Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Test: Spacák Pinguin Expert 175 cm

Zimní spacák od českého výrobce Pinguin testoval dobrodruh Martin Surovec.


Obsah

Jmenuji se Martin a je mi 28 let. Spolu se svou snoubenkou Míšou a dalšími přáteli rádi cestujeme po Česku a občas se vydáme i na delší výlet. Jedním z našich větších počinů byla měsíc trvající cesta třiadvacetiletou Škodou Forman (koupenou za 4000 Kč) z Česka do Gruzie (veškeré normální i bláznivé zážitky jsem sepsal v knize Sabagiro už ne! (2019). Jednou z našich zásad je, že spíme vždy pod širákem a pokud by snad pršelo, najdeme úkryt v podobě opuštěné budovy, autobusové zastávky nebo třeba krmelce v lese. Je jasné, že k podobným cestám je potřeba mimo jiné i správně zvolený spacák. Záměrně nepíšu nejlepší nebo nejdražší spacák, protože při cestě starým autem zřejmě nechcete, aby jeho cena přesáhla hodnotu celého auta včetně lékárničky a všech náhradních dílů.

Charakteristika

 

Název:

 

Expert 175 cm

Výrobce: Pinguin
Určení: Pánské / Dámské
Hmotnost: 2 kg
Sbalený rozměr: 21 x 41 / 27 (po kompresi) cm
Komfortní teplota: - 9 °C
Limitní teplota: - 17 °C
Extrémní teplota: - 37 °C
Střih: Mumie
Izolační náplň: BHB micro 400 g/m2
Typ izolační náplně: Mikrovlákno
Vnější materiál: Nylon Ultralight DWR
Vnitřní materiál: Polyester Micro
Možnost spojení: Ano
Výška postavy (DO): 175 cm
Šířka v nohách: 55 cm
Šířka v ramenou: 85 cm

 

  • BHB Micro – špičková izolační náplň z mikrovlákna
  • třívrstvá konstrukce náplně poskytuje maximální tepelnou izolaci
  • lehký svrchní materiál spacáku Nylon Ultralight s voděodpudivou DWR úpravou
  • zkrácený zip = více izolační náplně
  • zipy YKK
  • možnost spojení s druhým spacákem
  • poutka na zavěšení
  • tajná kapsička
  • stahovatelný límec kolem krku
  • příjemně střižená kapuce
  • kompresní obal

Výběr spacáku

Vzhledem k tomu, že cestujeme autem a spíme pod širákem, jsem cíleně vybíral pouze ze syntetických spacáků. Jednak za lehčí peří si člověk poměrně dost připlatí, přičemž ušetřená váha při cestování autem zas tolik úsměvu na tváři nevykouzlí, za druhé péřový spacák špatně snáší vodu a vlhkost, čemuž se člověk při častém spaní pod širákem jen těžko vyhne. Mimochodem, to je nějaké divné, že péřový spacák není do deště – vždyť kachny nebo husy se vodě právě dvakrát nevyhýbají, že jo? Jasně, já vím, tady jde o prachové peří. Každopádně výhody a nevýhody syntetiky vs. peří si jednoduše najdete na internetu, pokud je neznáte. 

Další důležitou informací při rozhodování o koupi spacáku byl fakt, že jeden starší třísezónní spacák už mám doma a hodlám jej používat v letních měsících, kdy by mi bylo v zimním horko. Hledal jsem tedy spacák na zimu v našich zeměpisných šířkách a zvolil si vrchní hranici rozpočtu 5 000 Kč.

Pinguin Expert má šikovný kompresní obal.

V úvahu z prodávaných zimních syntetických spacáků s komfortní teplotou kolem -10 °C přicházel v úvahu Pinguin Expert (komfortní teplota pro ženy do -9 °C) za zhruba 2 700 Kč či Husky Extreme Anapurna (-12 °C) v ceně 3 500 Kč. Ceny byly platné k začátku března 2020, o měsíc později všechny uvedené výrobky výrazně zlevnily – že by ideální čas na nákup?

Nakonec jsem se však rozhodl pro v té době nejlevnější variantu –  spacák Pinguin Expert. Pojďme si říct, jestli to byla chyba nebo ne.

První dojmy

Jak už bylo řečeno, Pinguin Expert je zimní syntetický spacák s komfortní teplotou (udává se vždy pro ženy) do -9 °C a váží ve variantě 175 cm rovná dvě kila. První dojem po vybalení produktu byl pozitivní. Kompresní obal se zdál být pevný, dobře řešený, určitě do něj nenateče voda, protože spacák po sbalení odnikud nevylézá. Samotný spacák je na omak velmi příjemný (i na obličej), dostatečně prostorný a na pohled hezký, zkrátka jsem si jej hned oblíbil. Pokud se vám zdá na obrázcích na internetu Pinguin Expert ošklivý, jako se zdál i mně, tak se nenechte odradit.

Ten spacák opravdu není fotogenický. Nechápu, proč...!?

Průběh testování

První testování spacáku proběhlo pod širákem začátkem února v nadmořské výšce 400 metrů s nejnižší teplotou v 6:00 ráno, kdy teploměr ukazoval – 1 °C. Musím říct, že jsem spacáku nastavil laťku hodně vysoko a chtěl jsem se přesvědčit, jestli je skutečně tak dobrý a vlezl jsem do něj večer pouze ve spodním prádle a tričku. Někdo mi totiž říkal, že se v něm takhle kolem nuly spát dá. Já za sebe říkám, že nedá – alespoň ne pohodlně.

Prvním problémem se po chvilce ukázaly promrzlé nohy, které jsem si nedokázal uvnitř spacáku pořádně zahřát, přestože je materiál u nohou zesílený. Nicméně, když jsem použil samoohřívací polštářky, bylo po problému a okamžitě jsem usnul. V 6:00 jsem se však probudil zimou a došlo mi, že jsem to s tím (ne)oblečením přece jen přehnal. Oblékl jsem si tepláky, mikinu, zimní čepici a cítil jsem se příjemně, spal jsem ještě několik hodin. Takhle oblečený bych snesl i větší chlad a pohodlně se vyspal, ale pokud bych měl nocovat pod širákem při uvedené komfortní teplotě -9 °C (podotýkám, že je to příjemná teplota pro ženy), rozhodně bych se musel do tohoto spacáku pořádně obléct, abych se cítil příjemně.

Ten obličej nehodnotí spacák, ale fotograf mě zastihl okamžitě po probuzení.

Šikovné detaily

Z dalšího testování (vzhledem k letošní bídné zimě probíhalo při nejnižších ranních teplotách kolem pěti stupňů nad nulou) bych vyzdvihl celkové pohodlí spacáku. Mám na mysli například už zmíněný materiál, který je skutečně příjemný na dotek, dále jsem měl ve spacáku dostatek prostoru (pro info nejsem tlustý, ani hubený) a velmi jsem si oblíbil šikovnou kapuci, která jde proti chladu dobře stáhnout, viz. foto výše. Dalším pozitivem je to, že zip nevede po celé délce spacáku a místo toho je konec spacáku ze silnějšího materiálu – bude vám tepleji na nohy (ale nesmíte do spacáku s úplně studenýma nohama, protože se prostě samy neohřejí). Ve spacáku jsem spal i za mírných přeháněk, kdy nepromokl a potom poměrně rychle uschnul.

Večerní opékání vepřových žeber nadivoko.

Máme tu problém

Naopak mě překvapil nečekaný problém, kdy jsem nedokázal spát ani v poměrně mírném svahu. Materiál, který je příjemný na dotek zvenku i zevnitř, je velmi hladký a klouže jako had. Neustále jsem sklouzával z karimatky, až jsem si nakonec musel dát před nohy kus stromu, o který jsem se zapřel. Například výše zmíněný spacák Husky Anapurna má našité protiskluzové pásy. Ty podle mého kamaráda sice úplně dobře nefungují, ale když jsem se jednou vzbudil dřív než on, tak jsem viděl, že spí ve spacáku naopak, těmi pásy nahoru.

Podložka pod nohama. Jo a teploměr ukazuje šest stupňů nad nulou.

Hodnocení: 85 %

+

  • kvalitní zpracování, příjemný na dotek, hned si jej člověk oblíbí
  • šikovný kompresní obal
  • po sbalení kompaktní a přijatelná hmotnost (2 kg)
  • nízká cena v dané kategorii

-

  • chybí protiskluzový materiál, špatně se spí ve svahu
  • odvozuji, že při teplotě –9 °C by nebylo teplo, v letošní teplé zimě však nebylo možné otestovat

Závěr

Závěrem bych tedy shrnul, že je spacák Pinguin Expert velmi praktický a svým zpracováním sympatický - nic (až na ty pásy) nechybí a ani naopak nepřebývá, není tam plno nesmyslů. Pokud hledáte zimní spacák za rozumné peníze a nebudete spát v extrémních podmínkách při -10 °C nebo v ještě větší zimě, rozhodně Pinguin Expert doporučuji.

Šikovná stahovací kapuce – stačí obrátit směrem dovnitř či dolů a jste izolováni od chladu zvenku.

Užitečné odkazy

Další zajímavé články:

Autor: Martin Surovec

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

3 529  (8.78 %) 3 219 

Porovnat

3 529  (8.78 %) 3 219 

Porovnat

2 471  (19.91 %) od 1 979 

Porovnat

11 100  (19.65 %) 8 919 

Porovnat

6 890  (10.03 %) 6 199 

Porovnat

11 500  (16.44 %) 9 609 

Porovnat

11 000  (22.65 %) 8 509 

Porovnat

2 290  (10.09 %) 2 059 

Porovnat