Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

 

Obsah

 

Úvod

Brýle UVEX Sportstyle jsem si vybral primárně jako společníka na vyjížďky na kole. Jezdím hlavně závody v enduro na kolech – tedy sjezdy, ale i delší výjezdy a projížďky v přírodě. Současně také rád vytáhnu gravel kolo nebo v zimě běžky. Hledal jsem tedy poměrně univerzální brýle, které budou dobře držet i při prudkém sjezdu terénem a zároveň bezpečně ochrání oči při pádech. Stejně tak ale musí být brýle komfortní i při celodenním výletu na gravelu nebo na běžkách.

 

Charakteristika


Produktová řada:

Sportstyle
Výrobce: Uvex
Kategorie slunečního filtru (CAT.): S3
Podle aktivit: sportovní / cyklistické
Polarizační: Ne
100% UV ochrana: Ano

 

  • pohodlné
  • ultra velký jednodílný zorník
  • neomezené zorné pole
  • měkký a nastavitelný nosník
  • Supravision - brání zamlžování
  • 100 % UVA, UVB, UVC ochrana až do 400 nm
  • Easy to clean
  • zrcadlové sklo s kategorií S2

 

Popis produktu

Brýle není potřeba detailně popisovat. Mnohem více vám řekne fotografie či video. Musím jen ocenit, že hned na první pohled působí brýle dost robustním dojmem. Spojené obroučky kolem celých brýlí zvyšují jejich tuhost, což se může hodit nejen již při zmiňovaných pádech. Jistotu, že se brýle nerozpadnou při nárazu na jednotlivé kusy, které Vás mohou poranit, určitě oceňuji a preferuji před různými designovými výkřiky jiných sportovních brýlí (odnímatelné oba rámečky apod.).

 

Průběh testování 

Brýle jsem testoval primárně v průběhu podzimu a zimy. Testoval jsem je jak ve sněhu v mrazech (na běžkách), tak i v Itálii na kole v cyklistické mekce Finale Ligure. Zde na mtb trailech zažily slunce a teploty až 15 stupňů Celsia.

První věc, kterou tak významně oceňuji, je stín skel (technologie Supravision®), který je použitelný ve velmi širokém spektru podmínek. Vnímám jej jako ideální střed. Očím poskytnou brýle úlevu v prosincovém slunci ve Finale Ligure či ochrání před slunečními paprsky v horách ve Švýcarsku, ale současně jsou stejně tak vhodné i do více pošmourného pražského dne, kdy pomůžou rozjasnit detaily terénu.

Brýle mi přišly příliš tmavé snad jen v jediném případě – když bylo v Praze celý den zataženo a pršelo. V takovém prostředí preferuji zcela čiré čočky. S uchycením brýlí na obličeji jsem neměl problém. I pro mé poměrně široké využití – sjezdy na enduro kole až po klidné vyjížďky na gravel kole, jej vnímám jako dobré. Brýle se bezpečně uchytí na nose a současně se opřou nahoře na čele. Jsou velice stabilní, a to i při jízdě ve velmi drsném terénu. Měl jsem však problém s tím, že mi na brýle stéká pot z čela hlavy. To, že jsou brýle v podstatě opřené o čelo, logicky vede k tomu, že je pot z čela sváděn dolů přímo do zorného pole. Toto vnímám jako potenciální slabinu, která je zřejmě daní za jinak velmi robustní uchycení.

Nejsem schopen přesně identifikovat, zda s tím souvisí i další potenciální slabina brýlí – zamlžování. Kdykoliv jsem na běžkách v prosinci zastavil, brýle se mi značně mlžily. Byť pomohlo to, když jsem se zase rozjel a brýle se velmi rychle zase vyčistily, byl jsem z tohoto trochu zklamán.

 

Hodnocení: 95 %

+

  • moderní, ale ne příliš křiklavý design
  • široké spektrum použitelnosti čoček
  • robustní konstrukce
  • ochrana očí při pádech
  • brýle drží na hlavě

-

  • při zimních sportech se mohou zamlžovat
  • pot z čela má tendenci přenášet se do zorného pole

 

Závěrečné shrnutí

Brýle vnímám jako ideální kompromis pro kohokoliv, kdo potřebuje brýle na všestranné užití. Nejedná se o specializovaný nástroj na enduro závodění a enduro závody bych v nich (upřímně) z důvodů zmíněných shora spíše jet nechtěl. Na toto ale tzv. „malé brýle“ ani nejsou určené. Jedná se ale o ideální nástroj na pohodové mtb, gravel či silniční vyjížďky na kole nebo projížďky na běžkách. Použitelné budou v 90 % světelných podmínek, což je asi jejich největší výhoda.

Současně brýle můžete vzít do města nebo jen na řízení do auta, kde oceníte jejich moderní, ale ne příliš křiklavý design. Těžko říct, zda můžete v této cenové relaci koupit více univerzálního a schopného pomocníka pro vaše oči. Za mě perfektní volba!

 

Užitečné odkazy

 

Autor: David Svoboda

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovna

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vybíráme pro vás

Sluneční brýle Uvex Sportstyle 225

999  (10.01 %) 899 

Porovnat

1 649 

Porovnat

1 649 

Porovnat

1 599  (33.77 %) 1 059 

Porovnat

Dětské lyžařské brýle Giro Buster AR40

999  (32.03 %) od 679 

Porovnat

Sportovní brýle R2 Crown

1 919  (33.87 %) od 1 269 

Porovnat

Sportovní brýle R2 Hero

619  (30.69 %) od 429 

Porovnat