Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Test: Spacák Hannah Sherpa 300 MT-P

Mirek Píštěk testoval spacák Sherpa 300 MT-P od české značky Hannah. Jak s ním byl spokojený, se dozvíte z následujících řádků.

       

  Obsah

Vybrat správný spacák je tak trochu umění a loterie v jednom. Měl jsem možnost spát v mnoha spacácích. Znáte to, v jednom je vám zima, druhý je moc těsný, třetí příliš těžký atd. Pokud hledáte spacák, který vás vysoko v horách během teploty kolem nuly a lehce nad ní (a při troše štěstí i pod ní) zahřeje, budete se v něm cítit pohodlně a nepotřebujete nutně řešit každý gram, tak model české značky Hannah Sherpa 300 MT-P je pro vás správnou volbou.

 

Charakteristika

 

Název:

 

Sherpa 300 MT-P

Výrobce: 

Hannah

Určení: Pánské/Dámské
Hmotnost: 1,6 kg
Vnitřní materiál: Polyester micro Ripstop
Vnější materiál: Nylon Ripstop
Izolační náplň: Micro-tec Ultra
Sbalený rozměr: 24 x 36 cm

Komfortní teplota:

0 °C
Limitní teplota: -6 °C
Extrémní teplota: -24 °C
Střih: Mumie
Typ izolační náplně: Mikrovlákno
Výška postavy (do): 195 cm
Délka spacáku: 230 cm
Šířka v nohách: 55 cm
Šířka v ramenou: 80 cm

 

  • použití od podzimu do jara
  • výplň mikrovlákno Micro-tec Premium
  • dvouvrstvá konstrukce s prošitím
  • anatomický střih
  • uzavřená tvarovaná kapuce
  • jednou rukou ovladatelné stahování kapuce
  • vnitřní zateplovací límec s regulací
  • obousměrný zip krytý légou
  • vyztužená léga proti zadrhávání zipu
  • pojistka proti samovolnému rozepínání zipu
  • poutka na zavěšení, vnitřní kapsa
  • kompresní obal

 

Váha a velikost

Nebudu vám nic nalhávat, Sherpa 300 MT-P je tak trochu cvalda. Přestože se vám na první pohled může zdát (jako mně), že je fakt obří, nezapomeňte, že se jedná o třísezónní spacák. Navíc i přes svou syntetickou výplní Micro-tec Premium je pořád relativně malý s ohledem na konkurenci, kde velikostně i váhově můžete být někdy i na dvojnásobku. Váží 1 600 gramů, při túře musíte počítat s větším batohem, alespoň 40litrovým. Pokud byste pro něj ale chtěli využít spodní komoru, volil bych objemnější batoh. Alespoň tedy 45 litrů. Já jej využil jak venku, tak v autě, kdy v obou případech nebylo potřeba řešit ani jedno (váhu/velikost), ovšem pro delší trek počítejte s tím, že zabere trochu více místa, a proto musíte promyslet, kdy a k čemu jej budete používat.

 

 

Mirek Píštěk

Jmenuji se Mirek Píštěk, je mi 28 let a více než 6 let se věnuji běhání. Zaměřuji se zejména na trailové běhy. S tím souvisí i to, že miluji hory a pohyb v nich. Outdoor, přespávání pod širákem, znalosti přežití v přírodě a učení se soběstačnosti. Nedílnou součástí při sportovní aktivitě i outdooru je kvalitní vybavení. Díky firmě 4camping mám možnost právě takové výrobky, oblečení a různá příslušenství testovat.

 

Materiál

Vnitřek spacáku je naplněn mikrovláknem, které zajišťuje velmi kvalitní tepelnou izolaci. Velmi mi svou konstrukcí a pocitem na dotek připomíná péřový spacák americké značky Big Agnes, ve kterém jsem spal na treku v Coloradu. Zkusím to připodobnit. Představte si čerstvě nadýchané těsto nebo možná lépe cukrovou vatu. Takový je pocit z tohoto spacáku. Když jsem jej roztáhl, připadal jsem si jak v peřině, takové té staré babičkovské, nadýchané. Díky tomu jsem se během nocí cítil velmi komfortně a pohodlně. Rána a večery během podzimního období bývají jak chladná, tak vlhká. Sherpa 300 MT-P solidně absorbuje vlhkost a jeho hlavní funkčnost, kterou je termoizolace, tak neztrácí na efektivitě. Již zmíněna syntetika Micro-Tech Premium plní svou funkci.

 

Přednosti a vychytávky spacáku

Konstruktéři tohoto modelu přemýšleli opravdu detailně nad různými prvky a drobnostmi, které vám spaní v přírodě usnadní a zpříjemní. Tak třeba zateplovací prvky. Celý zip je jakoby všitý a vsunutý do spacáku, tím pádem je částečně zabráněno tepelným ztrátám. Pokud rádi spíte zachumlaní a schovaní do spacáku tak, že vám trčí jen nos, využijete snadné stahování kapuce jednou rukou. Celý obličej vám tak obepne vrchní vrstva spacáku. Aby byly termoizolační vlastnosti co nejvyšší, v oblasti krku je tzv. vnitřní zateplovací límec. Teplo, které vytváří a kumuluje vaše tělo, podstatně hůře uniká. Tento límec ale nebrání kvalitnímu spánku. Během noci jsem necítil žádný tlak v oblasti kolem límce, protože je tvořen znatelně menší vrstvou umělého vlákna než zbytek spacáku.

Velmi často mívám problém se zapínáním spacáku, kdy se mi do zipu vždy zachytává část materiálu spacáku. Přesně tak tomu bylo i v případě Sherpy 300 MT-P. Je navíc mnohem mohutnější a robustnější. Když jsem si v noci chtěl povolit nebo utáhnout zip, zápolil jsem s ním. Nevím, zda je chyba u mě, nebo ne, každopádně mi chybí druhý jezdec. Jeden který by byl z vnější strany, druhý který by byl z vnitřní strany. Manipulace by tak byla jednak snazší, jednak by se možná méně látky zachytávalo do zipu.

Detailem, ale podstatným, jsou suché zipy. Buď o nich v noci nebudete vědět, nebo pro vás bude spacák kvůli nim nepoužitelný. Sherpa 300 MT-P využívá kulatých suchých zipů, který nepřečuhují a překrývají přesně tu část, kterou mají. Navíc na sebe kaskádovitě navazují.

 

Hannah je česká značka sportovního, outdoorového oblečení a vybavení s tradicí od roku 1991. Za skoro třicet let existence prošla značka progresivním vývojem po produktové, vizuální a funkční stránce. K produktovému portfoliu patří lyžařské, outdoorové a městské oblečení, batohy, stany, spacáky, karimatky a další příslušenství. Značka se vyznačuje nadčasovým designem za použití funkčních materiálů s propracovanými technickými styly. V posledních letech je prioritou ekologické smýšlení při výrobě i samotném použití vybavení. Hannah vybavení je testováno v nejnáročnějších podmínkách a na mnoha expedicích. Toto zajišťuje především stěžejní projekt Hannah Grant. S Hannah se zákazník cítí stále "Venku jako doma".

Komfort během noci a teploty

Spacák je opravdu, ale opravdu teplý. Spal jsem v něm jak ve spodkách, tak zcela nahý. Ani chvíli mi nebyla zima, naopak jsem se téměř potil. Venkovní teplota, ve výšce přes 1000 m n. m., byla v noci kolem 4 až 5 °C, foukal středně silný vítr, který ochlazoval teplotu na pocitových 0 až -2 °C. Přesto jsem se cítil velmi příjemně. V kombinaci se samonafukovací karimatkou Loap Solare jsem spal téměř jako doma. Výrobce uvádí komfortní (tedy tu směrodatnou informaci) teplotu 0 °C. Souhlasím a troufám si tvrdit, že komfort je ještě níž. Limitní teplota kolem -6 °C a extrém, tedy teplota při které sice přežijete, ale budete mít nejspíše omrzliny, je -24 °C. Věřím, že jej využijete jak během jara, podzimu, tak také během mírnějších zim.

 

Komu je určen?

Pokud trávíte večery či noci vysoko v horách, nevadí vám objemný a mohutnější spacák, Sherpa 300 MT-P splní vaše očekávání. Asi bych jej nevolil v případě, že plánuji dlouhý a náročnější trek, kdy se každé kilo pronese. I v složeném stavu je dost objemný, takže minimální objem batohu bude 40 a více litrů. Jste-li tedy teplomilové, kteří nevyhledávají extrémní podmínky, nevadí vám syntentika, budete spokojeni. Vhodný bude pro fotografy, kteří loví západy a východy slunce vysoko v horách a chtějí být v teple.

 

Video - Jak vybrat spací pytel Hannah

 

Hodnocení:

+

  • perfektní termoizolace
  • třísezónní spacák
  • Micro-Tech premium
  • pohodlné (nadýchané) spaní jak v bavlnce
  • vnitřní zateplovací límec
  • podšité zipy

-

  • malá skladnost
  • syntetika (není to péřový spacák!)
  • chybí druhý jezdec u hlavnímu zipu
  • krapet vyšší cena

 

Závěr

Hannah Sherpa 300 MT-P je asi první spacák, ve kterém jsem během chladné noci a mrazivějšího rána necítil chlad po celém těle, během noci jsem se nebudil kvůli zimě ale proto, že mi bylo teplo. Mohutnost a nadýchanost mi připomněla, jaké to bylo spát v babiččiných mohutných peřinách. Trochu jsem zápolil se zipem, do kterého se zachytávala část látky a během noci se mi hůře rozepínal, jelikož jezdec není oboustranný. Výhodou je kromě výborné tepelné izolace ještě jedna věc, a to zvuková izolace. Když jsem do něj vklouzl, poslouchal jsem jen svůj dech a tep.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Mirek Píštěk

Zdroje: archiv autora

TEST: Sada nádobí Passage Dinnerware Set

Testovna

TEST: Spacák Husky Mopy

Testovna

Hledáte kvalitní syntetický spacák na přespávání venku? Potom jste tu správně. Otestovala ho za vás naše testerka Zdeňka.

TEST: Stan Warg Protrek 2

Testovna

Naše testerka dostala na otestování úplnou novinku, a to ultralehký stan značky Warg. Obstojí proti svým konkurentů ve své kategorii?

Vybíráme pro vás

2 299  (39.58 %) 1 389 

Porovnat

2 389  (57.76 %) 1 009 

Porovnat

3 999  (7.75 %) 3 689 

Porovnat

4 399  (12.05 %) 3 869 

Porovnat

4 599  (10 %) 4 139 

Porovnat

3 799  (10 %) 3 419 

Porovnat

2 050  (18.59 %) 1 669 

Porovnat

2 499  (52.02 %) 1 199 

Porovnat