Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Pánská funkční mikina Zulu Petros M

Jak si vedla mikina Petros z kolekce funkčního oblečení značky Zulu v náročných podmínkách rakouských Alp?

 

Obsah

 

Úvod

Celorozepínací mikina Zulu Petros M je vhodná pro všechny outdoorové nadšence, kteří shání druhou funkční vrstvu s příjemným materiálem a výbornými vlastnostmi.

 

Charakteristika


Název:

Petros M
Výrobce: Zulu
Určení: Pánské
Velikosti: S/M/L/XL/XXL
Hmotnost: 362 g
Materiál oblečení: Elastan / Polyester
Počet kapes: 2
Barva: modrá / šedá
Typ: S kapucí / na zip

 

  • Pánská funkční mikina
  • výborně izoluje teplo
  • materiál Microface
  • skvěle odvádí vlhkost od pokožky
  • rychleschnoucí vlastnosti 
  • zesílená ramena, spodní část rukávů a kapuce
  • dvě zipové kapsy na ruce

 

Postřehy z testování

Petros je celorozepínací s kapucí a hladkým zipem. Ten působí kvalitně a nezasekává se. Zip je použitý také u kapes, což osobně u outdoorového oblečení velice cením, jelikož jej používám především u sportovních aktivit, u kterých může obsah kapes snadno vypadnout. Kapuce mikiny je z částečně nepromokavého materiálu. Pár kapek se udrželo, avšak po delším pobytu na dešti začala voda pronikat dovnitř. Zároveň je však větruvzdorná a po sbalení pod bundu nijak nepřekáží, jelikož je z velice tenkého materiálu.

Mikina je tvořena materiálem microface, což je směs polyesteru a elastanu v poměru 92:8. Vnitřní strana tohoto materiálu je broušená, tudíž je velmi měkká a příjemná na dotek. To zaručuje komfortní nošení. Zároveň má materiál skvělou schopnost odvodu potu, rychle schne a poskytuje teplo a pohodlí i v chladnějších podmínkách. V teplotách kolem 5 °C jsem používal pouze funkční triko a tuto mikinu, avšak tepelný komfort je individuální.

 

Z vnější strany je mikina hladká s odolnějším materiálem na náchylných místech. K těm patří ramena, kde běžný fleecový materiál trpí kvůli popruhům od batohu, a vnitřní strany konců rukávů, kde dochází k otěru o kalhoty. Materiál nejeví po několika dnech intenzivního používání s více než desetikilovým batohem žádné známky opotřebení.

 

Zapínání mikiny je až ke krku, takže ho chrání před větrem i zimou. Mikina je elastická a guma v pase umožňuje její stažení, aby pod ni odspodu nefoukalo. Ač je mikina spíše slabší, větru poměrně dobře odolává. Vzhledem k tenkému materiálu je možné ji velmi dobře složit do malého balení, takže v batohu nezabírá takřka žádné místo. Hmotnost mikiny je pouhých 362 g, což je při použití zipů na zapínání i kapsy, velmi nízké číslo.

 

Střih

Střih mikiny je spíše užší, avšak materiál je dostatečně elastický, takže vyhovuje téměř každé postavě a nebrání v pohybu. 

 

Průběh testování 

Petros M byla testována v sychravém a mírně deštivém počasí rakouských Alp, kde jsem ocenil výbornou izolaci tepla, vysoký límec i kapuci. Když se mraky rozestoupily a vysvitlo sluníčko, pro mikinu jsem taktéž našel využití a ocenil její funkčnost a odvod tepla. Mohu ji tedy jen doporučit, opravdu se dobře nosí a je příjemná na dotyk.

 

Hodnocení: 95 %

+

  • Zapínací kapsy
  • Odvod potu 
  • Výborná tepelná izolace
  • Odolnější materiál na náchylných místech

-

  • Nemožnost stažení kapuce

 

Závěrečné shrnutí

Mikina má široké spektrum využití a v šatníku i v batohu si najde místo u každého horala, který hledá odolnou a funkční druhou vrstvu do své outdoorové výbavy.

 

 

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Lukáš Zych

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

Pánská funkční mikina Zulu Petros M

1 499  (40.03 %) 899 

Porovnat

Pánské triko Kilpi Garove

999  (50.05 %) 499 

Porovnat

Dámské funkční kalhotky Progress E KLHZ 28TB

(8.6 %) 319 

Porovnat

819  (29.3 %) od 579 

Porovnat

Pánské funkční triko Progress E NKR 28CA

699  (10.01 %) 629 

Porovnat

Dámské funkční triko Zulu Merino 160 Long

1 599  (50.03 %) 799 

Porovnat

490  (10.41 %) 439 

Porovnat

Sportovní podprsenka Ocún Misty Bra

890  (24.83 %) od 669 

Porovnat