Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Test: trekové hole Leki Photosystem Alu

Kyrgyzstánské testování praktické teleskopické trekové hůlky využitelné jako stativ pro fotoaparát a kameru.

Na všechny naše cesty tahám kameru. Poslední dobou se mi nedaří kameru udržet úplně v klidu. Kdo filmuje na vysokohorských trecích, tak to možná zná. Nikdo nečeká, až si sundáte batoh, zklidníte dech a v klidu připravíte kameru. Fotograf vyfotí a jde. Vy musíte mít klidnou ruku, zatajený dech a udělat časový záběr, většinou trošku delší. A než skončíte, jsou všichni v čudu a musíte je dohánět.

Už téměř 4 až 5 let (letos mi bylo 60) přemýšlím, zda bych neměl sebou tahat nějaký stativ. Jedná se ovšem o další váhu na zádech, ubírá prostor v batohu a v neposlední řadě je s ním složitá a zdlouhavá manipulace. Přemýšlel jsem i o teleskopické tyčce, na kterou by se dala kamera připevnit, aby alespoň vertikálně byla stabilní. Nakonec jsem vždycky odjel na další cestu s jedinou možností - držet kameru v ruce.  

Letos před cestou do Kyrgyzstanu jsem potřeboval nové trekové hůlky.  Na e-shopu 4camping jsem objevil hůlku („ Hůl Leki Photosystem Alu“) s fotoadaptérem.

 

První dojem:

Je to přesně ono.  Kvalitní lehká hliníková hůlka která v rukojeti ukrývá závit pro uchycení fotoaparátu.

Hůlku má člověk vždy při sobě. Stačí jen přišroubovat kameru a hůlku zabodnout do země, jednou rukou kameru přidržovat a druhou natáčet při snímání panoramat, případně ovládat zoom.

 

Bio Leki: 

Značka Leki je celosvětově známou firmou s lyžařským vybavením a trekingovými holemi, která na trhu působí již od šedesátých let minulého století. V roce 1974 uvedla společnost Leki na trh první teleskopické hole a ještě tentýž rok také výškově nastavitelné hole, což vyvolalo revoluci ve výrobě holí a zároveň vzbudila vlnu zájmu o jejich používání. Díky takto dlouhé tradici je společnost Leki nyní špičkou ve svém oboru a teleskopické hole jsou již standardem většiny turistů.

Další inovace, jako je speciální pečící systém, který dodal hliníkovým trubkám dostatek pevnosti, či pozitivní úhel, Ergosoft grip, Trigger systém či Soft Antishock a Super Lock Systém již jen dotváří tyto hole k dokonalosti, což dosvědčuje i fakt, že Leki mají jako jediné na světě TUV certifikát kvality.

Původ názvu Leki

Také často přemýšlíte, odkud pochází to které slovo? Pokud jste se zamýšleli i nad názvem Leki, jeho původ jsme zjistili za vás a není tak složitý, jak by se mohlo zdát.

Název Leki je spojením jména majitele společnosti – Lenharta a místa, kde společnost sídlila, německé obce Kirchheim.

A nyní již dost slovíčkaření a pojďme se podívat na samotné hole.

Bio Photosystem Alu:

Název:

Photosystem Alu

Výrobce:

Leki

Druh aktivity:

turistika

Odpružení (antishock):

Ne

Hrot:

Karbid

Rukojeť:

Pěnová, Aergon

Počet segmentů hole:

3

Rozsah délky:

70-150 cm

Prodloužená rukojeť:

Ne

Materiál tyčí:

Aluminium

Průměr tyčí:

1,8/1,6/1,4 cm

Použité technologie:

Aergon, Speedlock

Odkaz na e-shop:

4camping.cz


Speedlock

Použitá technologie Speedlock umožňuje pohodlné a především extra rychlé nastavení a upevnění délky hole i v silných rukavicích a nezávisle na počasí.

4camping Speedlock Leki

Testování a náš názor:

Pokud chci natáčet své jdoucí kolegy, tak stačí za chůze připevnit kameru, zabodnout hůlku a točit. I když jste ve vyšších polohách, stačí jeden bod podpěry a kamera je v klidu nezávisle na vašem dechu. Na Tian Šan nás odjelo 6 a po hůlce pošilhávali i ostatní účastníci vybavení fotoaparáty. Zatímco se ostatní vydýchávají, aby mohli fotit či točit, já připevňuji foťák na stativ tvořený trekovou hůlkou a snímám panorama nejvyšších vrcholků Tian Šanu a jsem nadšen.

Hned první pokus s fotoaparátem málem skončil fiaskem – v sedle na travnatém povrchu v silném větru se tyčka upevněná v hlíně vlivem větru uvolnila a pomalu skácela i s fotoaparátem. Naštěstí pád byl velmi pomalý a do trávy. Nicméně je to zkušenost – hrot není tak dlouhý, aby hůlka byla v zemi pevně ukotvena, mnohdy je i obtížné ji zabodnout. Stabilitu lze podle podmínek zlepšit použitím kamenů. Pokud jsme následně dělali skupinové fotky, většinou jsme k zajištění stability hůlky použili kamení. Rozhodně nikdo z fotografů už nefotil klasicky s umístěním fotoaparátu na nějakém vhodné rovné plošce. Hůlka byla vždy po ruce a velmi rychle připravená k použití.

Samozřejmě, že normální stativ je stabilní a lepší, ale pokud si vše nesete na zádech a třeba 10 dní nedorazíte někam, kde si můžete doplnit zásoby, tak určitě tuto možnost oceníte. Zejména pokud trekové hůlky máte stabilně ve výbavě.

Hodnocení: 95% 

+

  • Nezávislost snímku na dechu či třesu ruku
  • Kvalitní materiál
  • Nízká hmotnost
  • Praktické využití jako hůlky
  • Ergonomická rukojeť
  • Nastavitelná délka hole
  • Hroty z karbidu
  • Nízká hmotnost 300 g/kus
  • 10 letá garance dostupnosti náhradních dílů
  • Stativ vždy po ruce

-

  • Hrot je příliš krátký na stabilní zabodnutí
  • Obtížné zabodávání do tvrdého podloží

Trekové hole Leki Photosystem doporučujeme zajisté každému, kdo na svých toulkách přírodou rád  fotí či natáčí, a zároveň s sebou nechce neustále nosit těžký a neskladný stativ. Díky univerzálnímu fotozávitu na tyto hole snadno upevníte rozličné fotoaparáty či kamery. Vaše snímky tak budou dokonale ostré a nerozklepané nezávisle na vašem dechu.

Doporučujeme

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

1 399  (50.75 %) 689 

Porovnat

Trekové hole Leki Eagle

1 289  (29.48 %) 909 

Porovnat

1 599  (25.02 %) 1 199 

Porovnat

2 899  (10.69 %) 2 589 

Porovnat

1 899  (26.33 %) 1 399 

Porovnat

1 890  (24.92 %) 1 419 

Porovnat

3 139  (21.03 %) 2 479 

Porovnat

2 199  (27.29 %) 1 599 

Porovnat