Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Nafukovací karimatka Warg Gustav Warmthal

Nafukovací karimatka Warg Gustav Warmthal má nízkou váhou a kompaktními rozměry. Díky izolaci z mikrovlákna Warmthal vás ochrání od chladu při nízkých teplotách. Jak těžké bylo testování a jak dopadla tato karimatka v redakčním testu Světa outdooru?

 

Obsah

Nafukovací karimatka Warg Gustav Warmthal patří se svými 540 g mezi nejlehčí nafukovací karimatky na trhu. Dutinová konstrukce poskytuje vysokou stabilitu a pocit rovného povrchu pro lepší komfort. Spací pytel vyplní jednotlivé dutiny karimatky čímž dojde ke zvýšení tepelného komfortu. Zároveň karimatku velmi rychle nafouknete i sbalíte.

 

Recenzi zpracoval testerský tým časopisu Svět outdooru, který od roku 1997 strávil 14 000 hodin prověřováním přes 1000 výrobků na stovkách výprav do celého světa. Každé recenzi se věnuje několik lidí, včetně horských vůdců a špičkových sportovců, a její výsledek si nelze koupit. Další recenze najdete na www.SvetOutdooru.cz/vybaveni.

 

Profil testera

Vojtěch Dvořák

Vojta je nadšeným horolezcem a lyžařem. Přestěhoval se z kraje vinic a meruněk do Krkonoš, kde to má kousek na hřebeny, na oblíbený Prachov nebo do Adršpachu. Spoluautor metodických materiálů Singing Rock a Hudy, autor nekonečného komiksu Wattovo okénko a lezecké metodiky v časopisu Montana. Rád přemýšlí o vybavení a stále by něco vylepšoval.

 

 

Charakteristika


Název:


Gustav Warmthal

Výrobce:

Warg

Produktová řada:

Gustav

Typ karimatky:

turistická / ultralehká

Určení:

Pánské / Dámské

Hmotnost: 540 g
Materiál karimatky: Nylon Ripstop / 20D Nylon / TPU laminace
Tepelný odpor: 2,6
Sbalený rozměr: 9 x 32 cm
Délka: 188 cm
Šířka: 55 cm
Tloušťka: 5 cm
Půlitelná: Ano

 

  • jedna z nejlehčích nafukovací karimatek
  • dutinová konstrukce pro vysokou stabilitu a pocit rovného povrchu
  • hmotnost pouze 540 g
  • spací pytel vyplní dutiny karimatky, dojde tak ke zvýšení tepelného komfortu
  • komfortní tloušťka karimatky 5 cm
  • výborný poměr ceny/výkonu
  • transportní obal součástí balení
  • z vnitřní strany komor izolace z mikrovlákna Warmthal (60 g/m2)
  • ripstop úprava z obou stran
  • orientační tepelný odpor R-value: 2,6

Izolace

Polštářková (též buřtíková) konstrukce poskytuje pohodlí a pocit rovného povrchu i při spaní na boku. Ještě lepší izolace? Spací pytel vyplňuje jednotlivé dutiny karimatky, čímž dochází ke zvýšení tepelného komfortu. A navíc uvnitř komor je po celé délce karimatky (včetně spojů mezi komorami) extra nalepená izolace z mikrovlákna Warmthal, jež výrazně zvyšuje tepelný komfort karimatky Warg Gustav Warmthal. Takže určitě lepší než podobné typy nafukovacích karimatek bez přidané izolace. Ta přidává extra možnosti na spaní na jaře nebo na podzim při teplotách okolo nuly. Tato izolace zabraňuje totiž přenosu studeného vzduchu uvnitř karimatky, a navíc i v případě vyfouknutí karimatky ležíte alespoň na nějakém izolačním materiálu. Některé firmy dokonce uvádí i tepelný odpor vyfouknuté (poškozené) karimatky.

 

Materiál

Materiál karimatky karimatka Warg Gustav Warmthal je velmi kvalitní. Vnější Ripstop materiál z obou stran karimatky zajišťuje větší odolnost. Výhodou materiálu je také jeho rychlé schnutí. 

 

 


Jak vybrat karimatku? Základní přehled.

Fandíte přírodě a rádi v ní spíte? A máte na čem? Velký rádce pro výběr vhodné karimatky je zde!

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Ventil

Karimatka Warg Gustav Warmthal je opatřena plochým ventilem, který se jednoduše nafukuje i vyfukuje. Aby při nafukování neunikal vzduch, ventil je uvnitř opatřen zpětným ventilem/klapkou. Ten při vyfukování stačí zatlačit prstem dovnitř. Po nafouknutí se ventil zajišťuje víčkem, které je součástí ventilu. Pro dostatečné nafouknutí je třeba cca pouhých 10–15 vdechů. Což je v pohodě, aniž byste ztratili i ve vyšší nadmořské výšce vědomí. Vyfouknutí a sbalení je jednoduché. Uvnitř ventilu je i zpětná klapka, která zabraňuje úniku vzduchu. 

 

Průběh testování

Během testování při spaní v autě, pod stanem, pod plachtou nedošlo k žádné újmě na karimatce ani na zdraví. Doporučuji si najít vždy rovné místo tak, abyste z karimatky nesjížděli. A taky se hodí odstranit všechny ostré předměty. Karimatka Warg Gustav Warmthal je nenasákavá a případně rychle oschne. Díky své výšce 50 mm je i ležení na boku pohodlné. Součástí karimatky je i obal a široká gumička na zajištění smotané karimatky. Obal je veliký, ale karimatku Warg Gustav je možné při přeložení na třetiny podél smotat do opravdu úzkého válečku! Asi do poloviční velikosti než je vlastní obal.

Obr.: karimatka Warg Gustav Warmthal v obale a úložním prostoru seakayaku

 

Hodnocení: 100 %

+

  • snadné nafukování
  • minimální rozměr po sbalení
  • nízká hmotnost
  • pohodlí a izolace
  • rychleshcnoucí materiál

-

  • nemám žádná negativa

Obr.: sbalená karimatka Warg Gustav Warmthal s obalem

 

Závěrečné shrnutí 

Dobrá volba na turistiku, kempování nebo putování po vodě od jara do podzimu, když rádi chodíte nalehko, a přesto nechcete slevit ze svého pohodlí. Pro ještě rychlejší nafouknutí karimatky bych doporučil pořídit nafukovací vak Warg Pump Sack M. Opravná sada je součástí balení a doporučuji vždy nosit s sebou a mít stále v obalu od karimatky.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Vojtěch Dvořák

Zdroje: svetoutdooru.cz

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

Nafukovací karimatka Zulu Moonlight Comfort

2 499  (40.02 %) 1 499 

Porovnat

Nafukovací karimatka Zulu Carlos

1 299  (35.41 %) 839 

Porovnat

Nafukovací karimatka Zulu Alex Long

1 399  (35.74 %) 899 

Porovnat

Nafukovací karimatka Zulu Alex

1 299  (35.41 %) 839 

Porovnat

Nafukovací karimatka Robens PrimaCore 60

4 300  (44.67 %) 2 379 

Porovnat

Nafukovací karimatka Easy Camp Hexa Mat

1 000  (40.1 %) od 599 

Porovnat

Nafukovací karimatka Vango Aotrom Short

1 790  (10.11 %) 1 609 

Porovnat

Nafukovací karimatka Husky Funny 10 2023

1 390  (29.42 %) od 981 

Porovnat