Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Test: Mizuno Wave Daichi 6

V dnešní recenzi se zaměříme na všestrannou trailovou obuv Mizuno Wave Daichi 6 pro rekreační i profesionální běžce, kteří se nebojí poprat s každým terénem.


Obsah

Japonská značka Mizuno působí na trhu od roku 1906, kdy ji v Osace založili bratři Rihachi a Kenjiro Mizuno. Zpočátku se orientovali na baseball, poté golf a poslední roky je tato oblíbená značka spjatá s během. Mizuno produkuje běžecké boty pro jakýkoliv povrch. Model Wave Rider se stal běžeckou botou roku 2020 podle respektovaného webu RunnersWorld. Já jsem si však posvítil na běžecké boty Mizuno Wave Daichi 6 určené primárně na běh v přírodě. Otestoval jsem je ale i na asfaltu a běžeckém tartanovém okruhu.

 

Charakteristika

 

Název:


Wave Daichi 6

Výrobce:

Mizuno

Určení: Pánské
Hmotnost (pár): 600 g
Mezipodešev: EVA pěna
Podešev: Michelin®
Svršek: AirMesh
Drop: 8 mm
Druh terénu: Trailové

 

  • přizpůsobivost každému typu povrchu
  • vysoká míra stability
  • zpevnění přední části pro odolnost na ostrém povrchu
  • nastavitelný systém utažení
  • bezkonkurenční trakce Michelin podešve

 

Technologie Wave, Michelin, AP+ a Airmesh

To, čím se Mizuno odlišuje od ostatních běžeckých bot, je technologie Wave Plate. Jde o zvlněnou desku, která prochází mezipodešví a je dobře viditelná při pohledu z boku. Tato zvlněná deska se stará o rozložení energie na celou délku boty při dopadu, čímž efektivně tlumí nárazy při běhu. Přidaná technologie AP+ zvyšuje životnost mezipodešve a poskytuje výborné odpružení.

Mizuno se spojilo s firmou Michelin a společně vytvořili novou podrážku pro běžecké trailové boty. Díky ní lépe přilnou k terénu a jsou při běhaní pohodlnější. Michelin podrážka s hlubokým vzorem zajišťuje vynikající trakci na rozmanitém povrchu a její design zamezuje ulpívání nečistot.

Technologie Airmesh nastavuje vysoký standard prodyšnosti a zároveň pohodlí. Větrací síťky na vrchní časti obuvi tak zajistí čerstvý přísun vzduchu pro vaše nohy.

 

 

Marcel Fronko

Pochází z malé vesnice pod Kriváňem ve Vysokých Tatrách. Od dětství byl vedený k turistice, horám a přírodě, ale trvalo několik let než si hory opravdu zamiloval. Jeho láska k nim ovšem roste rok od roku víc a víc, což dokazuje i výstup na 6tisícovku v Bolívii - Huayna Potosí.

Z velkého množství zemí, které navštívil, nejraději vzpomíná na Guatemalu, Kanadu, Chile, Kostariku, Peru, Vietnam, Norsko nebo Barmu.

Svou tříměsíční cestu z peruánské Limy až do města Punta Arenas na jihu Chile popisuje v knize s názvem 90 DNÍ JUŽNE.

Během svých cest využívá stopování i kempování a má rád kvalitní, lehké, funkční vybavení, na které se může vždy spolehnout.


Více najdete na webu elmundo.sk.

 

Vzhled

Mizuno Wave Daichi 6 jsou atraktivní model ve třech zajímavých barevných provedeních. Na výběr máte černé se žlutou podrážkou, černošedé nebo modrožluté. Velmi se mi líbí právě tato kombinace světlomodrého svršku s jasně žlutou podrážkou, ale kvůli údržbě jsem si vybral tmavé barvy.

 


Mizuno je japonská značka zabývající se výrobou sportovního vybavení s více než stoletou tradicí. Firmu založili v roce 1906 bratři Rihachi a Kenjiro Mizuno, když založili v japonské Osace první Mizuno Store. Ze začátku se firma zabývala převážně výrobou a dovozem vybavení na baseball. Postupem času se nabídka neustále rozšiřovala a velké oblibě se těšila výroba golfových holí. Největší slávu a uznání si firma vydobyla svými běžeckými botami s unikátní technologií Mizuno Wave

 

Výběr velikosti

Co se týče velikostí, buďte opatrní při nákupu na e-shopu bez předchozího vyzkoušení. Všeobecně kupovat běžecké boty na internetu je hloupost. Je potřeba boty pořádně vyzkoušet, případně se v nich proběhnout. Při nákupu na 4camping.cz to ale není žádný problém, boty si objednáte na výdejnu, kde si je můžete v klidu vyzkoušet. Bota by měla být o půl čísla větší, aby během samotného běhu netlačila. Například u běžeckých bot Adidas Ultraboost mi sedí velikost 43 1/3, ale u Mizuno Wave Daichi 6 mi sedla 42,5. Každá firma má trošku odlišné číslování. Japonci jsou menšího vzrůstu, a tak jsou možná velikosti orientované pro jejich potřeby.

 

Stabilita

Vzhledově jsou Mizuno Wave Daichi 6 povedené. Na noze vypadají robustnější, nepůsobí tak stylově jako boty určené na asfalt. Jenže běhání po asfaltu a na trailovém povrchu je něco úplně jiného. Daichi jsou okolo paty zpevněné, což ocenil můj pravý kotník, který je po letech hraní fotbalu v takovém stavu, že se i při sebemenším pohybu zvrtne. Daichi bota nohu kvalitně podržela a doběhl jsem bez zranění. Stabilita fungovala i při prudkých pohybech do stran či dopadech na nestabilní terén, například skály a větve. Bota je zpevněná také vpředu, jemné zakopnutí tak nebudete ani cítit. Zavazování tkaniček je rychlé a jednoduché. Poslední dvě dírky jsou zdvojené, takže můžete botu lépe stáhnout.

 

Podešev

Podrážka Michelin drží velmi dobře i na mokrém povrchu. Dokonce na túře obstála lépe než VIBRAM na turistických botách. Vzorek je velmi výrazný, nemusíte se bát pustit nohy při běhu v lese z kopce. Výhodou je, že se na podrážce nezachytává špína, což oceníte v bahnitém terénu. Osmi milimetrový drop na patě je trošku nižší než na Ultraboost, to jsem ocenil při běhu z kopce.

 

Hmotnost

Navzdory tomu, že se jedná o robustnější trailovou běžeckou obuv, váha páru je 600 gramů. To je víc než dobrý výsledek, docílený mnoha technologiemi a lehkým materiálem.

 

Video - Boty Mizuno Wave Daichi 6

 

 

Hodnocení 98 %

+

• lehká obuv plná technologií
• rychlost a stabilita běhu
• zpevnění boty vpředu a na patě
• výborné pružení na jakémkoliv povrchu
• podrážka MICHELIN s výbornou trakcí a stabilitou
• všestranné využití (i na lehkou turistiku)
• větrací síťky na svršku

-

• nestandardní značení velikosti (určitě před koupí vyzkoušet)
• za pomalý běh se nemůžete vymlouvat na boty

 

Závěrečné shrnutí

Mizuno Wave Daichi 6 doporučuji všem, kteří běh v terénu myslí vážně. Podle mě se jedná o profesionální boty určené nejenom na každodenní výběh, ale také na trailové závody, kde potřebujeme jak stabilitu, tak i rychlost. Díky vynikajícímu odpružení je možné Daichi využit také na asfaltu, akorát bych se obával o podrážku Michelin, která by se mohla rychle opotřebovat.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Marcel Fronko

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

3 390  (42.8 %) od 1 939 

Porovnat

Pánské běžecké boty Salomon Supercross 4

3 390  (25.1 %) od 2 539 

Porovnat

Pánské běžecké boty Dynafit Alpine

4 000  (43.03 %) od 2 279 

Porovnat

2 499  (43.62 %) od 1 409 

Porovnat

Pánské běžecké boty Salomon Spectur M

3 390  (25.1 %) 2 539 

Porovnat

Pánské běžecké boty Dynafit Ultra 50 Gtx

4 600  (33.72 %) od 3 049 

Porovnat

4 690  (37.12 %) od 2 949 

Porovnat

Pánské běžecké boty Salomon Wander Gore-Tex

2 890  (31.52 %) od 1 979 

Porovnat