Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

10 tipů na romantické vyhlídky

Přemýšlíte nad tím, kam vzít svojí drahou polovičku na romantický výlet? Můžete zkusit třeba vyhlídky, které vám nabídnou nejen pohled na překrásnou krajinu.


Obsah

 

Úvod

V přírodě najdete nespočet míst, která vás okouzlí svou úžasnou atmosférou. Vyhlídky mají ale svoje magické kouzlo a často vás na nich překvapí i historický kontext. Není nad to, pohlédnout z vrcholu na okolní krajinu, řeky, přehradu, hrad či zříceninu. Vyhlídky jsou ideálním místem pro všechny milovníky přírody, kultury i historie a je jen na vás, jestli si vyberete tu v netknuté přírodě, nebo takovou, která vyhlíží na pozůstatky a důkazy naší kultury. Zároveň se jedná o jednu z alternativ, kam vzít vaši drahou polovičku na romantický výlet. V dnešním článku si můžete přečíst několik tipů na ty nejhezčí a nejromantičtější výhledy. 

 

Tetínské vyhlídky

Pod řekou Berounkou, pár kilometrů jihovýchodně od města Beroun, najdete obec Tetín. Z lidových pověstí se dozvíte, že Tetínské hradiště bylo postaveno Krokovou dcerou Tetou již v roce 712 našeho letopočtu. V této magické oblasti, kde na Vás dýchne historie na každé odbočce, můžete navštívit Tetínské vyhlídky. Dva vyhlídkové okruhy vám nabídnou ty nejkrásnější pohledy na řeku Berounku, město Beroun, Tetín i malebnou okolní krajinu. Vrcholu dosáhnete jak při kratším kilometrovém výšlapu, nebo delším v délce 3 km. Obě stezky končí u kostela sv. Ludmily z 80. let 17. století. Cestou si můžete všimnout i informačních tabulí, které vám přiblíží historii celého místa. 

Na Tetínské vyhlídky se můžete dopravit buď autem, přičemž zaparkujete u hřiště na začátku tras, nebo vyrazit vlakem do města Beroun, ze kterého dojdete po třech kilometrech přímo k vyhlídkám.  

   

 

Jak vybrat boty na turistiku

Ideálně zvolená turistická obuv = základ úspěchu a dobrého pocitu z výpravy. Abyste nešlápli vedle, přečtěte si, jak správné boty vybrat.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Vyhlídka Zvíkov

Vyhlídkové místo Zvíkov je jednou z méně známých vyhlídek, pár kilometrů od obce Milevsko ve středočeském kraji. Na rozdíl od známějších míst vás vyhlídka překvapí klidem a pravděpodobně i nízkou frekvencí lidí. Zvíkovská vyhlídka nabízí pohled na hrad Zvíkov nad soutokem řek Vltavy a Otavy z velmi nezvyklé perspektivy. 

Na vyhlídku se dostanete z osady Varta, kde můžete zaparkovat a vydat se dále po červeném turistickém značení, které vás navede k odbočení na vyhlídku. Celá trasa Vám zabere něco přes hodinu cesty. 

 

Vyhlídka nad jeskyní Padouška u přehrady Vír

Kousek od vesnice Hluboká u vodní nádrže Vír se nachází překrásná vyhlídka nad skalním převisem Padouška. Ideální vyhlídka pro milovníky klidných míst v přírodě. Z vyhlídky se budete dívat přímo do údolí na Vírskou přehradu, která přehradila tok Svratky, a na tehdejší lokalitu zatopené obce Chudobín, jež s výstavbou přehrady zanikla. Památku připomíná Chudobínská borovice rostoucí na malém ostrůvku uprostřed vodní plochy. Přes nepříznivé podmínky se borovici stále daří a v minulosti vyhrála anketu Strom roku. 

Na vyhlídku se dostanete z Hluboké, přičemž cesta tam i zpět je dlouhá 4 kilometry. 

 

Klostermannova vyhlídka

V oblasti šumavského pohoří u obce Srní najdete Klostermannovu vyhlídku s výhledem na Dračí skály a do údolí Otavy. Cestou ze Srní půjdete kolem Klostermannovy chalupy, jež snadno rozpoznáte díky typické šumavské architektuře. Karel Klostermann, podle kterého je vyhlídka pojmenována, byl český spisovatel, představitel venkovské prózy z přelomu 19. a 20. století. V jeho knihách se dočtete například o nelehkém životě obyvatel Šumavy. Při návštěvě vyhlídky byste určitě neměli vynechat návštěvu přírodního výběhu s vlky jihovýchodně od obce Srní. Ve výběhu se můžete pohybovat pouze po ohrazené lávce a pozorovat přirozené chování vlku. Psi mají vstup zakázán.

Cesta na vyhlídku vede ze Srní po tak zvaném Srnském okruhu. Celá trasa je dlouhá něco málo přes osm kilometrů. Ze Srní se vydáte po zelených turistických značkách, dostanete se k Vchynicko-tetovskému plavebnímu kanálu a minete Vodní zámek. Poté na vás bude čekat pouze závěrečný výstup.   

 

Vyhlídka Krakonoš - nejvyšší bod Kozích hřbetů

Strmý hřeben s názvem Kozí hřbety se nachází v pohoří s nejvyššími vrcholy v České republice, Krkonoších. Délka hřebene je asi 3 kilometry, ale přímo po něm je chůze zakázána, odbočit tedy můžete pouze na vyhlídku Krakonoš. Z výhledového místa v nadmořské výšce 1420 metrů dohlédnete směrem na východ při dobré viditelnosti na Sněžku a Luční boudu. Spatřit můžete i Medvědín, Kotel, Mužské a Dívčí kameny nebo Údolí Bílého Labe.  

Kousek od vyhlídky Krakonoš vede trasa červeného turistického značení ze Špindlerova mlýna na Luční boudu. Krátkou odbočkou z této trasy se dostanete na toto nádherné místo. 

 

Vyhlídka Belvedér

Pokud máte blízko oblast Českého Švýcarska, rozhodně stojí za to navštívit vyhlídku Belvedér. Pohledu do Labského kaňonu se nebudete moct nabažit, možná i proto je kandidátem na zápis do UNESCO. Z vyhlídky ležící necelé tři kilometry od Hřenska můžete dohlédnout na Dolní Žleb nebo na horské hřebeny v Německu. Je to jediná ze zmíněných vyhlídek, která není zcela přírodního původu. Byla postavena na počátku 18. století Františkem Karlem Clary-Aldrigenem. 

Na vyhlídku se dostanete z Labské stráně, právě tudy vede červeně značená turistická trasa. Dojít na Belvedér můžete také od přívozu v Dolním Žlebu, kudy vede kamenná cesta s prudkým stoupáním po schodech. 

 

Vyhlídka Máj

Jednou z nejhezčích vyhlídek na Vltavu je zcela určitě vyhlídka Máj, nacházející se poblíž obce Teletín. Řeka protéká podél skalnatých výběžků a ve svém typickém tvaru podkovy vám nabídne pestrý výhled na tamní krajinu. Vyhlídka Máj je přístupná celý rok, ale pokud vyrazíte na výlet v hezkém počasí, nejspíš se setkáte se spoustou dalších návštěvníků. Nádherná přírodní scenérie a dobrá dostupnost z hlavního města Prahy je atraktivním a velmi frekventovaným místem.  

Na vyhlídku Máj se dostanete z obce Teletín po trase vyznačené žlutým turistickým značením. Cesta na výhledové místo je dlouhá něco málo přes jeden kilometr. 

 

Vyhlídka Králův stolec v Podyjí

Vyhlídka nad vodním tokem Znojemské přehrady vás ohromí možností dohlédnout na Býčí skály. Pověsti praví, že zde v roce 1683 sledoval polský král přechod svých vojsk přes Dyji. Na místě najdete vyhlídkový altán, který vznikl již v roce 1922 ve spolupráci Spolku německých turistů a Klubu českých turistů. 

Na vyhlídku lze dojít po zelené turistické stezce z Gránického údolí. Tato trasa vede kolem vyhlídkového místa a dostanete se po ní až do Znojma. 

   

 

Jak se chovat šetrně v přírodě

Připomeňte si 10 zásad, které by měl znát a ctít každý milovník přírody. V dnešním článku je pro vás sepsala Katka Balcarová.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Krásná Máří

Poblíž Jizerské magistrály se tyčí skalnatá vyhlídka Krásná Máří. Nachází se v nadmořské výšce přibližně 900 metrů a nabízí velkolepý výhled na krajinu okresu Frýdlantsko. Svého jména dostála podle zaniklého dolu na železnou rudu z roku 1582. 

Nejpřímější cesta na vyhlídku vede z Hejnic, přesto však počítejte s délkou trasy více než 5 kilometrů jedním směrem a převýšením necelých 500 metrů. Díky poloze poblíž Jizerské magistrály je však lépe dostupná třeba na kole nebo běžkách. 

 

Čertovy kameny

Vyhlídka Čertovy kameny je součástí sto metrů dlouhého skalního útvaru a nachází se v Chráněné krajinné oblasti Jeseníky. Její charakteristický název je spjat s prastarou pověstí, která popisuje vznik skalního uskupení. Těší se rovněž zájmu horolezců, zejména díky svému kolmému reliéfu a vysoké obtížnosti. Rozmanitý výhled směrem do polských rovin si můžete dopřát po výšlapu v délce dvou kilometrů z České vsi u Jeseníku. Automobilisté jistě ocení i možnost parkování u stejnojmenné chaty v blízké vzdálenosti od samotné vyhlídky. 

 

Užitečné odkazy

Autor: Pavlína Horňáková

Zdroje: archiv autora, pixabay.com, liberecky-kraj.cz, kudyznudy.cz, jeseniky.net, ok.tourism.cz, Barbora Horálková, Daniela Mutinská 

Přechod masivu Králického Sněžníku

Cestopisy a reportáže

Radosti a strasti přechodu Králického Sněžníku vám v dnešním článku sepsala Katka Balcarová, která se věnuje široké škále sportů, především potom lezení, běhu a turistice.

Cesta přes Istanbul s dobrodruhem Vojtou Kaderou

Cestopisy a reportáže

Baťůžkář Vojta Kadera je dobrodruhem každým coulem. Své netradiční zážitky a svébytný způsob cestování sepisuje do krátkých povídek. Jednu z nich si můžete přečíst v našem dnešním článku. 

Tomík na cestách

Cestopisy a reportáže

Tomáš Vejmola je dobrodruh, který holduje nevšednímu způsobu dopravy. Oblíbil si především tuk-tuk, motorizovanou tříkolku, obvykle využívanou jako taxík. Kam se Tomáš vydá tuk-tukem tentokrát?

Vybíráme pro vás

Pánské ponožky Warg Trek Merino

249  (20.08 %) 199 

Porovnat

359  (36.21 %) 229 

Porovnat

199  (25.13 %) 149 

Porovnat

(7.82 %) 589 

Porovnat

210  (38.57 %) 129 

Porovnat

189  (47.62 %) 99 

Porovnat

Kompresní podkolenky Zulu Run Compression W

359  (39 %) 219 

Porovnat