Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Sedací úvaz Singing Rock Rocket

V dnešním testu se budeme věnovat sportovnímu a lehkému sedáku Singing Rock Rocket. Podíváme se na navazovací body, poutka, prvky, které jsou ocenitelné a v závěru si můžete přečíst konečné hodnocení testera.

       

  Obsah

Ultralehký sedák Singing Rock Rocket nabízí patentovanou sponu Rock&Lock, pružné nohavičky s elastickým popruhem, jistící oko o šířce 12 mm nebo také dostatek poutek pro připnutí materiálu. V dnešním článku se podíváme na to, jak tento sportovní sedák obstál u našeho testování.

 

Recenzi zpracoval testerský tým časopisu Svět outdooru, který od roku 1997 strávil 14 000 hodin prověřováním přes 1000 výrobků na stovkách výprav do celého světa. Každé recenzi se věnuje několik lidí, včetně horských vůdců a špičkových sportovců, a její výsledek si nelze koupit. Další recenze najdete na www.SvetOutdooru.cz/vybaveni.

 

Profil testera

Vojtěch Dvořák

Vojta je nadšeným horolezcem a lyžařem. Přestěhoval se z kraje vinic a meruněk do Krkonoš, kde to má kousek na hřebeny, na oblíbený Prachov nebo do Adršpachu. Spoluautor metodických materiálů Singing Rock a Hudy, autor nekonečného komiksu Wattovo okénko a lezecké metodiky v časopisu Montana. Lektor a člen Metodické komise ČHS.

 

 

Charakteristika

 

Název:

 

Rocket

Výrobce: Singing Rock
Typ výrobku:  Sedací úvaz
Určení:  Pánské / Dámské
Použití lezeckého vybavení: Na lezeckou stěnu, na skály
Hmotnost: 245 g [vel. M] (± 15 g)
Počet spon: 1

Počet poutek:

4
Odepínací nohavičky: Ano
Barevné varianty: Purpurová

 

  • laminovaná tenká a lehká konstrukce poskytuje velké pohodlí a maximální svobodu při vašem lezení
  • unikátní patentovaná 16 mm Rock&Lock spona je vyrobena z nerezové oceli pro zvýšení odolnosti proti korozi
  • konstrukce nohaviček z ultratenkých a ultralehkých pásů HMPE (polyethylen s vysokým modulem) poskytuje optimální rozložení zátěže a zajišťuje pohodlí
  • pružné nohavičky s elastickým popruhem se dobře přizpůsobí noze lezce a poskytují svobodu pohybu
  • vyztužení navazovací body pro delší životnost úvazku
  • jistící oko šíře 12 mm disponuje pevností 15 kN
  • 2 přední pevná tvarovaná poutka a 2 zadní měkká poutka umožňují připnout dostatek materiálu

 

Umístěná poutka

Sedák Rocket nabízí dvě přední tvarovaná poutka a dvě zadní měkká poutka. Dostatek poutek umožňuje odkládání vybavení.

Do předních poutek bez problému uložíte 6 – 8 expresek. Poutka jsou lehce tuhá a od sedáku mírně odstávají. Zadní poutka jsou menší a snižuje se i jejich síla. Ale bez potíží pojmou kyblík nebo další šroubovací karabiny. Zadní poutka jsou našita mírně diagonálně.  

Jelikož se jedná o sportovní sedák, chybí zde zadní tahací poutko. Samotné rozložení poutek rovněž odpovídá sportovnímu sedáku.

obr.: 8 kusů expresek v předním poutku sedáku

 

Navazovací body

Předností navazovacích bodů je jejich perfektní zesílení. Popruh mezi nohavičkami, tedy spojovačka nohaviček je zesílena extra materiálem. Také oko v pase je stejně zesíleno.

Jistící oko široké 12 mm může na začátečníka působit drobně či křehce, ale ve skutečnosti poskytuje pevnost 15 kN. Během testování nedošlo k žádnému opotřebení kritických míst sedáku včetně jistícího oka.

obr.: zesílení navazovacích bodů a jistící oko

 

Další ocenitelné prvky

Sportovní úvaz Rocket nabízí spoustu detailů, které jistě oceníte. Jedná se například o zadní gumičky, které jsou odepínatelné, a navíc lze regulovat jejich dotažení pomocí malé kovové spony. Po zaseknutí kulatých gumiček dobře drží na svém místě a nepovolují se.

Nohavičky nemají spony, ale jsou opatřeny vloženou gumičkou, která zaručuje dobrou fixaci na stehně a držení na místě bez sjíždění. Ocenitelná je taky tloušťka pasu a nohaviček, která je minimální.

Předností sportovního sedáku Rocket je dále jeho sbalitelnost. Celý sedák můžete jednoduše sbalit do ruličky, které stisknete v ruce. Nechybí ani šikovný obal na sedák, do kterého lze navíc uložit další vybavení.

Sedák Rocket disponuje patentovanou sponou v pase Rock&Lock 16 mm, která je vyrobena z nerezové oceli. Tato spona umožňuje rozdělení celého pásu. Sponu lze vidět na následující fotografii.

 

Hodnocení: 98 % 

  • jednoduchý design

  • patentovaná nerezová spona

  • konstrukce poutek

  • vysoký komfort

  • perfektní rozložení tlaku

  • sbalitelnost

  • dostatečně prostorný obal

-

  • absence tahacího poutka 

 

Závěrečné shrnutí

Sedací úvaz Rocket je dle testera velmi lehký a pohodlný. Sedák byl pečlivě otestován na lezeckých kurzech horského vůdce, ale test také proběhl na sportovních, klasických pískovcových cestách nebo na trad cestách například na Kozinci u Železného brodu. Z testování vyplývá, že by někomu mohlo scházet tahací poutko, ale jak už jsme zmínili, Rocket Singing Rock je sportovní sedák.

Předností sedáku je jeho lehká a laminovaná konstrukce, která díky velké ploše zajišťuje perfektní rozložení tlaku na nohy a pas. Výhodou je také patentovaná nerezová spona Rock&Lock 16 mm, která umožňuje rozdělení celého pásu.

Pozitivem je i sbalitelnost sedáku, který lze jednoduše sbalit do ruličky a nechybí ani obal, který je dostatečně prostorný i pro umístění dalšího vybavení.

Dostatek poutek umožňuje odkládání vybavení a předností navazovacích bodů je jejich perfektní zesílení. Sedák Rocket je vysoce komfortní a vhodný například na lezeckou stěnu nebo skály.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Vojtěch Dvořák

Zdroje: svetoutdooru.cz

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

2 200  (18.23 %) od 1 799 

Porovnat

Dětský úvazek Singing Rock Ara

1 750  (14.34 %) 1 499 

Porovnat

1 590  (10.13 %) 1 429 

Porovnat

Horolezecký úvazek Climbing Technology Tami

1 599  (3.13 %) od 1 549 

Porovnat

Horolezecký úvazek Petzl Superavanti

2 177  (18.74 %) 1 769 

Porovnat

1 699  (20.01 %) od 1 359 

Porovnat

Dětský úvazek Camp Bambino Chest

659  (19.73 %) 529 

Porovnat

Horolezecký úvazek Edelrid Jay III

1 690  (13.73 %) od 1 458 

Porovnat