Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Outdoorová bunda Black Diamond Stormline Stretch Rain Shell

Potřebujete-li celoroční bundu na outdoorové aktivity, která vás ochrání před deštěm a větrem, pak zpozorněte. Máme pro vás tip - bunda Black Diamond Stormline tyto dva základní požadavky splňuje. Více se dozvíte v recenzi.

 

Obsah

Bunda Stormline Stretch Rain Shell od značky Black Diamond vás ochrání v nepříznivém počasí díky voděodolnémuprodyšnému a větru vzdornému řešení BD.dry™. S vodoodpudivou úpravou DWR a utěsněnými otvory na zip, dvěma kapsami na ruce a voděodolným předním zipem je Stormline připravena na ty nejmokřejší podmínky. 

 

     O autorce

Kateřina Balcarová

Katka je maminka dvou malých dětí. Po nástupu na rodičovskou dovolenou vyměnila skalní a vysokohorskou vášeň za vášeň běžeckou a zcela propadla ultramaratonským vzdálenostem. Kromě toho je instruktorkou lezení a ráda se s každým podělí o své lezecké, turistické, běžecké i outdoorovo-rodičovské zkušenosti.

 

Charakteristika

Název: Stormline Stretch Rain Shell
Výrobce: Black Diamond
Určení: Dámské, Pánské
Hmotnost: 270 g
Materiál: 100% Nylon
Voděodolnost: 10 000 mm H2O
Počet kapes: 2
Prodloužený zadní díl: Ne
Odvětrávání v podpaží: Ano
Sněhový pás: Ne
Gramáž materiálu: 110 g/m2
Podle aktivit: Městské / turistické
Podle typu: Membránové / péřové / hybridní a zateplené
Udržitelnost: Udržitelná / eko výroba
Podle typu: nepromokavé
Kapuce: S kapucí

 

  • voděodolný prodyšný a větru vzdorný materiál
  • strečová tkanina zvyšující odolnost a pohodlí
  • klíny v podpaží pro větší mobilitu
  • nastavitelná kapuce
  • kompatibilní s horolezeckou helmou
  • přední zip YKK s reverzní cívkou potažený PU
  • možné zabalit do kapsy s poutkem na karabinu
  • nastavitelný lem a manžety na rukávech
  • pravidelný/volný střih
  • hmotnost: 320 g

 

Průběh testování

Bundu Stormline Stretch Rain Shell jsem testovala v měsíci květen, kdy se teploty pohybovaly od 13 do 18 °C. Bunda byla testována při různých aktivitách (kolo, lezení, turistika, běh) a v různém počasí (zejména v dešti a větru).

 

Vzhled a barva bundy

Co vás na bundě zaujme asi jako první, jsou hodně netypické, zajímavé a výrazné odstíny. Budete nepřehlédnutelní. Vyberete si ale i z nevýrazných barev. Což je samozřejmě skvělé, každý rád vypadá dobře. Pokud však bundu plánujete pořizovat do náročnějších podmínek, mnohem více vás bude zajímat střih a funkčnost bundy.

 

Střih bundy

Co se týče střihu vyzdvihnout musím hlavně klíny v podpaží. Bunda vám díky nim umožní široký rozsah pohybu, který oceníte zejména při lezení. Bez problémů zvednete ruku, a i když pod bundou máte ještě mikinu, bunda netahá ani se nevytahuje nahoru.

Další vychytávkou je kapuce, která se dá díky stahování vzadu přizpůsobit jakékoli helmě – zkoušela jsem cyklistickou i lezeckou, obě se bez problémů pod kapuci vejdou. Velikost kapuce regulujete stahováním vzadu během nošení, takže si jí vždycky přizpůsobíte, jak zrovna potřebujete.

Rukávy mají stahování na suchý zip. Můžete tak šíři regulovat podle potřeby. Obzvláště stahování pak oceníte při jízdě na kole, klíny v podpaží totiž během jízdy umožní nabrat neutěsněnými otvory rukávů fakt hodně velké množství vzduchu, který tam nechcete. Naopak pokud jdete a potřebujete co nejvíce větrat, pak je dobré nechat stahování úplně povolené. Odvětrávání vám umožní i zipy v podpaží. Bunda se dá takové stahovat ve spodní části.

Bunda Stormline Stretch Rain Shell má na každé straně jednu kapsu, do které se bez problémů a s rezervou vejde peněženka i větší telefon. Bunda je opatřena YKK zipy, které vypadají dobře, zabraňují průniku vody a jsou velmi kvalitní. Zip se nikde nezasekává a podle zkušeností z jiných produktů jsou velmi odolné proti opotřebování.

 

Sbalitelnost

Bunda Stormline Stretch Rain Shell je v první řadě do deště a větru, dost pravděpodobně tedy bude trávit více času v batohu než na těle. I proto je důležitá nízká váha a skladnost. Bundu sbalíte pohodlně do levé kapsy, která je navíc opatřená poutkem, a tak si jí po sbalení můžete kamkoli připnout.

 

Funkčnost

Mezi parametry výrobce udává vodní sloupec 10.000 mm a prodyšnost 10.000 g/m²/24 hod. Parametry vám poskytnou skvělou ochranu před větrem. Bunda Stormline Stretch Rain Shell hravě zvládne i silný a vytrvalý déšť, opatrní ale buďte při túrách s těžkým batohem, tíha batohu dle parametrů dost pravděpodobně nad voděodolností materiálu zvítězí. Prodyšnost je dostatečná pro méně intenzivní aktivity, jako je turistika nebo vysokohorská turistika spojená s lezením, výlety na kole nebo i procházky po městě. V zimě bude určitě skvělá i na běžky, při velkých mrazech možná i na běh. Při výstupu na Králický Sněžník (17 °C, silný vítr) s 20 kg na zádech mě bunda podržela perfektně. Skvěle dýchala a zároveň mě dokonale chránila před větrem.

Určitě ale bundu nedoporučuji na pohyb jako je běh nebo intenzivnější kolo či běžky.Vyzkoušela jsem bundu při vytrvalostním běhu, a i se všemi otevřenými větracími otvory jsem se do několika málo minut koupala ve vlastní šťávě (13 °C, déšť).

 

Hodnocení: 95%

+

  • dobrá odolnost proti dešti
  • výborná odolnost proti větru
  • dostatečná prodyšnost pro aktivity v nižší intenzitě
  • odvětrávání v podpaží
  • nastavitelné rukávy
  • kapuce kompatibilní s jakoukoli helmou
  • YKK zipy
  • pěkný padnoucí střih i odstíny barev
  • skvěle sbalitelná
  • dostatečně velké kapsy

-

  • prodyšnost nedostatečná pro intenzivní aktivity

Závěrečné shrnutí

Bundu Stormline Stretch Rain Shell oceníte při všech aktivitách provozovaných v nižších aktivitách za deště a větru a jako bonus v ní budete dobře vypadat.

 

Užitečné odkazy

Autor: Kateřina Balcarová

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

4 199  (15 %) 3 569 

Porovnat

4 199  (41.44 %) 2 459 

Porovnat

5 999  (26.67 %) 4 399 

Porovnat

9 643  (43.49 %) od 5 449 

Porovnat

Pánská softshellová bunda Kilpi Sonna

3 599  (55.29 %) 1 609 

Porovnat

9 990  (20.53 %) od 7 939 

Porovnat

9 500  (19.91 %) 7 609 

Porovnat

9 500  (34.12 %) od 6 259 

Porovnat