Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Test: Pánské boty Bennon Recado O2 Low

Nepromokavé trekové boty Recado O2 Low od značky Bennon mají být ideální volbou do přírody, ale i do města. Jak obstojí v zátěžovém testu Jana Svobody?

     

  Obsah

Po zimě tradičně přichází jaro a to pro mushery a jejich psy znamená konec tréninkové a závodní sezóny a návrat do civilizace. S jarem přichází možnost vyzout vysoké, teplé boty a přejít do nízkých polobotek. Já si vybral trekové polobotky, protože bydlím na vesnici, pracuji v Praze a v těchto botách se dá chodit jak v terénu, tak i po městě. 

 

Parametry

 

Název:


Pánské boty Bennon Recado O2 Low 

Výrobce:

Bennon

Určení: Pánské
Hmotnost (pár): 1,02 kg
Podešev: Vibram Pillow EVA/pryž
Svršek: membrána REGI-TEX
Stélka: anatomicky tvarovaná HIKER


Charakteristika

Boty Bennon Recado O2 Low jsou určeny hlavně pro lehkou turistiku nebo procházky po městě. Dají se však využít i jako pracovní obuv. Hydrofobní svršek z hovězinové usně společně s voděodolnou membránou Regi-Tex, chrání nohy před vlhkem a nepřízní počasí. V patní časti je ochranný díl TPU, který chodidlu poskytuje jistotu v nášlapu. TPU po vrstvení špičky zvyšuje odolnost boty v terénu. Podešev Vibram Pillow má protiskluzovou SRA vlastnost, to by mělo zajistit dobrou stabilitu na kluzkém povrchu. Dle dostupných informací bylo testování provedeno na keramických dlaždicích ošetřených mýdlovým roztokem. Vlastnosti materiálu, ze kterého je obuv vyrobena, zařazuje tyto polobotky do kategorie antistatická obuv, to znamená, že materiál omezuje tvorbu elektrostatických nábojů na povrchu lidského těla nebo oděvu a tak umožňují kontrolovaný odvod elektrostatického náboje. Obuv je také schopna odolávat pohonným hmotám, tzn. poleptání atd.

 

Test

Moje testování obuvi probíhalo ve třech prostředí (příroda, město, dílna) a za různých klimatických podmínek. 

Když jsem si boty donesl domů, na nic jsem nečekal a ihned druhý den ráno jsem je podrobil nejtěžšímu možnému testu, který u nás doma mohu udělat a to je „vycházka“ s mými psy. Proč nejtěžší možný test? Jsem musher a vlastním tažné psy, kteří jsou celkem dost dobře trénovaní, takže si asi dokážete představit, jak taková procházka vypadá.

Ven jsem vzal dva naše leadery. Boty nebyly prošlápnuté, takže jsem se moc pohodlně necítil. Než jsme došli na polní a lesní cesty, museli jsme jít kus po asfaltu. Jedno vím určitě, tyhle boty nejsou dělané na běh, rozhodně ne po asfaltu. Psi měli tendenci neustále tahat, takže jsem s nimi popobíhal a opravdu to nebylo ono. Boty jsou na běh moc těžké a neohebné. Ona i samotná chůze v neprošlápnutých botách po tvrdém povrchu nebyla příliš pohodlná, což bylo na druhou stranu celkem dobré znamení, že by na tom mohly být v terénu lépe.

Když jsme došli na polní cestu, kde byla sem tam kaluž a bahno, neváhal jsem a jak malé dítě jsem okamžitě do louže a bahna skočil. Musel jsem přeci vyzkoušet, zda jsou opravdu voděodolné. A protože bylo ráno a tráva byla mokrá od rosy, brouzdal jsem také loukou, abych boty vystavil vlhkému prostředí po delší časový úsek. A ano, jsou voděodolné.

Konečně se dostávám do lesa a na lesní cesty. Rovinka po lesní cestě je bez problému, sice trochu blátivá, ale bláta není moc, a proto bota krásně sedí, v terénu neprokluzuje ani se nesmyká do stran, i když nemá tak vysoký vzorek. Toho jsem se bál nejvíce. I kopce nahoru a dolů jsou celkem bez problému, párkrát mi noha podklouzne, ale není to nic hrozného, většinou se rychle zadrhne a nebo je to po uvolněním kamínku. Na procházku do přírody chodím v podstatě každý den, takže za pár dní jsem měl boty krásně prošlápnuté a cítil jsem se v nich už mnohem pohodlněji a jistěji, ale běh v nich tedy opravdu nedoporučuji.

Co se týká města, dojíždím za prací pořádný kus cesty, v botách tedy strávím cca 16 hodin denně. Pokud jedu meziměstskou dopravou, musím několikrát přestupovat a nachodím celkem dost kilometrů po betonové džungli. Po prošlápnutí jsou boty pohodlné, takže i chůze po městě je vcelku fajn. Osobně mi přijdou trochu tvrdší na beton a asfalt, ale je to asi o zvyku každého člověka.

Také zde musím napsat, že mají tyto boty atest na boty pracovní a musím říci, že tím jakou mají bytelnou konstrukci, mě již dvakrát zachránily od úrazu. Jednou na zahradě, kdy jsem hráběmi shrabával listí a nebýt těchto bot, tak mám opět propíchnutý nárt, ano opět, již se mi to jednou stalo a to jsem pracoval v obyčejných teniskách, hrábě projely teniskou jak nůž máslem. A potom v dílně, kdy jsem si díky nepozornosti shodil na nohu z ponku vrtačku. Díky zesílené špičce jsem to téměř nepocítil. Jinak jsem celkem šikovný kutil, vážně.

Nikdy předtím jsem se s touto značkou bot nesetkal. V outdoorových prodejnách ji většinou zastíní slavnější konkurenti zvučnějších jmen. Při hledání informací jsem však zjistil, že se jedná o českou značku, která byla založená na obuvnické tradici Tomáše Bati ve Zlíně v roce 2009. Značka Bennon vyrábí hlavně pracovní a volnočasovou obuv a zakládá si na kvalitě, pohodlí a bezpečnosti vyrobených bot.

 

O autorovi

 

Jan Svoboda

Jan Svoboda je profesionální musher, který nejraději tráví čas v přírodě se svými psy. 

 

Závěr

Boty Bennon Recado Low 02 jsou ze začátku celkem dost tvrdé, ale po rozchození jsem se v nich cítil pohodlně. Na trekové boty mi přijde vzorek podrážky celkem nízký, ale ukázalo se, že je dostačující. Přisuzuji nízký vzorek faktu, že se s obuví počítá jak do města, tak i případně jako s pracovní obuví. Boty jsou opravdu voděodolné a bytelné. Došlápnutí na kámen jsem téměř nepociťoval. Rozhodně v nich nedoporučuji běhat, to mi bylo celkem nepříjemné. Pokud bych měl boty doporučit do přírody, města nebo jako pracovní obuv, rozhodně bych doporučil přírodu a práci. 

 

Hodnocení: 79%

+

• bytelná konstrukce
• nepromokavé 
• náhradní tkaničky
• velmi dobře se nazouvají
• Atest na pracovní obuv EN ISO 20347:2021 O2
• celoroční využití 
• reflexní prvky

-

• potřebují prošlápnout, ze začátku jsou dosti tvrdé
• při vyzouvání se často stává, že s nohou vyzujete i vložku
• jazyk mi přijde krátký

 

Závěrečné shrnutí

Výhoda těchto bot je, že jsou multifunkční. Můžete v nich vyrazit do přírody na výlet, do města a nebo se dají použít také jako pracovní obuv, jsou na to certifikované. Myslím, že z pohledu ceny a kvality je na trhu jen málo takových bot. 

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Jan Svoboda

Zdroje: archiv autora

 

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

2 399  (10 %) 2 159 

Porovnat

2 399  (10 %) 2 159 

Porovnat

1 899  (10.01 %) 1 709 

Porovnat

Pánské ponožky Warg Trek Merino

249  (20.08 %) 199 

Porovnat

359  (36.21 %) 229 

Porovnat

210  (38.57 %) 129 

Porovnat

Dámské ponožky Warg Trek Merino

249  (20.08 %) 199 

Porovnat

Kompresní podkolenky Zulu Run Compression M

359  (39 %) 219 

Porovnat