Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Osprey Talon 44 III

Série lehkých batohů Talon si za více než 10 let na trhu získala srdce nejednoho outdooráře. V dnešní recenzi vyzkoušíme inovovaný Talon 44 z nejnovější III. série.

 

Obsah

 

Úvod

Řada Talon je koncipována jako pánská, odvozenou dámskou verzi týchž batohů najdete pod názvem Tempest. Talony a Tempesty poznáte od dalších Ospreyů snadno - jako jediné mají na zadním panelu natisklé reflexní siluety orlích křídel.

V rámci řady najdete lehké univerzální batohy od malých 9l batohů po 55 l krosnu. Testovaný Talon 44 se vyrábí ve dvou barevných provedení - ceramic blue a stealth black a dvou velikostech zad.

Třetí série dostala kromě nového designu i vylepšený zádový systém a bederní pás. Batoh se nyní vyrábí z recyklovaného nylonu, který splňuje ekologické standardy Bluesign.

 

Charakteristika


Název:

Talon 44
Výrobce: Osprey
Hmotnost (pár): 1,4 g
Objem:  44 l
Rozměry: 74 x 33 x 26 cm
Certifikace:  Bluesign
Barva: černá / modrá

 

  • injekčně tvarovaná, vyřezaná pěna AirSpace - zadní panel prodyšného střihu přiléhající k tělu
  • spodní vstup
  • externí kapsa na hydrovak
  • postranní kapsy se dvěma přístupy s kompresí InsideOut
  • flexibilní postroj BioStretch a bederní pás s nepřetržitým ovinutím umožňují dynamický pohyb
  • udržitelné materiály z vysoce kvalitního recyklovaného vysoce pevnostního nylonu

 

Úložné prostory, kapsy

Talon 44 je jednokomorový batoh o objemu 44 litrů s dvěma vstupy. Spodní vstup s masivním zipem a horní se stahovacím zavíráním a víkem. Výhodou Talonu, kterou často využívám, je, že víko není přišité, ale drží na třmíncích. Dá se tedy posunout až o cca 12 cm, čímž zvětší objem batohu nebo je možné jej oddělat úplně. Součástí víka je velká příruční kapsa a malý vnitřní organizér s karabinou na klíče dostupný při otevření víka.

 

Zvlášť oddělen je prostor pro hydrovak, který je prakticky umístěn vně hlavní komory, takže při doplňování vody není třeba batoh otevírat. Pokud hydrovak nepoužíváte, vejde se sem třeba nafukovací karimatka. Po obou bocích batohu jsou meshové kapsy. Jejich výhodu je, že se do nich dá sáhnout i za chůze bez nutnosti sundávat batoh. Kapsy by mohly být hlubší, jejich kapacita je dostatečná pouze když batoh není plný. Hlavní komora se totiž roztahuje směrem do kapes a při jejím plném naplnění se do kapes stěží vejde půllitrová lahev. Přes obě kapsy vedou praktické kompresní pásky, kterými batoh můžete stáhnout nebo na ně zavěsit další výbavu.

Velmi praktická je třetí kapsa na čele batohu. Využívám ji pro rychlé odložení mikiny / bundy při výstupu, sušení věcí, ale vejde se do ní i helma, třeba když jdete na ferraty. Meshovou kapsu na ramenních popruzích určenou na telefon používám na nůž. Pro větší 6ti palcové telefony je bohužel tato kapsa příliš úzká. S troškou cviku se ale dá takové “pádlo” strčit do jedné z kapes na bederáku, které jsou prostornější.

 

Popruhy a zádový systém

Batoh je vybaven zádovým systémem zvaným Airscape. Ten se skládá z prořezávaných pruhů z EVA pěny překrytých síťovinou. Záda jsou prodyšná, ale i tak jsem se s batohem při chůzi do kopce někdy zpotil. Mezi zádovým systémem a komorou batohu je vložená již zmíněná kapsa na hydrovak. Bederní pás a popruhy nejsou nijak masivní, plně odpovídají menší velikosti batohu. Popruhy jdou jednoduše výškově nastavit pomocí suchého zipu. Polohu hrudního pásu jde také posouvat. Jak je u Osprey zvykem, jedna z jeho přezek slouží zároveň jako nouzová píšťalka.

 

Další vychytávky

Oblíbený je systém Stow-on-the-Go. Trekové hole s ním připnete na batoh přímo za chůze. Jednoduše je prostrčíte oky na ramenním popruhu a boční straně batohu. Pro delší transport je možné je připevnit do bočních ok, které slouží i pro cepíny. V dolní části batohu najdete praktické přezky, ideální na přichycení karimatky. Nechybí ani popruh pro připnutí lana. Bohužel ani nový model nedostal do výbavy pláštěnku. Batoh není nepromokavý, a tak je bohužel nutné si pláštěnku pořídit zvlášť. Na druhou stranu materiál dobře schne.

 

Hodnocení: 90 %

+

  • super poměr váha / komfort + odolnost
  • univerzálnost díky bohatému vybavení
  • dobrá nastavitelnost

-

  • nemá pláštěnku 
  • malé boční kapsy

 

Závěrečné shrnutí

Talon 44 se skvěle hodí na jednodenní ferraty i víkendové výpravy od chaty k chatě. Vyznavačům úsporného ultralight balení dobře poslouží i na delší treky. Spousta úchytů, kapes a vychytávek dělá Talon univerzální. Oceňuji, že se dá dobře nastavit a díky tomu je na zádech stabilní i při rychlejším pohybu v terénu. Batoh má dobře rozloženou váhu, a tak se příjemně nosí i plně naložený. Použité materiály jsou odolné, přitom je na své rozměry celkem lehký. Talon je zkrátka fajn kompromis mezi ultralight a běžným batohem. Doporučuji.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Hugo Pelikán 

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

(9.38 %) od 4 349 

Porovnat

1 190  (30.34 %) 829 

Porovnat

729  (5.49 %) 689 

Porovnat

1 290  (24.88 %) 969 

Porovnat

999  (26.03 %) 739 

Porovnat

799  (16.27 %) 669 

Porovnat

799  (15.02 %) 679 

Porovnat

699  (11.44 %) 619 

Porovnat