Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Osprey Atmos AG LT 65

Hledáte batoh na vícedenní trek, který váží pod 2 kg? Jeden takový pro vás otestoval náš kolega Hugo Pelikán.

 

Obsah

 

Úvod

Batoh LT 65 je novým přírůstkem do oblíbené řady Atmos. I přes úsporu hmotnosti (přibližně půl kila) oproti standardnímu modelu si zachovává většinu vlastností, včetně oblíbeného zádového systému AntiGravity. Vyrábí se v 3 barevných kombinacích a dvou velikostech. V nabídce je také dámská verze (Aura Ag Lt 65), která je z 99 % totožná, liší se jen přizpůsobenou ergonomii pro dámy a tím, že existuje i v menší varianta s objemem 50 litrů (opět v dámské i pánské verzi).

Kolega Hugo se rozhodl prověřit na 5ti denním přechodu Velké Fatry černou verzi ve velikosti L/XL a níže se podělí o své zkušenosti z cesty.

 

Charakteristika


Značka:

Osprey
Model: Atmos Ag Lt 65
Určení: Pánské
Hmotnost: 1,84 kg
Rozměry: 87 x 39 x 32 cm
Spodní vstup: Ne
Boční vstup: Ano
Certifikace: Bluesign /GRS (Global Recycle Standard)

 

  • pohodlný zádový systém AntiGravityTM
  • bederní pás Fit-on-theFlyTM
  • boční přístup na zip
  • odnímatelné popruhy na karimatku
  • vnitřní kapsa na hydrovak 
  • silikonový potisk v bederní oblasti zvyšuje přilnavost pro pohodlnější rozložení zátěže

 

Balíme

Batoh má objem 65 litrů a z toho je většina v hlavním komoře, která kromě kapsy na hydrovak není dále členěna. Komora je zakončena límcem s praktickým rychlostahováním. Batoh se plní “komínově” shora. Po pravé straně je boční zip, který umožňuje v případě potřeby něco vytáhnout i z hloubi batohu.

Na bocích batohu najdete hluboké kapsy vhodné pro lahve s vodou (do každé se vejde bez problému 1,5l petka), výrobce se zřejmě poučil častým zatrháváním síťoviny a zvolil zde pružnou látku a nejnamáhanější spodní část navíc vyztužil. Kapsy jsou prakticky přístupné i zepředu, takže je možné lahev vyndat i za chůze bez zastavení. Na čele batohu je praktická příruční kapsa vhodná na rychlé odložení bundy, nebo sušení ručníku za chůze.

Výškově nastavitelné víko na popruzích, umožňuje zvýšení objemu batohu. Lze jej také z batohu oddělat úplně. Na víku je oblíbená příruční kapsa na zip. V kapse je praktická karabina na klíče. Bohužel chybí druhá kapsa na drobnější předměty z vnitřní strany víka.

Ve spodní části batohu najdete odnímatelné popruhy na karimatku a smyčky na cepíny. Po bocích jsou 2+2 kompresní popruhy, které se také dají využít k uchycení výbavy.

Já ale nerad chodím ověšený jako vánoční stromeček, a tak mě potěšilo, že se dovnitř bez problémů vešel stan, spacák, karimatka, hole, oblečení, 3l vody, jídlo a věci na vaření na 5 dní.

 

Vyrážíme

Batoh vážil na začátku výpravy v plné polní asi 16 kg. S ubývajícím jídlem lze víko batohu posouvat a objem batohu postupně zmenšovat. Poslední den mi naplněná kapsa na víku (už v nejnižší poloze) začala nepříjemně plavat. To se podařilo vyřešit schováním kapsy dovnitř do komínu batohu, stažením kompresních popruhů a překrytím batohu druhým víkem bez kapsy, které tam vývojáři fikaně přidali.

Batoh se vyrábí ve dvou velikostech zad. Já jsem podle výšky postavy zvolil velkost L/XL. Na přesnější doladění potom slouží tzv. žebříčkový systém, kterým záda dle potřeby libovolně zkrátíte nebo prodloužíte. Síť zádového systému AntiGravity vám prakticky objímá záda, přechod mezi zády a bederákem je zcela plynulý, což pomáhá s rozložením váhy. Mezi zády a zádovou sítí je velký prostor pro odvětrávání. (Když ale přišel větší krpál, zpotil jsem se síťovina, nesítovina.)

 

Ramenní popruhy jsou pohodlné. Bohužel designéři na ně u černé verze batohu zvolil nepraktickou světle šedou barvu, která se velmi rychle špiní. Oba popruhy spojuje výškově nastavitelný hrudní pás s píšťalkou na přezce.

Bederní pás je dělaný na velkou zátěž a tak je oproti jiným batohům opravdu masivní. V prvním momentě překvapí jeho tuhost, ale po nastavení my sedl jako ulitý. Bederák se dá díky uchycení boků na suchém zipu přesně přizpůsobit obvodu pasu. Přezka je pak zavěšena na popruzích, které slouží k finálnímu doladění. Tyto popruhy jsou celkem dlouhé a výrobce bohužel vhodně nevyřešil, kam nevyužitou část popruhu zastrčit nebo nějak uchytit, takže nepříjemně plandají. (Do budoucna zvažuji zkrácení.) Na obou bederácích jsou prostorné kapsy (větší jsem ještě na žádném batohu neviděl), kam bez problému dáte i ten největší smartphone, peněženku a další nezbytnosti, které chcete mít pořád po ruce.

 

Prší

Batoh je navržen tak, aby odolal lehké vlhkosti - má na sobě trvanlivou vodoodpudivo úpravu (DWR). Pro případ silnějšího deště má batoh integrovanou pláštěnku ve zvláštní kapse. Celý batoh vyroben z recyklovaného nylonu, který je schválen bluesign certifikací, což znamená, že použité chemikálie a materiály jsou bezpečné pro životní prostředí, dělníky ve výrobě i spotřebitele. Zmíněná vodoodpudivá úprava je také bez škodlivin. (PFC/PFAS free)

 

Hodnocení: 100 %

+

  • perfektně sedí na zádech i na bedrech
  • vyztužené namáhaných míst kapes
  • prostorné příruční kapsy na bederním pásu
  • nízká váha batohu, při zachování odolnosti

-

  • světlá barva ramenních popruhů (rychle se ušpiní)

 

Závěrečné shrnutí

Mít Osprey Atmos AG LT 65 ve výbavě je radost! 5 dní na fatře s ním uteklo bleskurychle. Batoh nikde nedřel, nikde netlačil. Váha zabalených věcí se krásně rozložila mezi bedra a ramena, takže i s plnou zátěží bylo nošení pohodlné.

Úložný prostor bez problémů pojal vše, co jsem potřeboval přímo dovnitř batohu a nic tak nemuselo plandat z venku. Nejvíc jsem si pochvaloval ohromné kapsy na bederácích. Naopak chyběla mi klasická kapsa na drobnosti na vnitřní části víka batohu.

Shrnuto a podtrženo. Výrobci se podařilo to, co byl nejspíš záměr - vyrobit pohodlný batoh na delší výpravy, který nebude vážit více, než je skutečně nutné. Díky za něj!

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Hugo Pelikán

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

719  (16.69 %) 599 

Porovnat

80  (1.25 %) 79 

Porovnat

349  (17.19 %) 289 

Porovnat

510  (15.88 %) 429 

Porovnat

Samonafukovací karimatka Husky Frosty 2,5 2023

1 590  (20 %) 1 272 

Porovnat

1 790  (52.01 %) od 859 

Porovnat

4 390  (35.33 %) 2 839 

Porovnat

Samonafukovací karimatka Zulu Airo 3,8

1 799  (44.47 %) 999 

Porovnat