Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Rolovací rámovka Ortlieb Frame-Pack Toptube RC

Voděodolná rámová brašna Ortlieb Frame-Pack RC nabízí perfektní řešení pro uložení těžších věcí, a to bez narušení těžiště. Podívejte se, jak ji hodnotí naši testeři.

 

Obsah

 

 

Recenzi zpracoval testerský tým časopisu Svět outdooru, který od roku 1997 strávil 14 000 hodin prověřováním přes 1000 výrobků na stovkách výprav do celého světa. Každé recenzi se věnuje několik lidí, včetně horských vůdců a špičkových sportovců, a její výsledek si nelze koupit. Další recenze najdete na www.SvetOutdooru.cz/vybaveni.

Profil testera

Jakub Larysz

Ať je to rychlý výšlap na nejvyšší vrchol Moravskoslezských Beskyd, výpad do Vysokých Tater nebo na skály, bikepackingový výlet, či projížďka na kole v podhůří Beskyd – vždy souzní s přírodou. Své srdce a načerpanou inspiraci pak vkládá do stránek tohoto časopisu a na web SvetOutdooru.cz.

 

 

Charakteristika

 

Název:

 

Brašna do rámu Ortlieb Frame-Pack RC

Produktová řada:

Frame-Pack

Výrobce:

Ortlieb

Hmotnost: 200 g
Objem: 4 litry
Rozměry: 24 x 40 x 6 cm
Nosnost: 3 kg
Materiál: Nylon

 

  • kompatibilní i s rámem z uhlíkových vláken
  • pomáhá udržet nízké těžiště
  • vodotěsný rolovací uzávěr
  • odolnost vůči vodě a prachu s certifikací IP64
  • uchycení pomocí suchého zipu
  • reflexní prvky
  • vyrobena v Německu
  • PVC free

Obr.: brašna ihned po rozbalení

 

Představení brašny

Na trhu je již celá rada rolovacích brašen, ale všechny nejsou rolovací a odolné vodě. V nepříznivém jarním počasí jsme se rozhodli pro otestování rámovky Ortlieb Frame-Pack Toptube RC. V dnešním testu si můžete přečíst jaké z ní máme dojmy.

Rámovou brašnou oceníte na krátkých i dlouhých cyklovýletech. Ortlieb Frame-Pack Toptube RC je relativní novinkou a na její testování jsem se opravdu těšil. Doposud značka vyráběla pouze brašny s vodotěsným TIZIPem. Pro testování jsme zvolili rámovku o objemu 4 litry, což je velikost střední. Má ale větší využití a vleze se do většího počtu rámů než celorámová brašna.

 

První dojmy

Frame-Pack Toptube RC je vyráběna pouze v jedné velikost a pokud mate menší rám kola, nejspíš si ji nebudete moci pořídit. Pro snadnou představu, zda se vám brašnář do rámu vleze, můžete využít ŠABLONU.

Při prvním kontaktu jistě oceníte nízkou hmotnost, která je cca 200 gramů. K brašně je přiložen jednoduchý návod objasňující případné nejasnosti. Například jak vyzrát na zužující se horní rámovou trubku nebo zamezit odření laku kola.

Obr.: detail horního upevňování

 

Upevnění

V horní části brašny Ortlieb Frame-Pack Toptube RC najdete celkem pět háčků a otvorů pro prostrčení tří fixačních pásků, které umožňují připevnění brašny na horní rám kola. Toto řešení umožní variabilitu při hledání ideálního způsobu upevnění. Na spodní a boční části se nachází řetízek (daisychain) pro přichycení dvěma tenkými pásky k hlavové a sedlové trubce.

Obr.: upevňovací popruhy brašny

 

Materiál

Rámová brašna Ortlieb Frame-Pack Toptube RC je svařována technologií HFW (high frequency welding). Jedná se o technologii, která místo tepla využívá napětí. Tím dosahuje kvalitního sváru, který je navíc odolný vodě a prachu s hodnotou IP 64. Celá brašna je vyrobena z PVC free materiálu – nylonové tkaniny s PU zátěrem. Při snížené viditelnosti jistě oceníte také reflexní logo.

 

Praktické použití

Pro mě je rámová brašna asi nejpoužívanějším způsobem převozu věcí na kole. S přehledem do ní uložím zámek na kolo, foťák, rukavice, nepromokavou bundu i mikinu. Rolovací uzavírání zajišťuje nejen pohodlné plnění, ale také přehled a jednoduché hledání věcí. Materiál brašny Ortlieb Frame-Pack Toptube RC je odolný vodě a výrobci nic nebránilo v tom, aby uvnitř vytvořil ještě dvě malé kapsy na drobnosti.

Při prvním vyzkoušení jsem byl zaskočen způsobem zavírání. Nemám na mysli rolování, ale spíše zajištění třemi silikonovými gumičkami. Z jiných rolovacích rámovek jsem zvyklý na odepnutí jedné přezky, abych se jednoduše dostal dovnitř. Zde je nutné odepnou tři gumičky. Zpočátku mi to trošku vadilo, ale po třech měsících testování jsem si zvykl. Nutno podotknout, že gumičky drží brašnu dokonale zarolovanou a kraje brašny nikde nepřečnívají.

Obr.: detail háčku a silikonové gumy

 

Velikost

Šířka brašny Frame-Pack Toptube RC je ideální, protože jsem se o ní při jízdě nikde nedřel. Pouze výjimečně se stalo, že se při jízdě ve volném oděvu zachytila nohavice o plastový háček nebo silikonovou gumičku. Pozitivně jsem vnímal nalepení jemné strany suchého zipu na levou stranu brašny, která slouží k přilepení konců pásků obepínajících horní rámovou trubku.

 

Hodnocení: 99%

+

  • odolnost proti vodě
  • odolnost vůči prachu (IP64)
  • nalepení jemné strany suchého zipu na levou stranu brašny
  • kvalitní zpracování
  • promyšlené detaily
  • dokonalé zarolování pomocí gumiček

-

  • složitější zapínání pomocí tří háčků

 

Závěrečné shrnutí

Značka Ortlieb je v oboru cykloturistických brašen velmi dobrá a je vidět, že své řemeslo dokáže přenést i do výroby bikepackingového segmentu. Ortlieb Frame-Pack Toptube RC je velmi jednoduchá a nemá se na ní co zkazit. Pozitivně hodnotím kvalitní zpracování a promyšlené detaily.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Jakub Larysz

Zdroje: svetoutdooru.cz

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

2 890  (4.88 %) 2 749 

Porovnat

599  (10.02 %) 539 

Porovnat

(8.03 %) 229 

Porovnat

Brašna na řídítka Vaude Trailfront II

2 249  (9.78 %) od 2 029 

Porovnat

2 499  (10 %) 2 249 

Porovnat

3 390  (4.45 %) 3 239 

Porovnat

1 199  (10.01 %) 1 079 

Porovnat

Brašna na rám Ortlieb Fork-Pack 5,8 L

1 590 

Porovnat