Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Test: Pánské triko Devold Hiking Half Zip Neck

Jak se nosí, co vydrží a proč stojí za to ho zařadit do šatníku, to nám tentokrát prozradí kolega Hugo.

 

Obsah

Devold je nejstarším výrobcem pletených oděvů v Norsku. O firmě se traduje, že na polární expedice vybavila samotného Amundsena. Trika z řady Devold Hiking se vyrábí již několik let s krátkým i dlouhým rukávem, ve variantě se stojáčkem i bez. Všechny modely mají navíc svou dámskou a pánskou verzi a několik barevných provedení. Pro test byla vybrána varianta Hiking Half Zip Necks s dlouhým rukávem a stojáčkem.

 

Charakteristika

 

Název:


Hiking Half Zip Neck

Výrobce:

Devold

Určení: Pánské
Materiál oblečení: 100% Merino vlna / Merino vlna
Gramáž materiálu (g/m²): 190 g/m²
Funkční materiál: Merino vlna

  • celoroční využití
  • termoregulační vlastnosti (v létě chladí, v zimě hřeje)
  • skvěle odvádí pot od pokožky
  • antibakteriální vlastnosti - odolné proti zápachu
  • přiléhavé, velice příjemné
  • technologie plochých švů
  • síťované panely v podpaží pro lepší větrání
  • lze dát do pračky i sušičky při nízkých teplotách

 

Materiál a střih

Triko je vyrobeno ze 100 % z merino vlny bez dalších příměsí. Použita jsou velmi jemná vlákna (18,7 mikronu), takže je Devold Hiking Half Zip Neck příjemné na kůži a na rozdíl od merino trik z méně kvalitní vlny mě nekouše. Úplet se mi jeví na merino velmi pružný a nikterak neomezuje v pohybu. Díky anatomickému tvarování výborně přiléhá na tělo. Oceňuji také precizně provedené ploché švy a ochrannou látku pod zipem bránící škrábání. Díky gramáži 190 g/m² se dá používat po celý rok, buď jako jediná vrstva nebo jako první vrstva v chladnějších obdobích.

Při nižších teplotách či za větru se hodí elegantní přiléhavý stojáček, oceníte také zesílené a prodloužené konce rukávů bránící vyhrnování. Prodloužený zadní díl dobře kryje bedra i při předklonu. Není úplně běžné, aby se u funkčního prádla řešilo odvětrávání. Triko Devold Hiking Half Zip Neck má za tímto účelem v podpaží chytře umístěnou síťovinu a také prodloužený zip stojáčku, který je možné rozepnout až do půli hrudi. Plusem je, že rukávy se dají dobře nosit i ohrnuté. Všechny tyto jednoduché prvky při udržování tepelné pohody dost napomáhají. (Jdete do kopce - ohrnete rukávy, rozepnete stojáček. Nahoře rukávy shrnete a dopnete zip až ke krku).

 


Devold of Norway AS je nezávislá společnost s dlouhou historií a tradicí. Již od roku 1853 vyrábí vysoce kvalitní vlněné oblečení. Značka je nejstarší výrobce pletených oděvů v Norsku. Hlavním cílem Ole Andrease, který před více než 155 lety založil společnost, bylo vytvořit pohodlné a vysoce kvalitní oblečení, které ochrání lidi proti okolním vlivům. Na průkopnických expedicích v polárních podmínkách vlněné prádlo Devold oblékali legendy Nansen a Amundsen.

Devold vyrábí z ovčí vlny a jeho výrobky se vyznačují padnoucími sportovními střihy a dokonalým zpracováním. 

 

Testování

S trikem Devold Hiking Half Zip Neck jsem během podzimu absolvoval přechod Lužických hor a několik dalších kratších výprav. Mám otestováno, že ani po týdnu celkem intenzivního nošení nijak nezapáchá. I když se slušně zapojíte to, že je triko mokré, na těle moc nepoznáte. Velkou výhodou je, že opravdu rychle schne a to i na těle za chůze. V místech kontaktu s batohem triko trochu žmolkovatí. Tomu se, ale ze zkušenosti nevyhnete u žádného výrobce - merino je oproti syntetice bohužel vždy křehčí a náchylnější k mechanickému poškození.

 

Hodnocení 90 %

+

  • pohodlné, neškrábe
  • prodloužené rukávy
  • propracované odvětrávání
  • nezapáchá ani při delším nošení
  • skvělé termoregulační vlastnosti

-

  • vyšší cena
  • křehký materiál

 

Závěrečné shrnutí

Triko Devold Hiking Half Zip Neck pro jeho termoregulační vlastnosti a pohodlí jednoznačně doporučuji. Zařadilo se k mým nejoblíbenějším kouskům v outdoorovém šatníku. Nejvíc se hodí pro využití na podzim a jaře při teplotách okolo 15 stupňů, ale chybu s ním určitě neuděláte ani v létě při spaní pod širákem.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Hugo Pelikán

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

Pánské triko Kilpi Garove

999  (50.05 %) 499 

Porovnat

819  (29.3 %) od 579 

Porovnat

Pánské funkční triko Progress E NKR 28CA

699  (10.01 %) 629 

Porovnat

1 199  (10.01 %) 1 079 

Porovnat

Pánské boxerky Lasting Noro

1 020  (35.39 %) 659 

Porovnat

1 349  (33.36 %) 899 

Porovnat

Pánské boxerky Lasting Noko

1 020  (35.39 %) 659 

Porovnat

1 599  (50.03 %) 799 

Porovnat