Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Nesmeky Warg Iceman

Nesmeky jsou nejlepším pomocníkem na zledovatělé povrchy. Jak obstojí nesmeky od značky Warg při testování?

 

Obsah

 

Úvod 

Nesmeky Iceman od značky Warg jsou vděčným pomocníkem při pohybu po zledovatělých plochách, a to na rovině i členitém skalnatém terénu. Pro mě představují nesmeky nedílnou součást zimní výbavy a rozhodně bych je doporučila každému, kdo se vydává do hor při teplotách kolem nuly a nižších. 

Mnohdy nezáleží na tom, zda se vydáte na kopec kousek za domem, nebo do Rakouska zdolávat ledovec, nesmeky se hodí kamkoliv do přírody, kde musíme čelit zledovatělému povrchu - tedy i do našeho českého prostředí. Pokud jste se s nesmeky dosud nesetkali a myslíte si snad, že na české hory nejsou potřeba, pak doufám, že vás tato recenze přesvědčí o opaku. 

 

Charakteristika


Název:

Iceman
Výrobce: Warg
Hmotnost (pár): 310 g
Velikost nesmeků: 37-41 / 42-45
Barva: modrá

 

  • univerzální nesmeky na zledovatělé terény
  • snadné, stabilní a bezpečné upevnění k botě
  • upevnění pomocí pružných mrazů odolných gumových úchytů
  • materiál: ocel (podrážka s hroty) / pozinkovaná ocel (řetízky) / guma

 

Jak na nesmeky

Nesmeky Warg Iceman se řadí mezi univerzální řetízkové nesmeky a jejich použití je velmi jednoduché. Po vyjmutí z obalu se nejprve podívejte, který nesmek je pravý a který levý, napoví vám to písmenka R (right) a L (left) vyobrazená na gumové části nesmeků. Kdybyste si náhodou nesmeky prohodili, nic vážného se nestane. Některé jiné značky dokonce ani nerozlišují stranová použití, mají zkrátka univerzální design pro levou i pravou botu.

Mnohem důležitější je nasadit nesmeky správným způsobem na boty. Nápovědou jsou v tomto případě značky FRONT a BACK, které říkají, jaká část nesmeků směřuje dopředu, a tedy patří na špičku, a jaká dozadu, na patu. Osvědčený způsob, jak nesmeky nasadit je nejprve převléct gumovou část přes špičku a zkontrolovat, že vám nesmek dobře sedí na přední části podrážky vaší obuvi. Následně uchopíte zadní část gumy a převléknete ji přes patu tak, aby byla kovová část nesmeků pevně usazená přes celou podrážku. Zkontrolujte si, zda se vám nesmeky nepřetočily, hroty musí vždy směřovat od boty ven, tedy směrem k podlaze (zemi), zároveň by guma měla držet pevně na vrchní části obuvi, neměla by nikam klouzat nebo se viditelně sesouvat. 

Mohu říci, že nasazování (i následné sundavání) nesmeků Warg Iceman bylo velmi jednoduché. Guma je sice dostatečně pevná, ale také pružná, takže se s ní velmi dobře manipuluje. V tomto případě mohu nesmeky Warg Iceman porovnat s modelem Camp Ice Master, přičemž nesmeky od Campu mají mnohem tužší a viditelně tlustší gumu, která se hůře natahuje. Možná to zní jako nepatrný rozdíl, ale jen si představte, jak si na horách se zmrzlými prsty snažíte nasadit nesmeky, které ne a ne přetáhnout přes botu...  

 

Nesmeky a hroty

Jakmile se vám nesmeky blyští na obou botách, můžete směle vyrazit terénem. Dbejte na to, že byste s tímto druhem nesmeků neměli trávit moc času na holém betonu nebo asfaltu, mohli byste si tak zbytečně poničit hroty. Někdy se tomu ale nevyhnete, stejně jako já při chůzi po šumavských stezkách, kdy jsem většinu času šlapala po zledovatělém sněhu, který byl místy roztátý, a tak nezbylo než tu a tam pár metrů přejít po holém chodníku. Hrotům takové používání ale nijak neuškodilo. 

Zmiňovaných hrotů je na nesmecích hned 12. Jsou vyrobené z oceli, stejně jako řetízky. Na dotyk nejsou nijak zvlášť ostré, a tak se nemusíte bát, že si s nimi protrhnete kalhoty, jakmile o ně jen trochu zavadíte. Pro přenášení nesmeků ale přesto raději volte taštičku, která je součástí balení. Má to kromě ochrany batohu od hrotů i tu výhodu, že si od sněhu a bláta, které se na nesmecích mohou uchytit, neušpiníte svou další výbavu.

 

S nesmeky do českých hor

Hlavní účel nesmeků je už z jejich názvu jasný - mají zajistit to, abyste se při chůzi nesmekli, neuklouzli a nepřihodili si tak vážnější úraz. Upadnout na ledě přitom není žádná věda, může se vám to přihodit cestou do práce, nebo když jdete vynést odpadky. O to jasnější tedy je, že se vám něco takového může stát v horském terénu, kde může mít pád velmi nepříjemné následky.

Při mém posledním zimním výletu na Šumavu jsem se nestačila divit, jaké množství turistů vyrazilo na túru bez nesmeků. Ačkoliv to většinu z nich na první pohled netrápilo, několik jedinců předvádělo na zamrzlých plochách roztodivné kreace.

  


Co nepodcenit při zimní turistice

Štěstí přeje připraveným. Zimní turistika má sice jedinečně kouzelnou atmosféru, ale zároveň na vás čeká mnohem víc překážek než v letních měsících. Co tedy při turistice v zimě nepodcenit?

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Průběh testování 

Nesmeky Warg Iceman jsem testovala na Šumavě během prosincových dní, kdy se spíše oteplovalo, než ochlazovalo. To znamenalo, že sněhu bylo na stezkách jen málo, většina jej během slunečných dní roztála, ale během noci, kdy teplota klesala pod bod mrazu, sníh zase zamrzl, a tak byly chodníky zejména po ránu pěkně kluzké.

Za celou dobu testování jsem s nimi neměla nejmenší problém. Nesmeky díky řetízkům a gumové konstrukci dobře drží. Fungovaly na jedničku, poradily si hravě s ledovým i tajícím sněhem, kalužemi ledu, a zvládly i občasné přechody po asfaltu, kdy se mi nechtělo na pár metrů nesmeky sundat a pak zase nasazovat zpět. Jen na závěr celého testování jsem si všimla, že se v jednom místě vyhákl jeden z plíšků a řetízek se tak rozpojil. V prvním momentě mě mrzelo, že se nesmeky tak brzy rozbily, ale vzápětí se podařilo dostat konstrukci do původního stavu.

 

Hodnocení: 90 %

+

  • lehké a skladné
  • odolné ocelové hroty
  • pružná gumová část
  • jednoduché nasazení 

-

  • ojediněle může dojít k uvolnění některých částí kontrukce (lze bez obtíží opět spojit a dál používat)

 

Závěrečné shrnutí

S nesmeky značky Warg jsem byla během testování velmi spokojená. Veškerá manipulace s nimi byla snadná. Nesmeky mi za chůze nepadaly, nesesouvaly se. Svůj účel plnily ukázkově. Menší zklamání přišlo v momentě, kdy jsem zjistila, že je část řetízku rozpojená, naštěstí to šlo velmi jednoduše opravit. V porovnání s nesmeky Camp Ice Master, na které jsem byla do té doby zvyklá, jsou Warg Iceman o něco lehčí, lépe se skladují v přiložené taštičce a také se s nimi díky tenčí gumové části lépe manipuluje. Je však otázka, zda tenčí a pružnější guma nebude mít vliv na životnost nesmeků, to budu moci ale posoudit až po několika sezónách používání.

Na závěr mám malé doporučení pro ty z vás, kteří koupi nesmeků zvažují, ale nejsou si jisti velikostí. Nesmeky Warg Iceman jsou dostupné ve velikosti 37-41 a 42-45, rozpětí je tedy opravdu velké a pakliže máte obuv o velikosti 40, 41 nebo 42, jste tak nějak na hraně toho, co zvolit. Mně se ze zkušenosti osvědčilo si pořídit spíše větší nesmeky i pro obuv velikosti 40/41. Mnohem snáze se mi takové nesmeky na pohorky nasazují a nemám problém s tím, že by nedržely, nebo se při chůzi sesouvaly. Pokud váháte, pořiďte si raději větší velikost, a nebo si ještě lépe dojděte nesmeky vyzkoušet na prodejnu.

Užitečné odkazy

 

Autor: Veronika Hniličková 

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

Tkaničky Hanwag 110 cm

119  (8.4 %) 109 

Porovnat

119  (16.81 %) od 99 

Porovnat

149  (13.42 %) 129 

Porovnat

149  (13.42 %) 129 

Porovnat

899  (85.65 %) 129 

Porovnat

169  (17.75 %) 139 

Porovnat

Tkaničky do bot Regatta Laces x10

99  (40.4 %) 59 

Porovnat

119  (50.42 %) 59 

Porovnat