horolezecký úvazek Singing Rock Dome

2 100  (14.33 %) 1 799 

Porovnat

2 899  (10 %) 2 609 

Porovnat

2 399  (10 %) 2 159 

Porovnat