Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Mushing - týmový sport se psy

Mushing je sport, ve kterém člověk se psy tvoří tým a společnými silami zdolávají různě dlouhé tratě.


Obsah

Vznik mushingu

Prvopočátek mushingu je u severských národů, které hledaly, jak snadno přepravit těžký náklad na větší vzdálenost. Poté člověk zjistil, že někteří psi jsou pro to vhodnější než jiní, a začal s plánovaným chovem. Nejdůležitějšími vlastnostmi psa byla vytrvalost, spolehlivost a také nenáročný chov.

Člověk je tvor soutěživý, a tak netrvalo dlouho a začalo zápolení psích spřežení. Další vývoj tohoto sportu podpořila i zlatá horečka na Aljašce, která napomohla rozšíření a upevnění používání psího spřežení v každodenním životě i jako formu zábavy na přelomu 19. a 20. století. Aljaška se tedy dá nazvat kolébkou saňového sportu.

Role mushera

Spousta lidí si myslí, že musher je člověk, který si stoupne na sáně, káru čí speciální tříkolku a veze si zadek. Dříve tomu tak nejspíše bývalo, ale dnes je mushing velmi oblíbený sport, a jako u každého sportu se i zde posouvá vývoj dopředu. Konají se Mistrovství světa, Mistrovství Evropy, jezdí se světový pohár a dokonce se začíná uvažovat, že se mushing dříve nebo později zařadí i mezi olympijské disciplíny. Z tohoto pohledu je jasné, že dnes už musher musí být celkem fyzicky dobře připravenou osobou.

Proto se v dnešní době rozděluje většinou trénink na dvě části - příprava psů, kdy si musher opravdu vozí jen zadní část těla, protože jde o trénink psů, a druhá část, kdy na sobě musí zapracovat také musher. Při závodě pak musí do sebe vše zapadnout - trénovanost psů i mushera. Při závodě jde tedy o spolupráci zvířete a člověka. To znamená, pokud chcete být úspěšní, že do každého kopce seskakujete ze stupátek a pomáháte psům tlačit sáně či káru - běžíte, abyste si udrželi rychlost a bylo to co nejrychlejší.

Mushing může dělat člověk, který miluje psy, přírodu a hlavně se nebojí zašpinit. Je to časově a finančně velmi náročný koníček, přesto ho dělají i lidé, kteří mají občas hluboko do kapsy. V podstatě to není koníček, je to životní styl a vy jako musher tomu vše přizpůsobujete a podřizujete.

Dělení mushingu

V dnešní době se mushing dělí na individuální a týmové disciplíny (psí spřežení). Dále na závody off snow (na suchu) a on snow (na sněhu) a především pak dle délky trati, což jsou sprintové (do 25 km), midové (35 km a více bez zátěže) a longové (45 km a více se zátěží) závody. A samozřejmě nesmím zapomenout na etapové závody. Dále se dnes mushing dělí na čistokrevná plemena a různé křížence šlechtěné speciálně na rychlost.

Podle psů

  • Mezi čistokrevné psy patří: sibiřský husky, aljašský malamut, český horský pes, samojed, grónský pes.
  • Mezi křížence neboli kategorie otevřené patří: evropský saňový pes, aljašský husky a další speciálně šlechtění psi.

Individuální disciplíny

 

off snow:

  • Scooter - speciální koloběžka, ke které máte zapřaženo 1-2 psy
  • Bikejöring – jízda na kole s 1-2 psy
  • Canicross - běh s 1 psem

 

on snow:

  • Skijöring – běžky s 1–2 psy
  • Půlka – běžky a ještě mezi vámi a 1–4 psy jsou speciální malé přepravní sáňky

Většina individuálních disciplín se ještě dělí dle pohlaví, tedy na muže a ženy. U týmových disciplín tomu tak není.

Týmové disciplíny (psí spřežení) a jejich kategorie

 

off snow:

  • Sprint
    A – tým 5–8 psů
    C – tým 2–4 psi
  • MID (středně dlouhá trať)
    MU – 7 a více psů
    MB – tým do šesti psů

 

 

on snow:

  • Sprint
    U – neomezený počet psů
    A – do 8 psů
    B – do 6 psů
    C – do 4 psů
  • MID
    MU – neomezený počet psů
    MB – do 6 psů
  • Long se zátěží
    LU – neomezený počet psů
    LA – do 8 psů
    LC – do 4 psů

Nejznámější závody

Ve světě se jezdí mnoho etapových závodů. Dokonce jeden z nejtěžších v Evropě se jezdí po hřebenech Orlických hor, a to Šediváčkův long (300 km).

Ve světe patří mezi nejznámější závody:

Užitečné odkazy

Autor: Jan Svoboda

Zdroje: archiv autora, pixabay.com

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Jak se zbavit zápachu z bot

Poradna

Zápach bot. Prima téma. Moc nevoní, mluvit se vám o něm nechce, příjemné pocity nevyvolává. Někdo se s ním trápí denně, někoho zápach z bot překvapí jen výjimečně. Zabojujte s ním společně s námi!

Jak vybrat boty na turistiku

Poradna

Aneb jak vybrat boty na trek. Ideálně zvolená turistická obuv = základ úspěchu a dobrého pocitu z výpravy. Abyste nešlápli vedle jako mnozí experti v městských teniskách nebo dokonce žabkách, přečtěte si, jak správné boty vybrat.

Vybíráme pro vás

1 390  (22.37 %) 1 079 

Porovnat

Záchranná deka Salewa Rescue Blanket

179 

Porovnat

380  (8.16 %) 349 

Porovnat

446  (15.02 %) 379 

Porovnat

264  (5.68 %) 249 

Porovnat

1 690  (21.36 %) 1 329 

Porovnat

919  (20.67 %) 729 

Porovnat

2 890  (20.1 %) 2 309 

Porovnat